Mit tegyünk, ha jobban keresnek a barátaink?

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. július 12.

Biztosan veled is előfordult már, hogy a barátaiddal nem voltál anyagilag közös nevezőn: vagy te voltál jobban eleresztve náluk, vagy éppen fordítva. Könnyű rávágni, hogy az igazi barátság elbírja az ilyen dolgokat, ám a helyzet természetesen nem ennyire egyszerű.


Amikor barátok vagy ismerősük nagyon eltérő anyagi helyzetben vannak, akkor ebből gyakran fakad konfliktus, sőt harag. A harag ilyenkor természetes, a kérdés inkább az, hogy ezt mennyire tudjuk mi magunk kezelni. Érdemes nem félvállról venni a dolgot, mert az ilyen fajta harag láthatatlanul tehet tönkre kapcsolatokat.

A pénzügyi harag ráadásul még tovább ronthatja az anyagi helyzetünket, mert az ember ilyenkor hajlamos megfeledkezni a realitásokról, és átvenni a tehetősebbek költési szokásait. Ez pedig egyenes út a csődhöz. A másik rossz reakció, amikor azért, hogy lépést tartsunk másokkal, feladjuk pénzügyi terveinket, például abba hagyjuk a nyugdíjmegtakarítást, netán az új lakás megvásárlására félre tett pénzünket éljük fel.

A pénzügyi harag hatásai

A pénzügyi harag tehát még rosszabb anyagi helyzetbe sodorhat bennünket, hiszen vagy a hosszú távú pénzügyi céljainkat adjuk fel, vagy az anyagi csőd felé hajt bennünket. Rossz hír, hogy kapcsolataink is rámehetnek a dologra, ugyanis ilyen helyzetben hajlamosak vagyunk neheztelni azokra, akiknek éppen jobban megy nálunk. Testvérek között gyakori például, hogy valamelyik fél úgy érzi, hogy a másik többet kap a szülőktől, ami neheztelést, haragot szül. Aki többet kap, az általában tisztában van az igazságtalansággal, ám ő többnyire a szülőkre hárítja a felelősséget. Ez a fajta kapcsolati neheztelés könnyen tönkre tehet barátságokat, családi kapcsolatokat.

Másfajta neheztelés, amikor úgy érezzük, hogy tehetősebb ismerőseink nem méltóak a jobb életre, hogy többet keressenek nálunk. Ez a politikában is gyakori, amikor a felek azt igyekeznek a másikról elhitetni, hogy érdemtelenül, igazságtalanul, akár törvénytelenül gazdagodott meg. Persze ez lehet igaz.

Emily Guy Birken szakértő, a „End Financial Stress Now” szerzője szerint legfontosabb a harag elengedése. Ennek leghatékonyabb megoldása, ha megbocsátunk azoknak, akikre jobb anyagi helyzetük miatt haragszunk. Furcsa lehet, hogy olyan embereknek kell megbocsátanunk, akik nem tettek ellenünk semmit, de a módszer állítólag hatékony. Mégpedig azért, mert a megbocsátás alapja az empátia, amikor megértjük mások igényeit, vágyait és lehetőségeit. Ha a gazdagok helyébe képzeljük magunkat, akkor megérthetjük, hogy miért költenek luxusautókra, miért költenek tízezreket egy vacsorára, miért utaznak milliókért nyaralni. Az igazság az, hogy valószínűleg mi magunk is így tennénk a helyükben.

Persze ne legyünk álszentek: előfordul, hogy valaki szeret haragudni, szeret másokra neheztelni, amivel saját pozícióját védi, magyarázza. Ez nem igazán produktív, ám a túléléshez elegendő lehet, és sokan bizony így élik az életüket. Ilyenkor nincs mit tenni, de az ilyen típusú emberek nem is keresnek igazi megoldásokat a problémáikra.
Árfolyamok

EUR: 311.18CHF: 260.15USD: 254.27
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12