5 tipp, ha családi autót venne

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2018. június 22.

Ismét keresettek a magyarok körében az öt-hétszemélyes egyterű autók, hiszen ezek rendkívül praktikusak mind egy nagyobb család, mind egy kisebb vállalkozás számára. Íme, néhány tipp, hogy mire érdemes odafigyelni vásárlásnál.


Az egyterű autók egy időben sokat veszítettek népszerűségükből, főleg azért, mert a kisebb családok miatt a nyugat-európaiak inkább több autót vásárolnak, mintsem egy nagyot. A hétszemélyes változatok is kisebb darabszámban fogynak, hiszen egy-két gyerek mellett egy nagyobb kombi is tökéletes választás, főleg ha tetőbox is van, ami nagyon sok csomagot képes elnyelni. A magyarok körében az egyterűek ugyanakkor nagyon népszerűek, a gond inkább az, hogy az árak nagyon magasak, ezért sokan inkább használtat választanak maguknak. Ebből azonban szűkös a nyugat-európai kínálat, így az árak egyre feljebb kúsznak. A beszerzési ár azonban nem a legfontosabb tényező, más költségek az évek alatt ennek többszörösét is elérhetik, ráadásul egyéb szempontokat is fontos mérlegelni.

1. Biztonság

Mivel többnyire családok vásárolnak nagy egyterű autókat, nagyon fontos a biztonság kérdése. Az egyes modellek összehasonlításához az Euro NCAP oldalán érdemes szétnézni, ahol évjárat szerint láthatjuk az értékeket. Itt nem csak azt találhatjuk meg, hogy az adott modell mennyi csillagot ért el a törésteszten, hanem azt is, hogy az autóban ölő felnőttek és gyerekek, illetve az elütött gyalogosok milyen védelemben részesülnek egy lehetséges baleset esetén.

2. Új vagy használt?

Az új autók természetesen drágábbak, ám ezért jár a garancia, a makulátlan belső és külső, valamint az újdonsággal járó extra érzése. Érdemes azonban átgondolni, hogy mire használjuk majd a friss szerzeményt. Mert a rosszcsont gyerekektől nem várható el, hogy felnőttként vigyázzanak a kárpitra, és a szülőnek se jó, ha mindent tiltania kell azért, hogy óvja a drágán vett családi kocsit. Az egyterűek ráadásul szállításra is remekül használhatók, így ha valakinek ilyenje van, akkor a családtagok és ismerősük biztosan megkérik majd időnként, hogy segítsen elvinni ezt-azt, ami épp nem fér be egy kisebb kocsiba. Ez pedig a legnagyobb odafigyelés mellett is nyomokat hagy. Vállalkozók esetében hasonló a helyzet, hiszen a munkaeszközként használt autó bizony gyorsan amortizálódik.
Persze ott vannak az új autókhoz kínált kedvező finanszírozási konstrukciók, ám ma már használt autóra is vehető fel viszonylag kedvező kamatozású kölcsön. A döntés persze az öné, de mindenképp számoljon utána, hogy mi is éri meg legjobban.
Árfolyamok

EUR: 317.37CHF: 279.68USD: 280.21
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12