Meddig jó a forintbetét?

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2009. július 03.

A mostani árfolyamon már érdemes lehet kiváltani a nyaralásra szánt valutát, a devizabetétek ugyanakkor csak nagyobb forintgyengülés esetén versenyképesek. Kamatfronton továbbra is maradhat a forint előnye.


A nyaralók szempontjából a helyzet ma különösen kiélezett. Az elmúlt években a forint viszonylag stabil és erős volt, és sokszor hetek kellettek, míg 2-3 forinttal kevesebbet, vagy éppen többet kellett fizetni egy euróért. Mára ? a pénzügyi válság egyik kellemetlen utóhatásaként ? sokkal kiszámíthatatlanabb a helyzet.

Megszokott meglepetések

Ma viszont már az sem számít különlegességnek, ha 24 óra leforgása alatt eurónként 5, sőt ? mint március első napján példa is volt rá ? 10 forinttal is gyengüljön a kurzus. Minden ezer eurónál (mai középárfolyamon ez mintegy 282 ezer forint) ez 10 ezer forintos, tehát igencsak jelentős differencia. Tehát nemcsak a legjobb valutapénztári árfolyam, vagy a legkisebb nyereségrátával dolgozó bank kiválasztása vezet eredményre (euróvásárlásnál a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között majdnem 7 forint volt a különbség), de nagyon fontos a megfelelő időzítés is.

Jöhet a gyengülés?

Azaz a minél erősebb forintárfolyam, ami az év eleje óta eltelt időszakot vizsgálva a 280 vagy az alatti euró árfolyamot jelenti (a kurzus jellemzően a 280- 315 forint közti sávban mozgott). Sokat várni nem érdemes, későbbre ugyanis érezhető mértékben gyengülő forintot prognosztizálnak. Magyarország rosszul áll: részint a magas (a GDP 80 százalékánál is többre rúgó államadósság, részint a ? közvetve a július elsejei áfaemelés miatt ? várhatóan meglóduló infláció miatt.

Szintén forint-gyengítő lehet a nemzetközi helyzet ?fokozódása? is: ha a jegybankok és kormányok által mesterségesen a világgazdaságba pumpált dollárés euró százmilliárdok elfogynak, maradhat a szomorú igazság: a gazdaság még nem indult be, a tavaszi tőzsdei emelkedés valószínűleg túlzott optimizmust tükrözött. Az ilyenkor szokásos ?elkedvetlenedés? pedig a kis, fejlődő, sérülékeny országok valutáinak eladásával kezdődhet. A várakozások szerint az év hátralévő részében 280-300 forint/euró közti árfolyammal kell majd számolni.

Vezet az euró

A befektetni vágyóknak is érdemes lehet váltaniuk. A forintgyengülés ugyanis kedvez a devizabetéteseknek: felértékeli, és plusz hozamhoz juttatja a külföldi pénzben parkoló megtakarításokat. Főként az euróbetéteket: az uniós közös valuta lehet a legjobban teljesítők egyike. A dollár ugyanis a gazdaság helyrebillentése érdekében megindult ?pénznyomtatás?, az angol font az indokolatlan erősödés, a svájci frank a helyi, exportorientált gazdaságpolitika várható árfolyamgyengítése miatt értékelődhet le.

Akkor nyer, ha nagyot gyengül

A forintkamatok óriási előnye ugyanakkor a következőkben is megmarad. Az emelkedő hazai infláció megfékezéséhez (nehogy elszaladjanak az importárak) erős forint kell, így a Magyar Nemzeti Bank emiatt várhatóan nem csökkent majd, a fejlett országok jegybankjai pedig a gazdaság serkentése miatt nem emelnek majd kamatot. A hat hónapos devizabetétek kamata jelenleg átlagosan 5-8 százalék között van banktól függően, az átlagos, forint lekötéshez mért kamathátránya pedig (ha a különféle devizanemű számlák közti átvezetés oda-vissza váltásának jellemzően 0,5-0,5 százalékos díját is hozzászámoljuk, átlagosan éves 7 százalékkal kell legalább gyengülnie a futamidő alatt a forintárfolyamnak, hogy megérje az euróbetét.

Kinek éri meg jobban?

A féléves lekötéseket nézve a mai 282 forinthoz képest decemberre legalább 292 forintra, egy év alatt ? forint ? és euró állampapír befektetést feltételezve ? 310, 5 év alatt 400 forintra!

Az egyes bankok eltérő (akciós) forint- és devizakamat ajánlatai miatt egyébként eltérő mértékű forintgyengülés elég a devizabetét nyereségességéhez. Ahol jelenleg nagyobb a forint kamat előny (ilyen példánkban a Raiffeisen), ott nagyobb gyengülés szükséges a versenyképességhez, ahol kisebb (a magas euró kamat miatt az Erste, az alacsonyabb forintkamat miatt az OTP), ott kevesebb is elég. Azaz utóbbi bankok magánügyfelei kevesebbet kockáztatnak, ha euróra váltanak.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12