Rettegjetek nagy cégek! Jön a kata-adó!

Írta: Haszon - Készült: 2020. június 25.

Idén nem változik a kata szabályozása, de a kormány olyan módosítást nyújt be, hogy a katával való visszaélések megszűnhessenek.


A cél az, hogy a katával ne éljenek vissza a nagyvállalatok, mert most az a helyzet, hogy több száz vagy ezer főt foglalkoztató cégek is „katáztatják” a dolgozóikat. Ha valaki katázik, akkor a 3 millió forint fölötti jövedelemrészt 40 százalékos adóval sújtják majd - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón az Index tudósításában.

Gulyás szavait később Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára pontosította a 444.hu tudósításában. Amennyiben egy katázónak egy kifizetőtől egy évben hárommillió forintnál nagyobb bevétele származik, a hárommillió forinton felüli rész utáni 40 százalékos adót a kifizetőnek kell befizetnie - mondta Izer. Ez alól egyetlen kivétel van, "ha a kisadózó kifizetője külföldi". Hogy ez mennyiben kivétel, azt nem árulta el Izer a lapnak.

A kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata jó adóügyi megoldás, több kedvező hatást gyakorol a gazdasági folyamatokra, de az utóbbi időben elharapózott az adónem visszaélésszerű alkalmazása, vélik szakértők. Beer Gábor, a KPMG Tanácsadó Kft. senior partnere korábban azt mondta, hogy úgy kellene adminisztratív akadályok beépítésével szigorítani a szabályokon, hogy a katát rendeltetése szerint használó kisvállalkozásokat ne érje hátrány.

A tervek szerint idén nem változik a kata szabályozásaa katás extraadót a színlelt szerződések visszaszorítása érdekében jövőre vezetnék be. 
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12