Megnyolcszorozza részvényei számát az Alteo

Írta: Haszon - Készült: 2017. november 09.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. felosztja részvényeit, az Alteo Group cégstruktúráját pedig tovább optimalizálják.


Az Alteo részvényesei a társaság szerdán megtartott rendkívüli közgyűlésén döntöttek arról, hogy az energetikai vállalat alaptőkéjének változatlanul hagyása mellett megnyolcszorozza részvényei számát. A névérték nyolcadolása eredményeként a 2 050 150 darab 100 forint névértékű "A" sorozatú törzsrészvény helyébe 16 401 200 darab, egyenként 12,5 forint névértékű dematerializált törzsrészvény lép.

A részvények felosztása a vállalati papírokhoz kapcsolódó egyéb jogokat nem érinti. A részvényfelosztással kapcsolatban a befektetőknek nem kell tenniük semmit, a folyamat automatikusan lezajlik értékpapírszámlájukon. A társaság a részvények felosztását 2017. december 31-ig tervezi megvalósítani, a Budapesti Értéktőzsdével (BÉT) és a Keler Zrt.-vel folytatott egyeztetések alapján várhatóan 2017. december 15-i értéknappal, az igazgatóság a pontos értéknap meghatározására felhatalmazást kapott a közgyűléstől.

A részvényesek tudomásul vették a cégcsoport strukturális átalakításáról szóló tájékoztatást. Az Alteo Group az elmúlt időszak intenzív növekedésének eredményeként már 29 társaságból áll, amelyek közül három nem 100 százalékos leányvállalat. Az átalakítással a menedzsment célja, hogy a cégcsoport a jövőben áttekinthetőbb és egyszerűbb, az üzleti tevékenységekkel jobban összhangban lévő gazdasági entitásként működjön.

A struktúra átszabásával az energiatermelő, energiakereskedő tevékenységeket egy cégben koncentrálja a vállalat, amivel adminisztrációs költségeket lehet megtakarítani, és általában az adminisztrációban lekötött erőforrásigényt felszabadítani, optimalizálni. A cégstruktúra újragondolása során az Alteo a társasági jogi előírásokon túl tekintettel volt az energetika területén tevékenykedő engedélyes cégeire vonatkozó ágazati szabályokra, az egyes leányvállalatok banki finanszírozásával kapcsolatos szerződéses kötelezettségeire, továbbá a vevőkkel kötött szerződések előírásaira is.

Az Alteo részvényeit 2010 októberében vezették be a BÉT-re. A vállalat 2016-ban sikeres nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre, amelynek során részvényeinek közkézhányadát négyszeresére növelte, miközben közel 1,4 milliárd forintnyi forrást tudott bevonni stratégiai terveinek megvalósításához. A konszolidált, IFRS adatok szerint a vállalat 2016-ban közel 14 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el az előző évi közel 10,7 milliárd forint után, adózott eredménye pedig 823 millió forint volt az egy évvel korábbi 1,166 milliárd forint után. 

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek, a papír szerdai záróára 5295 forint volt, az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 5490 forint, a legalacsonyabb 4250 forint volt.
Árfolyamok

EUR: 325.79CHF: 294.03USD: 289
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12