Váltson biztosra!

Írta: Haszon - Készült: 2009. július 02.

Három hónap után 15 százalékkal vezet a legsikeresebb bankár. Az utolsó 30 napban a fejlődő piaci részvények, a török líra és az olajbefektetés hozta a legtöbbet a konyhára. Ám a következő hónapokban az optimizmust felválthatja az árfolyamok esése, forintban és euróban is érdemes lesz biztosra menni. Kövesse kisebb összeggel is befektetőinket!


Az elmúlt hónapban ismét emelkedett ? ezúttal összesen több mint 600 ezer forinttal ? a Haszon befektetési versenyén résztvevő bankárok portfóliójának értéke. A hónap legjobbja, Váradi Zoltán (Raiffeisen) közel 5 százalékos nyeresége önmagában félmillió forintnál többet hozott, amivel a harmadik fordulóban az élre került.

Fejlődő milliók

Ez a kockázatos befektetések hónapja volt. Váradi Zoltánnál a fejlődő országok részvénypiacain befektető Eurázsiai Részvényalap vitte a prímet (+12,1%). De a többi befektetőnket is segítette, hogy a világban, és Magyarországon is folytatódott az elmúlt hónapokban tapasztalt optimizmus. A magyar tőzsde egy hónap alatt 12,5 százalékkal, a világ tőkepiacai átlagosan 4,1 százalékkal drágultak, amint a befektetők úgy vélték: a válság nehezén már túl vagyunk, és ismét nagyarányú részvényvásárlásokba kezdtek.

Olajozott profit

Erősödött a forint, de a fejlődő országok zászlóshajójának számító török líra is, amin Jenei Zsolt (Brokart) opcióvásárlással 158 (!) százalékos profitot realizált. A gazdasági növekedés újraindulásának hírére drágult a nyersolaj is. Utóbbin egy-egy befektetési alappal Orbán Gábor (Aegon Alapkezelő) 14,5 százalékot, Horváth István (K&H Alapkezelő) 16,4 százalékot nyert. Pillár Zsolt (Generali) ? részben brazil olajvezeték- építő és kínai olajkút-fúró társaságok részvényeit vásárló ? infrastrukturális alapjának 7 százalékot meghaladó nyereségében is jelentős szerepe volt a ?fekete aranynak?.

Jön a fordulat?

A következő havi befektetésekkel kapcsolatban viszont egyre óvatosabbak bankáraink, és most biztonságos parkoló pályára helyezik azt a vagyont, amelyet eddig megkerestek a ? túlzott ? részvénypiaci emelkedésen. A hazai és nemzetközi helyzet romlására számító Váradi Zoltán euró betétbe és forint pénzpiaci alapba, Horváth István tőkevédett eurós alapba csoportosít át. Orbán Gábor a nagyobb részvényárfolyam-váltakozást az amerikai tőzsdeindex kockázatnövekedéséből származó speciális befektetéssel lovagolná meg. Hamar Márton (Pioneer) pedig ? az eddigi veszteségek után is ? tartja a részvényárfolyamok esésére spekuláló pozícióit.

Váradi Zoltán elemző-vagyonkezelő, Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.
11 480 203 Ft
+4,8%

A mérsékelt kockázatú termék a jelenlegi bizonytalan helyzetben és magas hazai kamatszint mellett továbbra is nélkülözhetetlen eleme a portfóliónak. Mivel az elmúlt hónapok jó ? gyakran túl jó ? teljesítménye korrekció után kiált a részvénypiacok tekintetében, ezért az Eurázsia Részvényalap értékesítéséből származó tőke nagy részét ebbe az alapba fektettem.

A forint egy kisebb megingást követően ? és a lett devizával kapcsolatos aggodalmak ellenére ? ismét 280 alá erősödött az euróval szemben, ami elsősorban a töretlen, kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető, itthonról ugyanis a forint számára inkább kedvezőtlen hírek láttak napvilágot. (Ilyen az EP választás eredménye, a vártnál magasabb infláció és rosszabb ipari termelési adat.) Mivel a portfólió a következő egy hónapra a kedvező nemzetközi hangulat romlására van pozícionálva, indokolt volt az euróbetét súlyának növelése is.

Orbán Gábor elemző-portfóliókezelő, Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt.
10 979 967 Ft
+2,7%

Az elmúlt hónapban az olajkövető alap szépen teljesített, hála a növekedési és deflációs kockázatok enyhülésének, valamint a dollár gyengülésének.

A devizasúly csökkentése összességében indokolt volt. A profitot realizálom az emelkedés után, és a helyére az elmúlt hónapban komoly gyengülést elszenvedett 10 éves amerikai állampapírt veszem. A G?8-ak már a gazdaságélénkítő programok visszavételéről tárgyalnak, és bár az államadósság felrobbanásával járó kibocsátási feszültség fennmarad, az elkövetkező egy hónapban korrekciót várok a hosszú lejáratú amerikai állampapírpiacon. Ami a részvényeket illeti, a márciusi pánikot követő korrekció után is az a véleményem, hogy hosszú távon sérült a világgazdaság profittermelő képessége, és az elmúlt időszak oldalazását komolyabb volatilitás követi majd. Ezt a nézetemet egy S&P VIX határidős indexszel próbálom a portfólió javára fordítani. Egy részvénypiaci besszből profitálhat az AEGON Bessa lengyel származékos alap, mely zloty-kitettsége miatt részben fedezetet nyújt egy komolyabb forintgyengüléssel szemben is ? hiszen a zloty az elmúlt időszakban sokat gyengült a forinttal szemben.

Pillár Zsolt igazgatósági tag, Generali Alapkezelő Zrt.
10 955 748 Ft
?0,9%

Változás a Stada német generikus gyógyszergyártó cég beemelése a portfólióba. A társaság a német piacon mid-capnek (közepes méretű tőzsdei társaságnak) számít. A defenzív szektor képviselője. Az előző havi portfólióban a Generali Infrastrukturális Részvény Alap teljesített a legjobban 7,09 százalékos emelkedéssel. Az alap portfóliójában legnagyobb súllyal a brazil olaj- és gázvezeték-gyártó Tenaris, a kínai konténergyártó China Merchants Holdings és a szintén kínai fúrási és szállítási tevékenységgel foglalkozó China Oilfield Services szerepel.

Az ingatlanszektort az osztrák Immoeast képviseli az alapban. Az IPO alap portfóliójában a részvénykitettség csupán 10 százalékos, azonban egyre több új részvénykibocsátást jelentetnek meg, amelyek közül jó néhány részese lehet a portfóliónak a következő hónapokban. Az abszolút hozamú alap a részvénypiacok kismértékű visszaesésére játszott, így annak értéke csökkent.

Jenei Zsolt vagyonkezelő, Brokart Befektetési Zrt.
10 372 225 Ft
+1,9%

A hozamokban egy kis korrekció látszik felfelé. Ezért inkább egy éves diszkont kincstárjegybe került át a portfólió ?kockázatmentes? eleme. A körmendi takarék egyéni kamatozású betétjét továbbra is tartom, mert stabil tőkeszerkezetű, konzervatívan gazdálkodó pénzintézetről van szó.

A devizaportfólió elemei jelentősen megváltoztak. Az EURCHF opció marad a portfólióban, mert októberig a jegybanki szándék, hogy gyengítsék a svájci frankot, akár az intervenciókon keresztül is bőven be fog érni.

Bekerült a portfólióba a zloty euróval szembeni erősödéséből profitáló opció, ami akkor nyereséges, ha az EURPLN árfolyama 4,4 alá kerül. Ennek komolyak az esélyei, tekintettel a megnyugodni látszó nemzetközi befektetői környezetre.

A forint a következő negyedévben várhatóan a 269-285-ös sávban fog mozogni, ha ?eltalálja? a kamatcsökkentés ütemét a jegybank, akkor ez a sáv jól leüzletelhető lehet a továbbiakban. Az EURGBP vételi opció pedig az euró erősödését vetíti előre a következő időszakra.

Horváth István befektetési igazgató, K&H Alapkezelő Zrt.
10 022 409 Ft
?0,3%

Négy hónap optimizmust követően a piacok korrigálhatnak, azaz az árfolyamok ismételten lefelé vehetik az irányt. Ezért eladom a vállalati kötvényalapot (KBC Bonds Corporates EUR), és az ebből befolyó pénzt (is) a K&H biztonságos tőkevédett euró pénzpiaci alapba fektetem.

Az olaj ETF-et (Exchange Traded Fund: tőzsdén megvásárolható befektetési alap) szintén eladom ? miután az olaj a mélypontról duplázódott ?, és az eladásból származó összeget egy hazai részvénybe fektetem.

A PannErgy alternatív energia projektje még viszonylag korai stádiumban van, de a részvény árfolyamának normálisan az olajár mozgásait (is) kellene követnie. Ez a mai napig nem nagyon valósult meg, így középtávon a részvény egy esetleges olajár-korrekcióban (árcsökkenésben) defenzív lehet (csak kisebb mértékben esik az árfolyama), miközben a tőzsdei kurzus emelkedésnek indulhat, amennyiben az olajár szinten marad vagy emelkedik.

A vállalat fejlesztései ugyanakkor rövidtávon jelentős kockázatokat hordoznak, ezért a súlyát alacsonyra állítom be.

Hamar Márton portfólió menedzser, Pioneer Investments
9 760 151 Ft
?2,5%

A portfólióban található ETF-ek (tőzsdén megvásárolható befektetési alapok) az elmúlt hónapban sajnos kivétel nélkül veszítettek az értékükből.

Hó/hó alapon mind a pénzügyi szektor, mind a fejlődő piacok emelkedtek (ráadásul a forint is erősödött), így az ezeknek a piacoknak az árfolyamesésre spekuláló (úgynevezett ?short?) ETF-jeink tőzsdei értéke csökkent az elmúlt egy hónap alatt. Ennek ellenére kitartunk amellett, hogy a mostani, egyébként világszerte tapasztalható részvénypiaci emelkedés egyelőre nem hosszú távú, és rövidesen kifullad.

Ezért ? a már említett, árfolyamesésre spekuláló alapok mellett ? a portfóliónk döntő hányada továbbra is alacsony kockázatú forint alapú hazai állampapírokban (diszkont kincstárjegyben) parkol. Meglévő diszkont kincstárjegyeinket ugyanakkor lecseréljük november 18-i lejáratú, azaz kicsivel hosszabb futamidejű állampapírra. Az arany ára szinte egy helyben topogott, de (továbbra is megtartott) arany ETF-ünk így is enyhén veszített az értékéből ? a forint erősödése miatt.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12