Így utazik egy profi - interjú az Utazómajommal

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. július 09.

Egy informatikus, aki félt a repüléstől, az Egyesült Államokat akarta bejárni barátnőjével – a lehető legolcsóbb jeggyel. Ezért fél éven át bújta a fórumokat. Első útja 12 ezer forintból Barcelonába vezetett, majd jött a nagy fogás: 8700 forintos Budapest–New York retúrjegy. Ráérzett arra, hogy némi utánajárással fillérekből felfedezhető a világ. Mára 40 országban járt, 320 ezer kilométert repült, „Utazómajom” néven blogol, előadásokat tart, és 310 ezres közösséget épített a Facebookon. Íme Tóth Ákos tanácsai repülőutakra.Hány napot van távol évente?
Egyelőre körülbelül 40–60 napot tudunk a barátnőmmel külföldön tölteni, sok részletben. Úgy tervezünk, hogy okosan használjuk ki a hétvégéket és a munkaszüneti napokat a szabadságokkal kombinálva.

Hol keres fapados repülőjegyeket?
Rengeteg oldalt érdemes használni, mind közül talán a leghasznosabb az azair.hu.

Átlagban mennyit költ egy jegyre Európán belül?
A legolcsóbb jegyünk 38 forint volt, a legdrágább 15 ezer körüli. Akkor foglalunk, amikor éppen kedvező árú a jegy.

Melyik a kedvenc úti célja?
Marrákesh, Marokkó. Hihetetlen, hogy Afrikába is eljuthatunk néhány óra alatt, és megismerhetünk egy európaitól igazán eltérő kultúrát. Ráadásul egész évben kellemes az időjárás, és igen nívós szállásokat is elérhető áron foglalhatunk. Számomra már az is izgalmas, ha egy élelmiszerbolt furcsa termékei között sétálhatok.

Hogyan lehet olcsón utazni?
Ha minél rugalmasabb az ember: nem ragaszkodik az időponthoz és a célállomáshoz.

Például Mallorcára egy héten belül, közvetlen járattal 300 euró (94 ezer forint) körüli összegért lehet eljutni. Ha átszállást vállalunk, már csak 150 euró (47 ezer Ft), de ha szeptemberben megyünk és most foglalunk, akkor körülbelül 90 euróért (28 ezer Ft) mehetünk.

Szuper olcsó jegyek pedig mindig felbukkannak, de akkor nem mi választjuk meg az úti célt és időpontban sem tudunk kompromisszumot kötni. Ma néhány percig 87 eurós jegy volt elérhető Budapestről a mexikói Cancún városba.

Mi az oka az ilyen extra olcsó jegyáraknak?
Error fare-nek, magyarul elhibázott jegyárnak hívják e jelenséget. Egyik ok az emberi tévedés: az adatokat bevivő munkatárs rosszul tölti fel a tarifa árait, vagy például a rendszer hibásan váltja a valutát. A másik gyakori ok az üzemanyag-pótdíj rossz számítása vagy kimaradása. Tengerentúli járatoknál ez a repülőjegy 90 százalékát is kiteheti.

Mi történik, ha észreveszi ezt a társaság?
Ha nem irreálisan alacsony az ár, és nem tömeges a foglalás, akkor a legtöbbször ennyiért utazunk. Fontos, hogy azonnal fizessük ki, ne hívjuk az ügyfélszolgálatot és ne beszéljünk róla.

Tovább is van, kattintson a következő oldalra!
Árfolyamok

EUR: 311.18CHF: 260.15USD: 254.27
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12