Nicsak, ki figyel meg?

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2009. július 02.

Sokmilliós kártól óvhatnak meg a hazai magánnyomozók néhány tíz- vagy százezer forintért. Volt magas rangú rendőrök, nemzetbiztonságiak vetik latba tudásukat, technikai eszközeiket és kapcsolataikat, hogy a vállalkozók mindent megtudjanak üzleti partnereikről és beépített téglákról.


A féltékeny házasok pedig megbizonyosodhatnak arról, hogy okkal vagy ok nélkül gyanakodtak-e.

Van, hogy mi is ezzel a fedőszöveggel jövünk ? nézett bizalmatlanul e sorok újságíróként bemutatkozó szerzőjére az egyik kis budapesti magánnyomozó iroda vezetője. Merthogy jönnek, ahhoz nem fér kétség: a gazdasági válság hatására nő a bizalmatlanság, és egyre többen vannak, akik nem sajnálják az óránként néhány ezer forintos díjat azért, hogy biztosra menjenek.

Mindenkinek dukál

?Olcsón és meglepően jól dolgoznak? ? összegzi tapasztalatait Bökönyi István, az In-Kal Security 2000 Kft. stratégiai igazgatója, a Terrorelhárító Szolgálat, majd a büntetés-végrehajtás egykori parancsnoka.

?Ha már az ügyésznek van rendőre, az ügyvédnek legyen magánnyomozója? ? erősít rá Magyar György sztárügyvéd, aki elsősorban adatgyűjtésre használja a privát detektíveket, elmondása szerint jó hatékonysággal. ?Amikor a Megyeri híd építésénél nem fizették ki az alvállalkozókat, a menedzsment ténykedésének, a bonyolult cégstruktúra átvilágításában, a vagyon felderítésében értékes munkát végeztek? ? nekik ugyanis se idejük, se tapasztalatuk nem volt ilyen háttérmunkákra.

Ezres detektívsereg

De nemcsak ügyvédek, hanem vállalkozók, cégvezetők és magánszemélyek is mind nagyobb számban veszik igénybe az esetenként már 80?100 ezer forintos megbízási díjért is elérhető szolgáltatásokat. A krimikből jól ismert hűtlenségi ügyek mellett pedig az elmúlt hónapokban egyértelműen az üzleti, vállalkozói megbízások kerültek az élre.

Nyomozót választani meglepően széles palettáról lehet. ?Ma országszerte 1260 bejegyzett magánnyomozót tartunk nyilván, akik rendelkeznek a szabályos működéshez elengedhetetlen kamarai igazolvánnyal. Csak Csongrádban, ahol ténykedem, ötvenen vagyunk? ? árul el a konspiratív szakma művelőiről egy meglepően magas számot Herczeg Anna, a Magyar Detektív Szövetség elnöke, a szegedi székhelyű Ground Guard Biztonsági Szolgálat Kft. ügyvezetője.

Néha elég egy nap

Egy-egy megbízás előtt mindenképpen érdemes kicsit körülnézni, informálódni. Más-más ügytípusra más és más iroda lehet a legjobb, ugyanis eltérő tapasztalatokat kíván meg, mondjuk, egy közlekedési baleset utólagos vizsgálata, egy eltűnt adós vagy elrejtett vagyontárgy megtalálása, esetleg a házassági hűtlenség igazolása.

Utóbbi egyik legnevesebb hazai szaktekintélye Mátyás József, a fővárosi Cobra Csoport ügyvezetője, aki saját válása kapcsán került közelebb a területhez. ?Az első egy-másfél hét az előkészítésé, utána van, hogy egy nap alatt sikerül a bizonyítás. Persze az is megesik, hogy fél évig kell várni az eredményre? ? mutatja be az általánosítható gyakorlatot. Ami alkalmasint sokba is kerülhet, ezért érdemes minél több információt adni a detektíveknek, akik az alapján csak a ?kényes? pontokat kell, hogy alaposan feltérképezzék.

Az eredmény ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy egybevág a megbízó eredeti elképzeléseivel. A magánnyomozás ugyanis nem eredményköteles: tehát ha a nyomozó nem talál a megbízó számára kielégítő, vagy elvárt bizonyítékot a megfigyelt személlyel szemben, a kifizetett pénz akkor sem jár vissza.

Leleplezett beetetők

A komoly megbízások ugyanakkor ma már egyértelműen az üzleti szférához kötődnek A fővárosi D.I.S. Investigate például a biztonságtechnikai cégcsoport nyomdokain haladva kifejezetten az adósfelkutatásra koncentrál.

?Az első utalás sokszor csak beetetés, a nagy, tízmilliós összeg már nem jön meg? ? említi a körbetartozások világában sajnos egyre gyakoribb csalási-példát Móró Endre ügyvezető. Az üzleti partnerek lecsekkolása ma már lassan kötelezővé válik, de az adósfelkutatás olyan területeken is létszükséglet, mint a társasházak nemfizető lakóinak hátralékrendezése ? amit egyébként egy speciális konstrukció keretében díjmentesen végeznek.

Az Ulysses Team évtizedes bűnügyi nyomozói vagy titkosszolgálati múlttal rendelkező vezetője, Sasvári Rudolf a vállalati felderítés specialistája. Jellemzően nagyobb tenderek benyújtása előtt fordulhat elő, hogy az ajánlat szigorúan bizalmas adatai kiszivárognak. Megfelelően kiválasztott informátorok segítségével ún. operatív játszma kezdeményezhető, vagy operatív csapda állítható fel. Ha ezt következetesen végigviszik, a védett adatok átadásakor az elkövető tetten érhető, az őt megkörnyékező üzleti vetélytársat pedig dezinformációkkal még félre is lehet vezetni.

Speciális törődés

Külön ágat képvisel a biztosítási nyomozás, illetve a lízingcégek is egyre gyakrabban adnak megbízást nyomozóirodáknak, ha néhány hónap vagy év törlesztés után egyszer csak elmaradoznak a részletek, majd a lízingtárgy és maga az adós is eltűnik. Külön szakértői vannak a közlekedési ügyeknek is, a szolnoki Illés József 30 éves közlekedésrendőri szolgálattal maga mögött pontosan ismeri a baleseteknél foganatosított rendőri intézkedések mikéntjét. Mint ahogy azt is, mi az, ami elmaradt, egy baleset helyszínén volt-e ideiglenes korlátozó tábla, és ha igen, eltakarta-e egy bokor. Ami alapjaiban változtathat meg egy-egy tényállást.

Tarolnak a volt rendőrök

Leginkább rendőri rutin szükséges az ilyen munkához. Tehát nem véletlen, hogy a magánnyomozók döntő hányada korábban valamelyik fegyveres testület (rendőrség, katonaság, határőrség) nyomozati osztályán, vagy a ?hármas ügyosztályon?, később a Nemzeti Nyomozó Irodánál dolgozott ? majd sokszor korkedvezményesen, negyven-egynéhány éves korban nyugdíjba vonult, leszerelt.

A magánszférában motiváltabbak, hiszen jobban meg is fizetik őket: egy nyomozó havi 150?200 ezer forintos nettójához képest nemcsak hogy többet keresnek, de kisebbfajta vagyon a rendvédelmi szervnél tilos sikerdíj, ami akár fél-egymillió forint is lehet, az ügy nagyságától függően.

A jelentős anyagi-, élet- és nem utolsósorban munkahely-színvonalbeli különbség a detektívek bevallása szerint nemegyszer irigységet is szül az alulmotivált közrendvédelmis exkollégák kö­rében. Igaz, egymást segítő együttműködésre is van szép számmal példa.

Sokat érő kapcsolatok

?Jobban oda lehet figyelni egy-egy megbízásra, alaposabban utána lehet nézni a legapróbb részleteknek is. Egy magánnyomozónak egyszerre csak 4-5 aktája van, míg a rendőrségi kollégának 60-70? ? mutat rá az eltérő hatékonyság okára Dávid János volt rendőr-alezredes, jelenleg a félmilliárdos éves bevételű Hori-zone Információs Kft. magánnyomozói szekció­jának vezetője.

Komoly segítséget jelent az évek, évtizedek során felhalmozódott kapcsolati tőke is. ?Mint a tanmesében, amikor valakitől számon kérik, miért kért tízezer forintot azért, hogy egyetlen kalapácsütéssel helyrehozzon egy elromlott alkatrészt. Egy forint a kalapácshasználat, 9999 pedig az, hogy tudom, hova kell ütni? ? szemlélteti Horváth Zoltán, a Hori-zone tulajdonosa.

Titkos feketepiac

Az információ ebben a szakmában a legnagyobb kincs. ?Sok mindenkinek van valahol ismerőse, rokona, aki hozzáférhet ilyen adatokhoz, akár ingyen vagy néhány tízezer forintért? ? állítja egybehangzón több magándetektív. Nem meglepő, hogy a bizalmas adatoknak, titkoknak saját ?feketepiacuk? is van: egy ? nem mindig legálisan ? megszerzett bankszámlakivonat állítólag 100 ezer, a havi mobil híváslista akár 200-400 ezer forintot is kóstál.

Az illegálisan szerzett adat többnyire csak korlátozottan használható fel. Többnyire csak a megbízó tisztánlátását segíti elő, bíróság előtti bizonyítékként nem állja meg a helyét.

Hétköznapi kincsesbányák

A nyomozási eszköztár sok mindent felölel a hagyományos rendőri munkából. ?Az első szakasz az úgynevezett adminisztratív magánnyomozás: internet, telefonkönyv, nyilvános és esetenként név, adószám alapján is kereshető APEH céginformáció (www.apeh.hu), internetes blogok, de például rengeteg információt hordoz az iwiw közösségi oldal is? ? magyarázza a nyomozók első lépéseit Horváth Zoltán. A nyilvános adathalmazból van, hogy félméter vastag akta összejön ? teszi hozzá ?, de hogy abból mi fontos, vagy min siklik át a nyomozó tekintete, nos, ehhez kell a tapasztalat.

Visszakanyarodva a detektívtechnikákhoz: a második lépés, amikor a nyomozó telefonál. Rengeteg információ leszűrhető abból, él-e a vonal, ki veszi fel, bemutatkozik-e ? ha például csak annyit mond: ?halló, ki az?? ? abból a sok száz vagy ezer ügyön túl lévő nyomozók fejé­ben megszólal a vészcsengő: az illető talán fél, vagy titkolózik.

Gyakori, hogy telefonon keresztül közvetett módon érdeklődnek valakiről. Mondjuk, a szomszédot hívja fel a nyomozó azzal, hogy a célszemélyt nem tudja elérni, vajon mi lehet az oka. És az esetek többségében mindig akad valaki ? társasházakban az idősebb lakók vagy a házmester ?, aki szeret fecsegni. De rosszat mindenképpen?

Követés 25 ezertől

Egy személy vagy vállalkozás feltérképezése során a harmadik lépés a környezettanulmány. Amit jó esetben egy volt értékelő tiszt készít el 10-20 oldalon, mellékletekkel, fotókkal. Az adatgyűjtés pedig a helyszínen zajlik. Ez csapatmunka ? mondja egy nyomozó ?, együtt dolgozik a fotós (aki a bizonyító erejű képet készíti), a dumagép (aki a szomszédokból vagy a lakóhelyéhez közeli boltostól is kiszedi a fontos, a célszemélyt érintő információkat) és az elemző.

A környezettanulmány ára jellemzően 200-300 ezer forint körül van, a személy teljes feltérképezése fél-egymillió forintot kóstál. Mindez függ a nehézségi foktól: az egyszerű követés 2-3 fővel, óránként és a követésben résztvevő személyenként átlagosan 5 ezer forintba vagy csapatonként és óránként 25 ezer forintba kerül. Márpedig az ilyen operatív figyelés szükséges: jó tudni, kivel és mikor találkozik az illető, milyen életmódot él, hova és kikkel jár szórakozni.

?Hét közben a munkába menetel és a hazaút mellett az ebédidőre és az ebédlőre is korlátozható a megfigyelés, de például a termékbemutatók is kedvelt helyszínei titkos találkáknak? ? mondja egy magándetektív. Általában a gyanú alapján meghatározható, hol lehet a gikszer, amivel sok pénzt spórolhat meg a megbízó.

Csak a szemének hihet

Egyébként pedig a helyszín személyes körbejárása az egyik leghatékonyabb vizsgálati eszköz. Egy leendő üzleti partner székhelyéről vagy telephelyének címéről gyorsan kiderülhet, hogy nem is létezik vagy, hogy azon a címen tucatnyi céget is bejegyeztek, van-e ügyfélforgalom, hoz-e leveleket a postás. Utóbbi nem minősül a levéltitok megsértésének: az ugyanis csak a postai, zárt küldemények felbontására értendő.

Egyre nagyobb az igény egyébként a külföldi üzleti partnerek előzetes ?lekáderezésére? is. A tapasztalatok szerint az USA-ból, Svájcból és Ausztriából érkező potenciális üzleti partnerek között is egyre több a szélhámos, a hitelbe megvett áru vagy az elkért előleg eltűnik, a meggyőző ?nyugati? üzleti vevővel, tanácsadóval egyetemben.

Az irodák egyre nagyobb hányadának vannak kapcsolatai külföldi társintézményekkel, ezek az interneten vagy kamarai rendezvényeken, konferenciákon alakulnak ki. Így a határokon átnyúló információbeszerzés sem ütközik nehézségekbe.

Trükkös kiskapuk

A személyes adatok kezelése a magánnyomozói munka talán legérzékenyebb pontja. A magánnyomozók jogállását szabályozó 2005/133. törvény ugyanis nem ad az átlagembernél több jogosítványt a detektíveknek. Ráadásul az adatok felhasználhatóságát erősen korlátozza, hogy a magántitok indokolatlan felfedését a kártérítési kötelezettséget előíró Polgári mellett a Büntető Törvénykönyv is szankcionálja: ha az jelentős érdeksérelmet okoz, egy évig terjedő szabadságvesztés is lehet az indiszkréció ára.

Más lakását átkutatni, abban technikai eszközt elhelyezni, azzal bármit rögzíteni, zárt küldeményt felbontani súlyosabb esetekben akár nyolc évig tartó szabadságvesztéssel járhat. Felvételt magánnyomozó csak köztéren készíthet, ám megbízóját már nem kötik efféle kötelmek. Így például egy féltékeny férj (vagy feleség) ? akár a nyomozó iránymutatásával ? saját maga már jogi következmények nélkül helyezhet el kamerát vagy magnót a hálószobában. Aztán konferenciára utazik, felkínálva ezzel a lehetőséget a ?tiltott gyümölcsre?.

MI MENNYI?

 • Óradíj: 3500?6000 Ft
 • Sikerdíj: 10?30%
 • Követés*: 25?50 000 Ft/óra
 • Környezettanulmány: 2?300 000 Ft
 • Hűtlenségi ügyek: 100?500 000 Ft**
 • Lehallgató-mentesítés: 3000 Ft/m?

*3 autó, 6 ember
**egy hetes teljes megfigyelés

NYILVÁNOS APEH-ADATOK

 • cégek neve, adószáma
 • a felfüggesztett, törölt adószámmal rendelkező adózók adatai
 • adózó bejelentett és nyilvántartott tevékenységi körei
 • áfaalanyok alkalmazottainak létszáma
 • ?regisztrált? számlakibocsátók adatai (Fészekrakó programhoz)
 • minősített adózók
 • köztartozásmentes adózók

CÉGES HAZUGSÁGMÉRÉS

Mások pénzét, titkait ismerők és kezelők kiválasztásakor egyelőre inkább külföldi cégek, multinacionális vállalatok kérik a ?hazugságvizsgálatot? ? árulja el üzleti megbízói körét Kis György pszichológus, az Anima Polygraph Kft. ügyvezető igazgatója. A kutatási-fejlesztési területen dolgozóktól az üzleti titok gazdáin keresztül a nagyvállalati titkárnőkig számos területen kapnak megbízást az alkalmazottak lojalitásának, megbízhatóságának mérésére. Jó tudni, hogy a műszeres, élettani funkciók változását mérő vizsgálat (amelyet újabban már házassági hűség tesztelésére is használnak), csak az érintett írásbeli hozzájárulásával végezhető, és eredményének figyelembevételét a vizsgált személy utólag is megtagadhatja.

KÉMLELŐ KÜTYÜK

?Majdnem minden tizedik cégnél találni lehet valamit? ? von mérleget Rohánszky Mihály, a Kémfogó Kft. komoly nemzetbiztonsági múlttal rendelkező ügyvezetője, akinek cége lehallgató berendezések felkutatását és hatástalanítását végzi. Maga a ?felfedő tevékenység? engedélyhez kötött (Magyarországon csak három cég rendelkezik ezzel), a lehallgató eszközöknek viszont már a behozatala is engedélyköteles. Elhelyezésük pedig csak a nemzetbiztonsági nyomozati szervek számára megengedett.

Ugyanakkor a lehallgatás veszélye valós: a liberálisabb Ausztriában bárki olcsón megvásárolhatja vagy interneten is beszerezhet kikapcsolt mobilra hasonlító, adóvevőként funkcionáló kémtelefont 30 ezer forintért, csak GSM-kártyás lehallgatót 50-60 ezerért, gombkamerát 60-70 ezerért, egy elemmel nyolc óráig működő analóg poloskát 50?150 ezer forint körüli összegért. A világhálóról ingyenesen is letölthető a számítógépek billentyűzetét ?lehallgató? ún. keylogger program. Nagyjából 100 ezer forintért pedig a féltékeny férj vagy feleség olyan szoftverhez is hozzájuthat a világhálóról, amit hitvestársa mobiltelefonjára feltéve nemcsak a beszélgetésekbe hallgathat bele, de megkapja még az sms-eit is. Körülbelül 40 ezer forinttól viszont legálisan megvásárolható a hazai műszaki áruházakban a hangra induló diktafon, amellyel szintén perdöntő bizonyítékokat lehet szerezni. A hűtlen házastárs könnyen leleplezhető vele: elég otthon a szekrénybe rejteni, majd amíg a gyanakvó fél nincs otthon, a készülék csak akkor kapcsol be, amikor (esetlegesen kínos) hangok szűrődnek be a hálószobából.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
 • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
 • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
 • 2018/III. negyedév 2018.09.26
 • 2018/IV. negyedév 2018.12.12