Jó eredmények a Raiffeisennél

Írta: Haszon - Készült: 2019. március 25.

23 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a Raiffeisen. A folyósított lakáshitelek volumene 2,5-szeresére nőtt, döntő részük már fix kamatozású hitel.


Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója mai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: nagyon jó eredménynek számít, hogy a bank működési bevétele az alacsony kamatkörnyezet ellenére 6%-kal növekedett. A bank működési költsége az előző évhez képest 2%-kal csökkent, a nem teljesítő hitelek aránya 6% alatt zárt.

Zolnai hozzátette: a lakáshitelek esetében a folyósított volumen a tavalyi 2,5-szeresére nőtt, ezen a területen 2019-ben is jelentős, a piacot meghaladó növekedést terveznek. Személyi kölcsönből 70%-kal többet folyósítottak, mint az előző évben.

A folyósított lakáshitelek több, mint fele már Fogyasztóbarát Lakáshitel, míg az 5, illetve a 10 évre fixált kamatozású hitelek aránya a negyedik negyedévben már meghaladta a 90%-ot. A CSOK igénylők száma folyamatosan nő, kétharmaduk hitelt is igényelt. Az igénylések 86%-a használt lakáshoz kapcsolódik, már meglévő gyermek után 75% vette igénybe a támogatást.

A vállalati és pénzügyi intézményi szektort tekintve is bizakodóak. A bank kiemelkedő portfólió növekedést (30%) ért el a bank projektfinanszírozás és szindikálások területén. A piac növekedési ütemét (7%) jelentősen meghaladó növekedést ért el a bank a lízing volumenek tekintetében (16%), valamint a szolgáltatást a KKV szektor számára is kiterjesztette.

A Raiffeisen Bank – az EXIM egyik legnagyobb partnereként – továbbra is piacvezető az exportfinanszírozásban. Az új NHP FIX programtól a bank jó eredményeket várnak.

A bank elemzőinek véleménye szerint 3-4% körüli GDP-növekedési ütem várható Magyarországon. A belső kereslet egyre inkább meghatározó, a növekedés fő hajtóereje a fogyasztás és a beruházások bővülése lesz. Az inflációs alapfolyamatok a maginfláció további emelkedését vetítik előre. Emiatt a Raiffeisen elemzői szigorodó monetáris politikára számítanak. A forint árfolyama stabilan a 315-325 EUR/HUF sávban mozoghat. Az eurózónában 2019-ben és 2020-ban változatlan kamatkörnyezet várható. Folytatódik a hitelezés bővülése: 9%-os hitelállomány-növekedést várnak az elemzők a lakossági és 12%-ost a vállalati piacon.

 
Árfolyamok

EUR: 327.19CHF: 290.56USD: 293.52
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12