Jön az arany-kor?

Írta: Haszon - Készült: 2008. október 02.

Előre nem látható bankcsőd és kisebbfajta tőzsdei összeomlás: ez az elmúlt hónap mérlege. Az óriási tőzsdei mínuszok napjaiban is találtak azért nyereséges befektetéseket bankáraink. Most az arany és az állampapírok korszakát jövendölik. Olcsó és jó részvényeket is találtunk: kis összeggel érdemes lehet beszállni!


A 158 éve alapított Lehman Brothers amerikai befektetési óriásbank gyakorlatilag egyetlen hét alatt tűnt el a süllyesztőben úgy, hogy részvényének árfolyama a szeptember 8-ai hétfőn még 18 dollár volt, 10 nappal később már csak 5 cent; azaz néhány nap alatt 360-ad részére zuhant a tőzsdei kurzus.

Biztos pénz

Az, hogy a válságnak még mindig nem látni a végét, jelentős árfolyamcsökkenéseket hozott a részvénypiacokon, miközben a tőke a fejlett piacok állampapírjaiba menekült. Bankáraink is jobbára kockázatmentes befektetésekkel tudtak nyereséget elérni: Bácsi Sándor (BudaCash) eurós és forintos kincstárjegyen nyert, Szabó Ákos (Takarékbank) állampapír alappal ért el profitot. Alapvetően rövid lejáratú kötvénybe fektetett Pillár Zsolt (+1,9 százalék) Generali Abszolút Hozamú Alapja is (+5,4 százalék), amikor pedig a részvények már elég olcsóak voltak, az alap azokból vásárolt, olcsón. Ahogy a hétköznapi befektetőnek is kellene, ideális esetben.

Aranyra váltanak

A következő hónapokat tekintve is meglehetősen nagy a bizonytalanság. Többen tovább csökkentették a kockázatos eszközök súlyát a portfóliókon belül: Szabó Ákos és Bácsi Sándor (+2 százalék) szinte minden pénzt kincstárjegybe, Pillár Zsolt a nagy rugalmasságú abszolút hozamú alapba fektette.

Az eddigieknél jóval nagyobb súlyt kapott a befektetési célú arany. Miró József (Erste) az arany világpiaci árát forintban lekövető tőzsdei értékpapírba, ú.n. certifikátba tett pénzt, Szabó Ákos vételi opció (előre meghatározott árfolyamon való vásárlási lehetőség) formájában, Szűcs Örkény (SolarCapital) az arany árfolyamát követő külföldi tőzsdei befektetési alap formájában invesztált.

Keveset az olcsóból

Egyre nagyobb fantázia lehet ugyanakkor a ?hétköznapi? tőzsdei részvényekben. Különösen jó célpont lehet a nagy fejlődési potenciállal rendelkező Grúzia, Románia, Izrael vagy Oroszország is ? véli Szöllősi Ferenc (Dialóg Alapkezelő). Az árfolyamok az elmúlt hónapokban a felükre estek vissza a rossz általános nemzetközi hangulat miatt.

A cégek gazdálkodása ugyanakkor cseppet sem rosszabbodott, így a papírok nyereségarányosan nagyon olcsónak számítanak. A részvénypiacok kockázatossága miatt ugyanakkor továbbra is úgy véljük, csak a megtakarítások kis hányadát szabad a tőzsdén befektetni. Akkora hányadot, amekkoránál nem okoz komoly fejfájást, ha időlegesen akár 50 százalékos lehet a veszteség.

Szabó Ákos privátbanki igazgató, Takarékbank
9 764 677 Ft
?3,1%

További esésre számítok, ezért eladok minden kockázatosnak számító befektetést.

Egyrészt túladok a részvényeken, mert véleményem szerint a tőzsdék további esés előtt állnak. Továbbra sincs vége az amerikai bankválságnak és a bankcsődöknek: még mindig jönnek az újabb és újabb ?csontvázak?. Velük együtt pedig a világ börzéin körbesöprő és semmit sem kímélő eladási hullámok.

Az amerikai gazdaság sem ígér semmi jót. A világ vezető gazdasági hatalma továbbra is recessziós jeleket mutat, az Amerikát ?kiszolgáló? Európa és Ázsia is lassul. Megállt az olajár csökkenése is.

Nőhetnek a hazai kötvényhozamok is, ha a világszerte óvatosabbá váló külföldi befektetők kiszállnának a magyar kötvényekből. Ezért gyakorlatilag kockázatmentes rövid (3 hónapos lejáratú) diszkontba rakjuk a pénz 90 százalékát. A maradék 10 százalékkal pedig unciánként 900 dolláros aranyra szóló vételi opciót (jogot) vettem. A nemesfém befektetés eső piacon az egyik legjobb védekezés.

Bácsi Sándor kereskedelmi igazgatóhelyettes, Buda-Cash Brókerház
9 408 484 Ft
+2%

A portfólió 85 százalékát továbbra is állampapírokba, illetve pénzpiaci alapba tettük, annak ellenére növelve részarányukat, hogy az augusztusi szintén konzervatív portfóliónk összességében 2 százalékot emelkedett.

A különlegesen nehéz piaci körülmények a részvénypiaci befektetéseknél csak a rövid, akár néhány napos pozíciók felvételét indokolnák, az egy hónapos döntési szakaszok miatt úgy véltük, hogy a részvénypiacon vagy nagyon spekulatív, vagy valamilyen formában garantált termékeket választunk. A tőkegarancia miatt fektettünk a német DWS Bank feltörekvő piaci részvényalapjába.

A válságba belerokkant Lehman Brothers pillanatok alatt a bóvli kategóriába zuhant, ami a legkockázatosabb befektetésnek számít, de a cégnek maradt még így esélye arra, hogy valaki mégis kihalássza onnan, ezért vételével 1 százalék erejéig kockáztattunk.

Pillár Zsolt igazgatósági tag, Generali Alapkezelő ZRt.
9 272 733 Ft
+1,9%

Negatív trend jellemezte a piacokat az előző 30 napban. Augusztus és szeptember hónapok között átlagosan 6-8 százalékos esés volt a világ tőkepiacain, a magyar tőzsdén 8 százalékos volt az esés. Forintban számolva, a külföldi részvények esetében ezt jól egyensúlyozta a dollár erősödése a forinttal szemben (+4,35%)

A portfólió összességében jelentősen felül teljesítette a világ tőkepiacainak átlagos teljesítményét (MSCI World) az elért +1,91 százalékos hozammal. A legjobb teljesítményt a 60 százalékos súllyal rendelkező Abszolút Hozam származtatott alap érte el, +5,38 százalékos nyereségével. Az alap sikerét a negatív környezetben annak köszönheti, hogy mind vételi, mind eladási pozíciókat felvehet részvény, áru és deviza piacokon egyaránt. A sikeres portfólió összetételén mindazonáltal csak kismértékben változtattam. Az egyik átrendezés, hogy növeltem az abszolút hozamú befektetési alap súlyát, 60 százalékról 70 százalékra. A fejlődő piaci alap a térség magasabb kockázati szintje miatt kimaradt a portfólióból.

Miró József stratéga, Erste Befektetési Zrt.
8 961 356 Ft
?6,5%

A Richter esetében a harmadik negyedévben javuló eredményre számítunk a második negyedévihez képest, hiszen azt sok egyszeri tétel sújtotta. A jelenlegi árfolyamon attraktív a részvény. Az arany ára tipikusan ősszel, az ünnepek közeledtével szokott emelkedni, hiszen a legnagyobb felhasználói az ékszerészek, akik készülnek a decemberi ünnepekre (a nagy vallások mindegyike tart ünnepet az idő tájt és megnövekednek az ékszervásárlások).

A MOL árfolyam olyan mélyre süllyedt, hogy a cég gyakorlatilag, normális üzletmenet mellett, öt év alatt termeli meg a belefektetett pénzt. Az OTP megkapta a 164 milliárd forintot (a biztosítási üzletág ellenértékét) az azt megvásárló francia Groupamától, így a hitelpiaci válság közepette (vége felé) a tőkésítettsége igen magas. A bank jelentősen alulértékelt a régiós szektortársakhoz képest.

Ugyan továbbra is bízunk a hozamok csökkenésében, de nagyobb potenciált látunk az attraktív árazású részvényekben. Ezért a kötvénykitettségünk csökkent.

Szűcs Örkény vezérigazgató, Solar Capital Zrt.
6 041 367 Ft
?13,8%

Sokéves aranykor ért csúnya véget az elmúlt hetekben. Mindent adnak, limit nélkül: legyen szó jelzálogpapírról, ingatlanról, részvényről, carry devizáról, árupiaci termékről. Eltűntek a vevők, a likviditáshiány az úr.

Mindenből pénzt, készpénzt kell csinálni. ?Cash is King.? ? mondta ? egyébként már évekkel ezelőtt ? Warren Buffet amerikai tőzsdemilliárdos.

Ilyenkor tényleg a készpénz a legjobb, mert abból most nagyon olcsón lehet hosszú távra jó pozíciókat kiépíteni. De ezt a 10 millió forintot sajnos nem most kell elkölteni. Eddig is kockáztattunk, most se bújunk állampapírok mögé.

Az árupiacokon is végigsöprő ?eladni-mindent-bármi-áron? gyakorlat nagyon attraktív árazási szinteket hozott. Az arany, a földgáz és a cukor áremelkedésére játszó tőzsdén kereskedett alapokból álló portfóliónk összetételén nem változtatunk, csupán azonos súlyra egyenlítettük ki őket.

Ha nem most jött el a kapitalizmus (és a világ-) vége, akkor előbb-utóbb megnyugszanak a piacok, és emelkedni fognak az árak. Eddig mindig így történt. Ha valaki van olyan szerencsés, hogy még nem vett részvényt vagy akár árupiaci terméket, akkor itt az idő!

Szöllősi Ferenc vezérigazgató, Dialóg Alapkezelő
4 783 585 Ft
?20,8%

A Kazakhmys véleményem szerint túladottá vált, ezért megtartom, mivel úgy gondolom, hogy hosszú távon kedvező megtérülést érhetünk el. Az AFI árfolyamára kedvezőtlenül hatott a világszerte kitört likviditási válság, amely az orosz piacon fokozottan éreztette hatását. A cég pénzügyi helyzete viszont kedvező, így a várhatóan a konszolidációs folyamat egyik nyertese lehet az orosz ingatlanpiacon.

A politikai kockázat, valamint a nemzetközi likviditási válság következtében az orosz piac egy hónap alatt lényegében a felére esett vissza. A cégek értékeltsége így több éves mélypontra csúszott, tehát a válság enyhülésével reális esélyt látok a felívelésre. Új elemként beválasztottam a West Siberian Resources nevű olajkitermelő vállalatot és a Mechel acél- és bányaipari óriást. A WSR árfolyama messze elmaradt az olajár emelkedésétől, viszont az esésben kivette részét, pedig a bevezetésre kerülő adócsökkentés egyik nyertese lehet a cég. A Mechel árfolyama harmadára esett vissza, főként a cég árpolitikáját ért politikai támadások következtében, a vita rendeződését követően azonban ismét megélénkülhet a befektetők érdeklődése.
Árfolyamok

EUR: 335.49CHF: 312.22USD: 301.48
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12