Mi lett olcsóbb a válsággal?

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2009. június 04.

Autó, lakás, árukészlet, komplett cég ? a válság hatására egyre többet árvereznek a bankok, lízingcégek, az APEH. Aki nem tudja fizetni a hitelt, fél-egy évig alkudozhat a hitelnyújtóval. Aki viszont vállalkozó kedvű, van pénze vagy hitelképes, olcsón vásárolhat és megalapozhatja vele a jövőjét.


Érdemes vásárlás előtt is alaposan körülnézni: a hipermarketekben újabb akciókra készülnek, az utazási irodák kivárnak.

Akkor vagyok mohó, amikor mások félnek? ? saját bevallása szerint ennek a bölcsességnek köszönhette mesés vagyonát az olcsó cégeket felvásárló, majd feljavító és eladó 78 éves amerikai Warren Buffet. A világ második leggazdagabbjának tartott üzletember vagyona 37 milliárd dol lár (kb. 7500 milliárd forint), mert mindig szembe ment az árral: vásárolt, amikor más eladott, és nem törődött sem a ?mindentudó? elemzők sem a ? sokszor éppen rémült ? tömeg pillanatnyi véleményével.

RÉSZVÉNY DISZKONTÁRON

Szembe menni a trenddel, azaz vásárolni most, amikor mindenki óvatos ? nos, ez ismét kecsegtető. Az egyik legnagyobb nyereséget éppen a tavaly óriási veszteségeket okozó tőzsdei részvények ígérik. A kockázatoktól hirtelen megriadt kis- és nagybefektetők pánikszerű eladásai miatt a világ részvénypiacai átlagosan 35-40 százalékkal értékelődtek le az elmúlt egy év során. A hazai befektetők kedvencének számító OTP Bank részvényei a két évvel ezelőtti 11 ezer forintról 1500 forintig estek, és még ma is csak épphogy 3000 forint felett tart a kurzus.

Ám az óriási árfolyamcsökkenés ? és nemcsak az OTP, de a többi részvény esetében is ? csak részben írható a várhatóan csökkenő nyereségek számlájára (a megtorpanó gazdaság vélhetően csökkenti a cégek, bankok bevételét és profitját is). Ugyanis szintén csökkent az árfolyamnak a várható nyereséghez viszonyított aránya.

GYORS DUPLÁZÁS

Míg a válság kialakulása előtt az éves nyereség 25-30-szorosán ? de az elmúlt évtizedek átlagát tekintve is 15- szörösén ? forogtak a papírok, mára ez a szorzó a tízszeres alá csökkent. Ha a kockázatvállalási kedvvel a magasabb értékeltségi szint ismét visszatér ? ezt már 2010 második felére jósolják ?, ahhoz a mai, szerény eredményvárakozások mellett is 50 százalékos árfolyamemelkedés kellene majd. A hányatott sorsú részvények árfolyamába gyakorlatilag minden rossz hír beépült már, és minden apró jó (vagy csak kevésbé rossz) hírre is szárnyalni kezdenek az árfolyamok.

Bár garancia nincs az árfolyamok jövőbeli emelkedésére, de ha és amikor ez bekövetkezik, óriási lehet a profit. Jó példa a már említett ?elátkozott? OTP részvény, amely 2009. március és május eleje között 130 (!) százalékos árfolyamnyereséget hozott.

MUNKA NÉLKÜL NINCS VEVŐ

De nem csak a tőzsdén lehet jó üzletet kötni. A lakossági félelmek erősödése miatt jelentős mértékben csökkentek az ingatlanárak is. A vevők ugyanis óvatosabbá váltak a nagy értékű beruházásaik terén. A kereslet megtorpanása pedig jelentős árcsökkentésre készteti a hitelből épülő projektek fejlesztőit éppúgy, mint a használt lakások eladóit.

Nem alaptalan a növekvő aggodalom: 2009. I. negyedévében a munkanélküliek száma 403 ezer főre emelkedett, elsősorban az észak-alföldi, a nyugat- és a közép-dunántúli régióban. Ez 66 ezer fővel több, mint tavaly év végén. Kevesebb munka, kevesebb pénz, kevesebb vásárlóerő ? a kereslet pedig nyomja lefelé az árakat.

LAKÁS: -30 SZÁZALÉK

?A megyeszékhelyek közül a többlakásos ingatlanok esetében Miskolcot sújtotta leginkább a válság? ? mondja Orosz Dániel, az Axa stratégiai elemzője, aki szerint tavaly nyár óta az iparvárosban átlagosan több mint 10 százalékot estek az árak.

Az eladók kompromisszumkészsége is nőtt. Egyre többen engednek: az alku akár az indulóár 15-20 százalékára is szólhat. Így az egy évvel korábbihoz képest az ország több pontján 30 százalékkal is olcsóbban lehet vásárolni, ha az eladó záros határidőn belül, mondjuk legfeljebb három hónap alatt szeretne túladni tulajdonán.

SOKBA KERÜL A FŰTÉS

Főként a gyengébb minőségű lakásoknál mellbevágó az árcsökkenés. ?Főút melletti, a hetvenes-nyolcvanas években épült ház, udvari, földszinti, esetleg felújítást is megkívánó lakás? ? sorolja Valkó Dávid (Otthon Centrum) a hátrányos jegyeket.

?És a központi fűtés? ? teszi hozzá Andrássy Róbert fővárosi ingatlanközvetítő. Az életkörülmények romlásával egyre többen nem fizetik majd a számlát, az a többi lakóra hárul ? és nem ritkán elviselhetetlen terhet ró rájuk. Amíg egyszer csak elköltöznek.

LÁTSZIK AZ ALAGÚT VÉGE?

Ugyanakkor néhány éven belül magukra találhatnak az ingatlanárak. ?A tapasztalatok alapján egyértelmű a kapcsolat: ha a gazdasági növekedés helyreáll és csökken a munkanélküliség, nő a kereslet, ismét emelkedhetnek az árak? ? foglalja össze Valkó Dávid. Szerinte a következő 12 hónapon belül a bankok vagy az állam is előrukkolhat majd valamiféle hitelfelvétel- könnyítő megoldással. Ami a munkanélküliséget illeti, a jelenleg 9,7 százalékos szint év végére 13 százalékra is nőhet ? véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki a javulást inkább 2011-re vagy azután várja.

EGYRE TÖBB BUKOTT AUTÓ

A bankok, hitelnyújtó pénzügyi vállalkozások félelmei szintén gyümölcsöző lehetőségekhez juttathatják az élelmes vállalkozókat. A hitelintézetek ugyanis most, amikor maguk is nehezen jutnak forráshoz, fokozottan érzékenyek az adósok fizetési késedelmeire. ?Létfenntartási költségek emelkedése, munkanélküliség, kedvezőtlen irányú árfolyamváltozás? ? sorolja a már több éve rendesen fizető adósok bukásának okait Révész Tamás, az egyik legnagyobb hazai autófinanszírozó, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója.

Igaz, utóbbira már feltalálták az ellenszert: devizahitelnél lehetőség van a havi törlesztést forintban fixálni, a forintgyengülést a futamidő kitolásával ellensúlyozzák. Ám a vezérigazgató így is 2000 darab körülire várja náluk a visszavett járművek nagyságrendjét a tavalyi 1500 után.

OLCSÓBB, HA GYORSABB

Ezeket a kocsikat aztán ? miként minden más hitelező cég is ? megpróbálják a lehető legmagasabb áron értékesíteni a csökkenő kereslet miatt amúgy is gyengélkedő autópiacon.

A pénzintézetek többségénél minden járműhöz igazságügyi szakértő ad árbecslést, ami a személygépjármű-értékelésben világszerte elfogadott. Ám havi frissítése miatt a kicsit csúszásban lévő ?Eurotax? árhoz közelít.

De az árban kétségtelenül benne van a minél gyorsabb eladhatóság is (az igazságügyi szakértő hozzáértését is megkérdőjelezné, ha az általa kalkulált áron nem mennének el a járművek). A bankok és a lízingcégek pedig szeretnének minél gyorsabban pénzükhöz jutni. Mindezek lefelé irányuló nyomást jelentenek az árra, főként a nagyobb, tízezres állománnyal rendelkező bankoknál.

A lízingcégeknél beragadt járművek számát egyébként óvatos becslések is 35-40 ezerre teszik.

MUTYIZÁS, VILLÁMÁR?

A finanszírozók egy része csak kereskedőkön keresztül értékesít. A Budapest Autófinanszírozási Zrt.-nél ezt egyrészt garanciális okokkal magyarázzák, másrészt ?az internetes licittel ráadásul kikerülhető a mutyizás? ? mutat rá a hagyományos értékesítés egyik gyenge pontjára Révész Tamás. Az eladási ár ugyanakkor nem lehet túl magas, hiszen a kereskedő hasznát is tartalmaznia kell.

A 90 százalékban alsó és középkategóriás autókat kitevő kínálat többségéből azonban egyes cégeknél közvetlenül is lehet szemezgetni, licitálni internetes oldalukon. Az egyik legnagyobb eszközfinanszírozónál, a Lombard Zrt.-nél például internetes árverés van, sürgős esetben azonban úgynevezett ?villámáron? azonnal is el lehet vinni a szükséges eszközt.

KOCSITÓL A TRAKTORIG

Náluk egyébként széles a paletta: a kínálatban a személygépjárművektől az ipari berendezésekig sokféle eszköz megtalálható. A jelenlegi állomány 68 százaléka személy- és kistehergépjármű, 26 százaléka 3,5 tonna feletti tehergépjármű, két százaléka motorkerékpár, egy százaléka mezőgazdasági gép ? egyébként a vásárlásra finanszírozást is kínálnak.

A visszavett eszközök legnagyobb vonzereje az ár, valamint a biztos per- és igénymentesség. ?Sajnos a legnagyobb bizalmatlanság az eszközök állapota miatt alakult ki a vevőkben? ? mutat rá Duska Zsolt, a cég kényszerértékesítési vezetője.

Tény, hogy az eszközök egy része viseltes, erős karbantartásra, felújításra szorul, mivel annak az ügyfélnek, aki nem birkózik meg a törlesztőrészletekkel, jellemzően már szervizre sem futja. A másik csoportba viszont azok a járművek, berendezések tartoznak, amelyek ? a fu-tásteljesítménynek, használatnak megfelelően ? normál állapotúak, és az értékesítés után mindjárt rendeltetésszerűen használhatóak. És persze vásárlás előtt ki is lehet őket próbálni.

330 FORINTOS EURÓ-LAKÁS

Ingatlanfedezetet viszont egyelőre még csak elvétve lehet vásárolni: tömeges nemfizetésre csak akkor kerülne sor, ha a hitelek elsöprő hányadának devizaneme, a svájci frank tartósan 200 forint felett maradna ? mondja Bánhegyi Attila, a Re/Max Hitelcentrum vezetője.

Ezen az árfolyamon ugyanis már sokan nem tudnák fizetni a megdrágult törlesztőrészleteket. A bankok ? saját bevallásuk szerint ? ekkor is mindent megtesznek, hogy ne kelljen lakást árverezni: a különféle egyezkedési, átütemezési lehetőségek kimerítése az első fizetési késedelemtől számítva 6?12 hónapig is eltartanak.

Nagyobb mennyiségű kényszerértékesítésre csak az eddigi mélypontnál is gyengébb (bár nem elképzelhetetlen), 330 forintos euró (220 forint körüli svájci frank) árfolyamnál lehet számítani ? áll a Magyar Nemzeti Bank vészforgatókönyvében.

CÉGEK ?FÉLÁRBOCON?

Viszonylag jó áron lehet komplett vállalkozásokat, projekteket vásárolni (amellett, hogy a csökkenő megrendelések miatt a munkaerő is olcsóbb lett). Egyrészt a hitelező bankok is szívesen megszabadulnak olyan félkész ingatlanfejlesztésektől ? lakóparkoktól, ipari és kereskedelmi ingatlanoktól ?, amelyeket anno minimális önerő mellett finanszíroztak. Másrészt a működő vállalkozások árazása is megváltozott ? mondja Gorondi Csaba, az Ernst&Young tranzakciós tanácsadási osztályának tanácsadója.

A tőzsdei trendekkel együtt ugyanis a működő kis- és középvállalkozások értékelése szintén alacsonyabb lett: elsősorban az ingatlanfejlesztő társaságokat, hozzájuk kapcsolódó mérnökirodákat és az autóipari beszállító cégeket lehetne most még ? azonos nyereség és bevétel mellett is ? csak jóval olcsóbban értékesíteni, mint egy-két évvel ezelőtt.

AKCIÓS AUTÓK

A kereslet visszaesése miatt (a tavalyi 150 ezer után idénre 80-100 ezer eladott új autóval számolnak a márkakereskedők) komoly árengedményekkel árulják a személygépkocsikat. Az új autóknál egyre gyakoribb, hogy a kereskedő a típustól függően 4,5?7 százalék közötti árrését engedi át az egyre kevesebb vevőnek.

Az importőr pedig autónként több százezer forintos támogatást ad alkalmanként egy-egy típus raktárkészletének kiszórására. Alkudni tehát itt is érdemes.

Hajóvásárlásnál kivárást tapasztaltak a vízi járművek finanszírozásának harmadát lebonyolító Hypo-Alpe-Adria Leasing munkatársai. A cégük jövője miatt aggódó vállalkozók kivárnak (például erősebb forint-árfolyamra), a kereskedők pedig még nyomott árakon is hajlandóak szabadulni a készleteiktől.

FÉLÁRON IS AZ APEH-TŐL?

Singer varrógéptől eladatlan fürdőruhakészleten át a Mercedes teherautóig széles a termékek köre, amit az APEH adótartozás miatt lefoglalt és árverésre bocsátott. És még szélesebb lesz: az árverésre kerülő tételek száma minden bizonnyal nő a nem fizető adósok számának emelkedésével. A Coface Hungary hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint az idei első negyedévben 25 százalékkal több volt a fizetésképtelen cégek száma.

?2009 első negyedévében 9414 ingatlant és 9600 gépjárművet foglalt le az állami adóhatóság? ? árulta el az APEH illetékese a Haszon kérdésére.

Az APEH-nál tavaly együttvéve 1286 ingatlant és 1760 gépjármű árverést tartottak, az összes tétel mintegy felét sikerült értékesíteni ? ingatlanokat kisebb, járműveket ennél nagyobb arányban.

Az adóhatósági értékesítésre kerülő tárgyak értékbecslését a végrehajtók végzik, hagyományos árverésnél, ingóságnál ennek 25 százaléka, ingatlannál 50 százaléka (az adós által lakott ingatlan esetén 70 százaléka) a minimum ár, az árverésre pedig az adós is hozhat vevőt. Azaz akár negyed áron is vásárolhat, aki szerencsés. Internetes licitnél (arveres.apeh.hu) magasabb az alsó limit: 50, 65 és 75 százalék. Felszámolási eljárás során viszont ? ahol a vagyon értékesítését előzetes egyeztetés előzi meg az adós és a hitelezők között ? nincsen hivatalos alsó értékhatár.

NYARALÁS: KIVÁRÁSOS ALAPON

Árcsökkenés egyelőre nincs: az utazásszervezők óvatosan foglaltak, így a megszokottnál kisebb érdeklődés jelenleg nem okoz problémát ? mondja Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója.

A szezon rövidebb lehet (október eleje helyett már szeptember első felében véget érhet), a megszokott célpontok maradnak. Viszont várhatóan sokan adják majd alább egy-két ?csillaggal? a szálloda kiválasztásakor.

Sláger lehet a horvátországi minőséggel felérő, de annál olcsóbb Montenegró, az autós utazás ? és szezontól függetlenül a nagyon olcsó munkaerővel dolgozó egyiptomi, tunéziai szállodák.

AKCIÓBAN A HIPERMARKETEK

Minden eddiginél akcióközpontúbbakká váltak a vevők, ezért minden termékcsoportban tervezünk legalább egy-egy akciós árut. Az egyes áruházak saját hatáskörben is akciózhatnak ? árul el egy részletet a válságstratégiából Gillemot Katalin (Auchan), aki megjegyzi: az árcsökkentés helyett a kisebb kiszereléseket preferálják. A ?12 helyett 4 szeletes tarja? taktikát választja a Tesco is, ahol a diszkont áron kínált, saját márkás ? de az esetek többségében a legnevesebb gyártók által előállított ? termékek népszerűségének növekedését jósolják.

Nem csak élelmiszerfronton, de például a ruhák esetében is: ?Aki eddig butikban vásárolt, az alacsonyabb ár miatt jöhet hozzánk, aki a piacon, az pedig azért, mert blokkot és vele garanciát kap a vásárlásról? ? véli Hackl Mónika, a Tesco illetékes vezetője, aki az egyszerre hét-nyolcszáz terméket érintő ?olcsóbb, mint egy éve? folyamatos akciósorozat mellett 6-8 nagyobb kampányt említett 2009-re. Az alapvető élelmiszerek árát pedig már a július elsejei áfa-csökkentés előtt leviszik. A Metro nem számít a tervezettnél több akcióra a már rögzített beszállítói szerződések miatt, ám a leárazott termékek megválasztásában azért van játéktér ? árulta el Krubl Yvette kommunikációs vezető.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12