Petíció a katázás szigorítása ellen

Írta: Haszon - Készült: 2020. január 07.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) tiltakozik a kata-adó tervezett szigorítása ellen, noha még nem tudni, mi az, ami megvalósul a tervekből.


Ruszin Zsolt MKOE-alenök szerint a szigorítás a törvényes út elhagyásához és/vagy egzisztenciális válsághoz vezethet. Az MKOE ellenzi a tervezett változtatásokat, és hogy nyomatékot adjon tiltakozásának, petíciót indított.

Mint arról beszámoltunk, egy kiszivárgott pénzügyminisztériumi tervezet szerint a havi 50 ezer forintos adófizetés összege nem változna, azonban:

 • 2020. február 1-jétől azoknak a katásoknak, akik a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláznak egy ügyfélnek úgy, hogy ez teljes bevételük több mint felét adja, ezen bevétel után 40 százalék adót kell fizetniük.
 • Szintén 2020. február 1-jétől összeghatártól függetlenül 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás vállalkozó a korábbi munkáltatójának számlázik. (Korábbi munkáltatónak az számít, akivel a katás a bevétel megszerzésének évében vagy az azt megelőző két évben munkaviszonyban áll vagy állt.) Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.
 • A többes katázás 2021. január 1-jével megszűnne. Aki nem választja ki, hogy melyik katás vállalkozását vinné tovább, annál mindegyik katázást törölnék.

Kemény szigorítás lenne az is, ha a munkaviszonnyá való átminősítés hét feltételéből az eddigi kettő helyett 2021-től már legalább négyet kellene teljesíteni. A hét feltétel a következő:

 • A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végzi.
 • A naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte.
 • A megbízó nem ad utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
 • A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll.
 • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy (megbízó) bocsátotta a kisadózó rendelkezésére.
 • A munkarendet – például a munkaidőt – a kisadózó határozza meg.
 • A mellékállású kisadózó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül.

A sajtóhírekre reagálva Gulyás Gergely kormányszóvivő megerősítette, hogy létezik a munkaanyag, már járt is a kormány előtt. Kiemelte, hogy a kata népszerű adó, és nem céljuk az adózók eltántorítása ettől. Szigorítás olyan értelemben jöhet szóba, hogy a visszajelzések szerint számos esetben munkaviszonyt bujtatva foglalkoztatják az embereket katás vállalkozóként, ezért ennek részletszabályaiban lehet változás (vagyis azon feltételeknél, amely alapján az adóhatóság el tudja bírálni, hogy munakviszonyról vagy valós vállalkozói szerződéses kapcsolatról van szó).

A Pénzügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának drágítását. Az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok a katát érintő visszaélésekre hívták fel a kormány figyelmét, ezért az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
 • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
 • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
 • 2018/III. negyedév 2018.09.26
 • 2018/IV. negyedév 2018.12.12