Derűre ború?

Írta: Haszon - Készült: 2009. június 04.

Eddig átlagosan félmilliós a nyereség, de az utóbbi hónapban is volt ennél nagyobb profitot elérő befektető a Haszon versenyén. Míg májusban a vállalati kötvényeken, deviza opciókon és fejlődő piaci részvényeken több esetben is kétszámjegyű volt a profit, addig a következő hónapokra már többen is óvatosságra intenek. De kisebb összeggel is érdemes megpróbálni!


Az első két hónap alatt a legsikeresebb befektetőnk (Pillár Zsolt, Generali Alapkezelő) bő egymillió forinttal, de összes bankárunk is átlagosan több mint félmillió forinttal növelte a ?rábízott? tízmilliós vagyont a Haszon befektetési versenyében. Eddig még mindenki jól tippelt: bankáraink az indulástól számítva nyerésre állnak.

Pénzt hozott a rizikó

A nemzetközi pénz- és tőkepiacokon eluralkodó optimizmus világszerte magasra emelte a részvények, nyersanyagok árát. Egyre többen gondolják, hogy a legrosszabb már mögöttünk van.

A néha már túlzottnak látszó hurráoptimizmusban így jó választásnak bizonyultak a kockázatosabb befektetések: az elmúlt 30 nap legjobb eredményét elérő Váradi Zoltán (Raiffeisen Alapkezelő) például a magas osztalékot fizető Magyar Telekom részvénnyel, Orbán Gábor (Aegon Alapkezelő) vállalati kötvényekkel, Jenei Zsolt (Brokart) angol font és euró opciókkal ért el kétszámjegyű nyereséget.

Marad a jó hangulat?

A következő hónapokra nézve már megoszlanak a vélemények. A bátrabbak bíznak a további ? igaz, általuk is inkább átmenetinek tartott ? általános árfolyam- erősödésben, amely elsősorban a fejlődő piacokon hozhat komolyabb tőzsdei drágulást. Váradi Zoltán ezért növeli eurázsiai alapjának részarányát, Orbán Gábor a magyar állampapírokra tesz (hozzánk a tőzsdei jókedv is késve érkezik) és az olajra, amely a recessziós félelmek csökkentével újra drágulhat. Jenei Zsolt pedig a török líra erősödését várja ? mindannyian a legalább részben optimista forgatókönyvvel számolnak.

Kérdőjelek

Ám az óvatosabbak mértékletességre intenek. Pillár Zsolt az elmúlt hetekben tapasztalt ?hegymenet? helyett inkább sávszerű kereskedést vár, és bízik az árfolyameséséből is profitálni képes abszolút hozamú alapban. Hamar Márton (Pioneer Alapkezelő) továbbra is a tőzsdei lejtmenetre fogadó alapokat részesíti előnyben, míg Horváth István (K&H Alapkezelő) a konzervatívnak számító nyersanyag? deviza?arany?pénzpiaci alap négyszögre szavaz.

Mi pedig változatlanul azt javasoljuk, hogy ki-ki a saját kockázatvállalási hajlandóságának megfelelő befektetést válassza.

Pillár Zsolt igazgatósági tag, Generali Alapkezelő Zrt.
11 053 941 Ft
+0,7%

A többek között kínai és brazil olajvezetékeket, autópályákat építő, illetve közép-európai ingatlanfejlesztő cégekbe fektető Infrastrukturális Részvény Alap komoly árfolyamnyereséget hozhat a következő hetekben-hónapokban. Az állami gazdaságélénkítő mentőcsomagok, megrendelések célpontjai ugyanis éppen ezek a tevékenységek lehetnek. Az ingatlanfejlesztők között ráadásul több olyan vállalkozást is találni, amelynek árfolyama indokolatlanul nagymértékben esett ? az esés mértékének sokkal inkább az általános tőzsdei pesszimizmus volt az oka, nem pedig saját gazdálkodási számaik.

A ?friss? tőzsdei részvénykibocsátásoknál befektető IPO alap pedig az életképes tőzsdei vállalatok tőkebevonásánál lesz résen. A friss pénz mostantól a bankok helyett egyre nagyobb mértékben érkezhet a tőzsde közvetítésével pénzügyiszakmai befektetőktől (akár a bankok is juthatnak így tőkéhez). Az újabb részvénysorozatok pedig tőzsdei bevezetésük után a tapasztalatok szerint gyorsan drágulhatnak.

Váradi Zoltán elemző-vagyonkezelő, Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.
10 952 927 Ft
+5,6%

Az elmúlt egy hónap során euróban mintegy 8 százalékot hozó Eurázsia Részvény Alap arányának növelése mellett döntöttem (10 százalékról 30 százalékra). Ezzel párhuzamosan megváltam a portfólió eddig legjobban teljesítő elemétől, a Magyar Telekom részvényeitől. Utóbbit főként az indokolta, hogy az osztalék alapon értékelt társaság részvényének árfolyamát egyrészt kedvezőtlenül érintheti a hazai hozamszint ismételt emelkedése (nem kis részben az infláció kedvezőtlen alakulása miatt), másrészt jól látszik, hogy a 600 forintos szintnél elfogy a részvény lendülete. Az Eurázsia Részvény Alap jó teljesítménye viszont a következő hetekben is folytatódhat a globális tőkeáramlási adatok alapján.

A portfólió új eleme a HSBC európai vállalatok kötvényeibe fektető alapja. Az alap árfolyama az elmúlt hetekben rendületlenül emelkedett (párhuzamosan a részvénypiacok erősödésével), így a mostani döntés mögött elsősorban a portfólió diverzifikáltsága növelésének szándéka állt.

Orbán Gábor elemző-portfóliókezelő, Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt.
10 687 421 Ft
+4,5%

Az elmúlt egy hónapban számottevően erősödött a kockázatos eszközök iránti kereslet a nemzetközi piacokon. Bár portfóliónk nem tartalmazott részvénykitettséget, azért a vállalati kötvényeink (mint a magyar MOL, mint a külföldi bankpapírokat tömörítő alap) szépen teljesítettek.

A szép emelkedés után most megválunk tőlük, és növeljük kitettségünket a magyar állampapírpiacon, ahová kis késleltetéssel érkezett el a befektetői jókedv. Így remélhetjük, hogy valamivel tovább is tart majd.

Ehhez hasonlóan devizás kitettségünket is csökkentjük, illetve részben áthelyezzük az elmúlt időszak során gyengült dollárba, mégpedig egy olajár-követő alap formájában. Ez ugyanis előretekintve szintén profitálhat a recessziós félelmek enyhüléséből.

A részvénypiacra történő beszállásra május közepén sem látunk jó alkalmat, hiszen komoly rally után vagyunk. Egy kisebb gyengülés után azonban érdemes lehet elgondolkodni rajta.

Jenei Zsolt vagyonkezelő, Brokart Befektetési Zrt.
10 173 915 Ft
?0,5%

Két új devizaopció a portfólióba bekerül. A török líra?japán jen vételi opció (azaz vételi jog) értéke emelkedik a török líra erősödése és a japán jen gyengülése esetén is. A világszerte megnövekedett kockázatvállalási kedv miatt erősödhet a török líra. A tapasztalatok szerint, a magas kamat miatt a török líra erősödik először: itt lehet a leggyorsabban visszanyerni a pénzt. Az opcióért, azaz a vételi jogosultságért csak díjat fizetünk (ez az ár szerepel a ?súly? oszlopban), a díj pedig relatíve alacsony, mert a magas kamatozású lírából számolt árfolyam átváltási pontokról lemondtunk az azonnali árnál (60,50) magasabb opciós kötési (62,50) árfolyam érdekében.

Az angol font?japán jen opció azért lehet nyereséges, mert a kamatváltoztatásokkal kapcsolatos bizonytalanság növekvő árfolyam-változékonyságot okoz, ami felértékeli az opciós lehetőségeket.

Horváth István befektetési igazgató, K&H Alapkezelő Zrt.
10 053 393 Ft
+1,6%

A portfólióban nem hajtanék végre módosítást. Továbbra is ?medve? (azaz inkább az árfolyamok esésére, vagy stagnálására számító, ezért az átlagosnál konzervatívabb, óvatosabb) a portfólió.

A főbb összetevők közé ennek megfelelően nyersanyagok, deviza befektetések, pénzpiaci befektetések kerültek. Egyedül a vállalati kötvényalapot tartom meg, mivel itt középtávon még mindig túlzottnak tűnnek a hozamfelárak.

A befektetési összkép alig változott az utolsó forduló óta, a piacok egyre bátrabban menetelnek, miközben a növekedés újbóli felfutásának kockázatai ismét felszínre kerültek (USA munkaerőpiac, kiskereskedelem, állami ?rating? (befektetés-minősítés, osztályozás) kockázatok a stimulussal együtt növekvő deficit és államadósság miatt, például Japán.) A nemzetközi javulás kockázatvállalási kedvet hozott Magyarországon is, az új miniszterelnök programja azonban még felpuhulhat. Tehát minden fronton további romlást várok a következő hónapra.

Hamar Márton portfólió menedzser, Pioneer Investments
10 013 634 Ft
?1,4%

Szemmel láthatólag korai volt még árfolyamesésre játszani egy hónappal ezelőtt, ráadásul a forint további erősödése is rontott a portfólió teljesítményén. Az elmúlt két hónap részvénypiaci emelkedését leginkább azzal lehet igazolni, hogy a korábbi extrém pesszimizmus ? amely a világgazdaság és a pénzügyi rendszer szinte teljes összeomlását vetítette előre ?, eltűnt néhány kedvező jel hatására, és természetesen mindenekelőtt a short (eladási) pozíciót zárók vételeire.

Bár könnyen lehet, hogy a gazdasági visszaesés mértéke már nem fogja elérni a közelmúltban tapasztaltakat, a világgazdaság újbóli növekedése még jó ideig várathat magára.

Éppen ezért nem változtatok a portfóliómon, és megtartom a két short ETF-et az aranybefektetéssel együtt, mivel a piaci befektetők véleményem szerint ismét kiábrándulni kényszerülnek majd. Az amerikai fogyasztás aligha tér magához egyhamar a növekvő munkanélküliség és az instabil bankrendszer mellett, ezek híján pedig legfeljebb valami csoda mentheti meg a világgazdaságot a további csökkenéstől. Ráadásul technikai alapon is ellenálláshoz értek a piacok.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12