Újabb rossz hír a Richternek, nagy a bizonytalanság

Írta: Haszon - Készült: 2018. február 13.

Az eddigi évektől eltérően nem közöl előrejelzést a teljes árbevételre 2018-ra a Richter Gedeon Nyrt., mivel az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága pénteken ideiglenes intézkedést rendelt el a nyugat-európai árbevételben meghatározó tételt jelentő méhmióma elleni készítmény, az Esmya vizsgálatának részeként - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatón Budapesten.


A gyártást az ideiglenes intézkedés - új kezelés a gyógyszerrel nem kezdhető, de a folyamatban lévők befejezhetők - nem befolyásolja, azonban a termék visszavezetése a piacra eltarthat 2018 végéig. Emiatt az Esmya várt forgalmában akár 50 százalékos visszaesés lehet - fejtette ki.

Az Esmya-hatást nem számítva és a rubel árfolyamának változatlansága esetén 2018-ban inkább stagnáló árbevétellel számolnak - mondta a vezérigazgató.
Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta: az Esmyával kapcsolatos hatósági vizsgálat május végéig tart, a helyzet reményeik szerint addig tisztázódik. Az ideiglenes intézkedés azt jelenti, nem volt kimutatható összefüggés, hogy májkárosodást okozna a gyógyszer - mutatott rá. Hozzáfűzte: Az intézkedés ugyanakkor rendkívül negatív a betegek szempontjából is, mivel jelenleg az Esmya az egyetlen készítmény a méhmióma gyógyítására.

Az egyes piacokra vonatkozóan Orbán Gábor közölte: az árbevétel a magyar piacon 2 százalékkal emelkedhet az idén, az Európai Unióhoz később csatlakozott országokban (EU 12 régió) stagnálást, az orosz piacon rubelben 4 százalékos forgalomnövekedést vár a társaság. Ukrajnában 10 százalékos csökkenést terveznek dollárban számolva, az egyéb FÁK-országokban viszont euróban 4 százalékos növekedést. Az amerikai piacon dollárban 15 százalékos csökkenésre (Vraylar-jogdíjbevételek nélkül), Kínában és Latin-Amerikában 5 százalékos bővülésre számítanak euróban, az egyéb piacokon stagnálást várnak.

A tavalyi évet és az utolsó negyedévet értékelve a vezérigazgató kiemelte: a 4. negyedévben folytatódtak a forgalomnövekedésben megszokott trendek, a tradicionális piacok, Kelet-Közép Európa részesedése csökken, miközben az orosz piac jelentősen nőtt. Európán belül az Egyesült-Királyság, és a spanyol, olasz piac is jól teljesített - mondta, azzal együtt, hogy a fogamzásgátlókból a népesség elöregedésével évek óta kevesebbet adnak el Európában. A Richter árbevételén belül a nőgyógyászati szegmens jelenti a legmeghatározóbb arányt, 40 százalékot, a központi idegrendszerrel kapcsolatos készítmények árbevétele 17 százalékot tesz ki, a szív és érrendszeri készítmények részesedése 19 százalékos - ismertette.

Kitért arra: tavaly a 4. negyedévben a pénzügyi tevékenység vesztesége meghaladta az egymilliárd forintot, míg egy évvel korábban mintegy 9 milliárd forintos nyereséget mutatott. A társasági és halasztott adó pedig mintegy 5,6 milliárd forinttal csökkentette az eredményt, ezzel szemben 2016. 4. negyedévében több mint 5 milliárd forint többlet keletkezett ezen a soron. A pénzügyi tételek és a halasztott adó tételek együtt rontották a tavalyi adózott eredményt - mondta.

A fedezeti hányadot a jogdíjbevételek kedvezően befolyásolták, ez minden piacon nőtt, pozitívan hatott a rubel árfolyama is. A csökkenést a tartósan fennálló problémák okozták, mint az árerózió a hagyományos piacokon, a fokozódó hatósági követelmények költségnövelő hatása, a nagy- és kiskereskedelmi szegmens növekvő aránya, illetve az Esmya és a Bemfola jogok amortizációja - ismertette a vezérigazgató.
Árfolyamok

EUR: 323.52CHF: 286.9USD: 283.54
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12