Ennyiért lehet horvát nyaralója - ingatlanárak

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. december 03.

Lassan, de folyamatosan nő a nyaraló jellegű ingatlanok ára Horvátországban. A kedvező fekvés pedig évről évre értékesebb, így a felár is egyre nagyobb. Hol, mit és mennyiért vásárolhatunk? Emellett kitérünk a leggyakoribb buktatókra, hiszen ezúttal is érvényes a mondás: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor általában nem is az.  


Bőven akad figyelemre és vásárlásra méltó ingatlan a 2 ezer kilométeren elnyúló horvát tengerpart mentén. Szívesen vesznek újépítésű villát vagy terméskőből épült házat a gazdagabb külföldiek, akik főként Ausztriából, Németországból és Észak-Európából érkeznek. Mások viszont beérik egy kisebb apartmannal, stúdiólakással, ha onnét szintén szép a kilátás. A földrajzi közelség miatt ezek a vásárlók inkább Horvátország északi részét választják, amivel felsrófolják az árakat Isztriában és a Kvarner-öböl (Kvarnerski zaljev) szigetein.

Isztria igen felkapott


Például Krk szigetén 600 ezer és 1,2 millió euróért (184–370 millió forint) szezononként tucatjával kelnek el az újépítésű villák. Jellemző tehát, hogy a Kvarner-öböl mentén dél felé haladva csökken a házak és lakások ára. De ezt a „lejtés“ aztán Közép-Dalmáciában erőteljesen megszakítják a népszerű települések és térségeik (mint Primošten, Trogir, Split vagy a Hvar-sziget – lásd a térképen), és a déli országrész partvidékén sem alacsony az árszint. Másutt azonban még mindig akadnak olyan előnyös fekvésű, jó állapotú házak és lakások, amelyek ára még kedvező. Például Čiovo szigetén, amely közvetlenül Split előtt fekszik, egy közel száz négyzetméteres, újépítésű apartmant 250 ezer euróért (77 millió forint) kínálnak Okrug Gornji faluban (ez a sziget nyugati felén, a Saldun-öböl keleti partján van). Ugyanitt a kisebb lakások 90–150 ezer euróért (27,7–46,2 millió Ft) is elérhetők.


Ugyan a helybéliek hatalmas ingatlanpiaci fellendülést vártak az EU-csatlakozástól, ez inkább az ország legészakibb részén tapasztalható. Ráadásul a közép-európai érdeklődők egy része még kivár – a németek főleg az illegális bevándorlásról szóló hírek miatt halogatják a döntést. Míg az osztrákok szintén Isztriában keresgélnek – főleg idősebbek, akik évtizedeken át vitorláztak az Adrián –, de állítólag nem találnak megfelelőt.

Csak megfontoltan


Pedig egy megbízható ajánlatért a német nyelvterületről érkező „gazdagok” szívesen fizetnek akár 10–15 százalékkal is többet a piaci átlagnál. Ez azt jelenti, hogy aki kevésbé vastag pénztárcával akar északon vásárolni, az elől felárral is elvihetik azt a kívánatos ingatlant, amelynek a papírjai is kifogástalanok (építési engedély, telekkönyvi kivonat, tehermentesség). Az „elhappolásra” jó esély van, mivel a horvátországi tulajdonosok ritkán kötnek kizárólagos szerződést egy adott ingatlanközvetítővel. Így ugyanaz az objektum és a hozzá tartozó képsorozat gyakran visszaköszön a különféle irodák honlapjain.


A német és osztrák konkurencia dacára sem szabad elkapkodni a vásárlást. Jóllehet a telekkönyvek megbízhatóságának – azaz a földhivatalok működésének – sokat használt az uniós tagság. Ám a közvetlenül magánszemélytől kapott ajánlatokat manapság is nagyon elővigyázatosan kell kezelni. Különösen igaz ez a közvetlenül víz melletti házak és lakások esetén, mivel a partok beépítését rég megtiltották a horvát hatóságok. Amiket pedig 1991 és 2002 közt húztak föl ide, azok közt engedély nélküliek is akadnak. Még olyan felemás helyzet is előfordult, hogy a lakás maradhatott, de a teraszát le kellett bontani. Tehát ha egy pompás helyen fekvő, jó állapotú ingatlan nagyon olcsó, akkor ott alighanem lappang valami gond.
Árfolyamok

EUR: 323.52CHF: 286.58USD: 284.34
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12