Így vegyen új lakást! 10 tipp

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. október 08.

Egy évvel ezelőtt kisebb volt az árkülönbség a használt és az új lakások között. Most az építőanyagárak és a munkaerőköltség emelkedése miatt 25-30 százalék a differencia. De sokaknak még így is megéri új otthonban kezdeni egy új életszakaszt. Vagy befektetési célból vásárolni, kihasználva a kedvező hitelt és az állami támogatást (csok). Presztízs, friss közösség, korszerű technológia (okosotthon, kényelmi szolgáltatások az épületben), alacsonyabb rezsi – és még sorolhatnánk az új mellett szóló érveket. Hogyan lehet kifogni a legjobb ár-érték arányú ingatlanokat? Mire figyeljen az, aki új építésű otthonban gondolkodik?1. Mikor vegyek?
Használt lakást keresve a fönti kérdés nem vetődik fel, az újra hajtóknál viszont kardinális. A legjobb ár-érték arányt akkor kapjuk, ha már a tervezőasztalon lefoglaljuk. Ezt követően csak felfelé kúszik az ár. A társasház, lakópark építéséhez szükséges indulótőkére (bankhitelből finanszírozott projekteknél az elvárt önerőre) ráadásul gyorsan van szükség – ezért is lehet az első lakásokat olcsóbban megszerezni.
Az építkezés végére gyakran már csak 10–20 százalékkal drágábban lehet lakáshoz jutni. Igaz, ahogy egyre nő a készültségi fok, úgy csökken a kockázat – hogy meghiúsul, vagy sokat csúszik a projekt. Ha gyorsan rástartolunk, akkor ráadásul a legvonzóbb vagy exkluzív (nagy tetőteraszos penthouse) otthonokhoz juthatunk. Érdemes azonban bekalkulálni a várható átadási dátumot. Ha albérletben élünk (például ha az előszerződés aláírásához szükséges pénz miatt el kell adnunk régi lakásunkat) és a ház 2 év múlva készül el, akkor egy átlagos budapesti 100 ezer forintos havi albérleti díjjal számolva a lakás máris 2,4 millió forinttal többe kerül a valóságban.

2. Van mód alkudni?
Meg lehet próbálni, de a beruházók ritkán engednek az árból. Ha nagy értékű az ingatlan, és a másik fél rá van szorulva a forrásra, akkor előfordul. Sokkal gyakoribb az alku a műszaki tartalomban: jobb minőségű konyhabútor, járólap, parketta, csempe. Mivel ezt a beruházó nagykereskedelmi áron be tudja szerezni, könnyebben hajlik rá.

3. Hol vásároljak?
Lakóként az életminőség, tulajdonosként az értéktartás vagy -növekedés miatt sem mindegy. De soha ne az előítéleteink alapján válasszunk helyszínt. Vidéken kisebb a választási lehetőség, kevesebb az induló építkezés is. Nem úgy Budapesten, ahol ráadásul az ingatlanpiac jelentős átalakuláson megy át.
Ha egy helyen sok új építésű projekt valósul meg, az egy idő után átformálja a környezetet és a lakóközösséget is. Hiszen a magasabb vételárat tehetősebb, igényesebb vásárlói réteg tudja csak megfizetni. A modern épületek mellett megújulnak a közösségi terek, sétálóutcák jönnek létre, megjelennek új kereskedelmi egységek, bevásárlóközpontok. A pesti Angyalföld és Józsefváros presztízse még most sem magas, ám az utóbbi szívében épült Corvin-negyed egyre trendibb. Mostanában pedig Angyalföld kezd hasonló utat bejárni. Menjünk oda, nézzünk körül kerékpárral, üljünk le a téren egy padra, figyeljük a forgalmat, az embereket, a szolgáltatásokat. Lelakott környékkel azonban egyetlen beruházás nem tesz csodát, erre is látni példát. Fontos értéknövelő a jó tömegközlekedés, az óvoda vagy iskola közelsége is.

4. Felépül-e a ház?
Ez fogas kérdés. Valamennyi kockázat mindig van, de a nagy ingatlanfejlesztőkkel (mint a Cordia, Biggeorge, Autoker, Metrodom, TriHolding, OTP) jó eséllyel nem fogunk mellé. Ugyanakkor a jelentős haszon reményében rengetegen fognak mostanság ingatlanfejlesztésbe, rutin nélkül. Érdemes utánajárni a beruházó cégnek az interneten (saját weboldalán) és a nyilvános adatbázisokban. Mióta működik, mennyi a saját tőkéje? Friss projektcég esetén milyen vállalatok állnak mögötte? Ha az adott cég – vagy tulajdonosa, a nyilvános cégpapírból is kiderül a neve – már húsz éve a piacon van, vagy felépített tíz lakóparkot, akkor ez nyilván jó jel. Netes fórumokon meg a Google kereső segítségével is fontos információhoz lehet jutni.
Hatékony módszer a referenciaházak felkeresése. Meg lehet kérdezni az első lakóktól (pár éves beruházások esetén biztosan találunk ilyeneket), mennyire azt kapták, amit ígért a beruházó. Zökkenőmentes volt-e a birtokbavétel, időre elkészült-e, és megfelelő kivitelben?

5. Jó lesz a minőség?
Ha a projektmenedzser egy neves, nagy cég, az szintén csökkenti a rizikót (ilyen az Óbuda-Újlak, a Spányi és a CÉH Zrt.), de lehet egy kis – gyakran egyszemélyes – mérnökiroda is. Előbbinél biztos van elegendő szakipari mérnök (statikus, elektro-, gépész), míg kis irodánál ennek érdemesebb utánajárni. Például megkérdezni a beruházótól. A beruházó mellett szintén fontos a kivitelező „személye” is, ezen a területen a fővárosi Grabarics Kft. és az EBH számít országosan is nagy névnek. Mivel manapság a jó szakemberek többsége Ausztriában, Németországban vállal munkát, és az itthon maradókat elszívják a nagy állami beruházások (stadionépítések, Paks II.), mindenképpen meg kell kérdezni a beruházótól, hogy van-e aláírt szerződése valamelyik kivitelező társasággal. Nagyon fontos a házat tervező mérnökiroda szerepe is. Hány sikeres projekt tervein dolgozott már eddig? Aki túlvan már mondjuk 10-20 komolyabb megbízáson, az valószínűleg megbirkózik a 21.-kel is. Az észak-pesti Marina partot tervező Fekete Lajos, a 3–4 ezer lakást jegyző Hevesi Károly, Bálint Imre, Turányi Bence, vagy a Duna Aréna után a Néprajzi Múzeum terveit is készítő Ferencz Marcel neve minden bizonnyal garanciát jelent. Szintén döntő, hogy csak olyan ingatlant vásároljunk, ahol a társasháznak már jogerős építési engedélye van. Ez azért fontos, mert miután kiadja az önkormányzat a hivatalos papírt, további 30 napig még lehetőség van azt kifogásolni. Ha például egy szomszéd teszi ezt, véget nem érő procedúra kezdődhet el.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12