Meddig drágul a tőzsde?

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2009. szeptember 02.

Egymilliós befektetésen kevesebb mint fél év alatt közel 2,5 millió volt a nyeresége annak, aki OTP részvényeket vásárolt. A többi tőzsdei papír is kimagaslóan teljesített: az átlagos árfolyamváltozást mérő BUX index a március eleji mélypont óta megduplázódott. Érdemes-e még most is beszállni?


Aki gyors nyereséget remél, annak egyre kevésbé érdemes most beszállnia a tőzsdén. Bár az árfolyamok emelkedése még ma is megállíthatatlannak tűnik, egyre több az intő jel, amely szerint a féktelen száguldás után erőteljes korrekció következhet. A tőzsdei árfolyamokat hosszabb távon meghatározó tényezők közül többnél is túlzottnak tűnik a mostani optimizmus.

Külföldről irányítva

Az említett tényezők az esetek döntő többségében külföldiek: ma egy amerikai vagy német makrogazdasági adat nagyobb hatással van a magyar tőzsdei árfolyamokra, mint mondjuk egy releváns vállalati hír.

A BUX index, a MOL vagy az OTP részvények, vagy éppen a forint árfolyamát ma a hirtelen bizakodó, és növekvő étvágyú globális befektetők vételi kedve határozza meg.

Túlzott bizakodás

Az uniós üzleti körökben irányadó 7 ezer német üzleti szereplő megkérdezésével készülő Ifo konjunktúra index márciusi mélypontja óta folyamatosan nő, döntően a javuló várakozásoknak köszönhetően ? ami erősödő termelést, beruházást vetít előre.

Az amerikaiak is újra költekezni kezdtek: júliusban közel 10 százalékkal nőttek az újlakás-eladások is, a befektetők pedig minden apró, a gazdasági növekedésre utaló jelre újabb óriási tőzsdei vásárlással reagálnak.

Jöhet a hidegzuhany?

A ?gödörből kivezető út? ugyanakkor még nem látszik egyértelműen. A gazdaság javulásának legfőbb mozgatója ma leginkább az a sok ezer milliárd dollár és euró, amit a jegybankok és kormányok a bankóprés beindításával a világgazdaságba pumpáltak.

A javulás valódi alapja a stabil munkaerőpiac (vásárlóerő, megtakarítás) lenne, de egyelőre a tengerentúlon havi negyedmillió új állástalant regisztrálnak, a munkanélküliség világszerte is 10 százalék körüli.

Mivel a mostani magas tőzsdei árak az elmúlt hetekben javuló eredményvárakozásokon alapulnak, az első rossz hírre kijózanító hidegzuhany érkezhet, azaz világszerte jelentős részvényeladásokra és árfolyamgyengülésre kerülhet sor.

Elérték a plafont

Szintén óvatosságra int az árfolyamok múltbeli viselkedése alapján előrejelző úgynevezett technikai elemzés. A sok nagybefektető által alkalmazott ? és éppen ezért működő ? módszer alapján egy emelkedő trend úgynevezett ellenállásba ütközhet olyan árfolyamokon, ahol a múltban is meg-megpihent egy időre a kurzus.

A legnagyobb forgalmú hazai részvények többsége az elmúlt hónapok száguldása után mára gyakorlatilag elérte ezeket az árfolyamszinteket (lásd táblázatunk ?ellenállás? adatait). Így a további erősödéshez nagy lendület, azaz újabb kedvező hírek kellenének. Lehetőleg olyanok, amire a tőzsdei szereplők, befektetők nem is számítanak.

Jöhet a korrekció

A fentieknek azonban jelenleg egyre kisebb az esélye, bár természetesen a tőzsdén semmi sem lehetetlen. A mostani eufória leginkább annak tudható be, hogy a mai gazdagodásból senki sem akar kimaradni ? ami egyébként a múltbeli tapasztalatok alapján inkább az emelkedő árfolyamok időszakának végét jelzi.

Ez már csak a tőzsde pszichológiája alapján is valószínű: egy ilyen nagymértékű árfolyam-emelkedést inkább előbb, mint utóbb követ jelentősebb esés a tömeges részvényeladások miatt, amint az elmúlt egy-másfél évben a válság miatt sokat vesztett befektetők most végre nyereséget biztosíthatnak be maguknak.

Gyors forduló

Az árfolyamok csökkenése éppen olyan gyors lehet, mint az eddigi emelkedés, mert itt sem akar senki kimaradni, mert annál kisebb profittal tud csak kiszállni. Az esés mértékének pedig valószínűleg szintén valamelyik régebbi, fordulópontot jelentő alacsonyabb (szakzsargonnal ?támasz?) árfolyam szabhat gátat.

A MOL és az OTP esetében például ilyennek minősülnek azok a tavaszinyár eleji árfolyamok, ahonnan erőt gyűjtve felkapaszkodtak a mai szintre. És ahol várhatóan újabb befektetők ? például a Haszon olvasói ? vásárolnak majd. Hacsak addig nem jelennek meg váratlan, rosszabb hírek a világgazdaság alakulásáról.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12