Fektessen robotikai részvényekbe!

Írta: Haszon - Készült: 2017. április 21.

Évről évre kétszámjegyű növekedést mutat az ipari és a kiszolgáló robotok eladása világszerte. A 2009 óta tartó trend befektetőknek is jó hír: érdemes beszállni a robotikával foglalkozó tőzsdei alapokba (ETF). Némi hozzáértéssel és bátorsággal pedig a vezető gyártók papírjain is sokat kereshetünk.Öt ország határozza meg az ipari robotok globális gyártását és fejlesztését: Kína, Dél-Korea, Japán, az USA és Németország. Ezek cégei produkálják az eladások kereken 75 százalékát. Tavaly az előzetes becslések szerint 14 százalékkal több ipari robot talált vevőre (az előző évhez képest), és 2015-ben is hasonló emelkedés volt (15%), derül ki a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR, International Federation of Robotics) globális tanulmányából. 2017 és ’19 közt pedig évről évre 13%-os növekedést jósol a szervezet. Ebből Ázsia mellett Európa is kiveszi a részét: kontinensünk a világ második legnagyobb gyártója (az ipari robotok kategóriájában). Ennél is optimistább egy nagy londoni (és nemzetközi) piackutató, a TechNavio prognózisa: 2020-ig az éves növekedési ütem jóval 17% fölött lesz. Egyébként a robotika globális piaca tavalyelőtt közel 26 milliárd dollárt produkált, míg tavaly már 31,5 milliárdot (BCC Research).

Még nagyobb tempóban nőhet a professzionális célra készült kiszolgáló robotok piaca. Az utolsó adatok ugyan még csak 2015-ről szólnak, de a szám imponáló: az IFR szerint 25%-kal ugrott meg az eladások száma (elérve a 4,6 mrd. dollárt). Az ilyen berendezéseket logisztikai, mezőgazdasági, egészségügyi és katonai célokra használják. Ezek mellett a háztartási robotokból ez évtől 2019-ig várhatóan 42 millió talál gazdára. (Ide tartoznak az automata porszívók, ablaktisztítók, fűnyírók és a játékrobotok, tavalyelőtt 2,2 mrd. dollár értékben.)

Ám akad egy fekete ló, ez pedig Kína: az ottani piacon visszaesést tapasztaltak az ipari robotika beszállítói – ezek állítják elő többek közt a speciális érzékelőket és szervomotorokat. Pedig a pekingi államkasszából nagyon bőkezűen támogatják az ipari robotok belföldi gyártását (a szubvenció 100%-os is lehet).
És a mi régiónk?

Tavaly 2,5 milliárd dollárt költöttek robotikára Kelet- és Közép-Európában (KKE, angolul CEE). Az ipari „gépemberek” mellett a kommersz robotok, a drónok és a kapcsolódó szolgáltatások is benne vannak a fenti összegben. Az oroszlánrészt (64% fölött) az ipari robotokra fordították. Emellett a nyersanyag-kitermelés (közel 17%) és az egészségügyi szolgáltatások (közel 7%) jelentették a legnagyobb felvevőpiacot 2016-ban. Az IDC friss prognózisa szerint a KKE-régió teljes robotikai kiadásai 2020-ra túllépik a 4,2 milliárdot. Az éves növekedési arány több mint 14% lesz ebben az időszakban. Mindez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy régiónk megőrizze versenyképességét.
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>