Drágább lesz a disznótarja

Írta: Haszon - Készült: 2019. július 31.

Árrobbanást idézett elő a világméretűre duzzadt afrikai sertéspestis járvány, és a folyamatnak még nincs vége. Az újabb és újabb esetek további drágulást hozhatnak, ami nemcsak a termelői, hanem a fogyasztói árakban is megjelenik.


A világméretűvé duzzadt járvány hatására az árak az elmúlt hónapokban meredek emelkedésnek indultak. Azt követően pedig, hogy Kínában is felütötte a fejét, robbanásszerű drágulás ment végbe az Európai Unió piacán, a távol-keleti ország ugyanis a korábbinál is jelentősebb mennyiségű sertéshúst vásárol a közösségből. A drágulás a hazai piacon is kézzelfogható.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül júniusban elérte az 576 forintot, ami 25 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Ezzel együtt a feldolgozói értékesítési árak is nőttek. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) esetén 27 százalékos áremelkedést mért az AKI.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12