Tartalékoljon az energiára

Írta: Haszon - Készült: 2009. szeptember 02.

Tekintélyes hasznot hozott a forint erősödése: volt, aki 60 százalékot keresett rajta ? a lengyel zloty drágulásán pedig ennek a dupláját, s mindezt a két nyári hónapban. Bankáraink szerint a következő hónapokra már érik a korrekció: a forint gyengülhet, a részvénypiacon inkább csak az eddig ?elfelejtett? energiacégek lehetnek a befutók.


Amíg a befektetők nyaraltak, a pénzük tovább dolgozott: újabb negyedmillió forinttal nőtt a Haszon befektetési versenyén a bankáraink által kezelt vagyon. A legsikeresebb, Jenei Zsolt (Brokart) 7,6 százalékot keresett a két nyári hónap alatt, de az átlagos 0,4 százalékos profit sem megvetendő: ha egész évben megmaradna, az bizony 24 százalékos nyereséget jelentene.

Segített az erősödő forint

Ezúttal az amúgy a legnagyobb kockázatúak közé sorolt deviza spekuláció hozott sokat a konyhára: Jenei Zsolt az euróról lengyel zlotyra való váltási jogon 126 (!) százalékot keresett.

Fejlődő piaci társaihoz ? így a forinthoz ? hasonlóan a lengyel nemzeti valuta június és augusztus közepe közt jelentősen erősödött az euróhoz képest (a keresztárfolyam 4,5-ről 4,1-re csökkent), amint bíztató jelek kezdtek érkezni a világgazdasági helyzet javulásáról, és ez meghozta a nemzetközi befektetők kedvét is. Így a nyár elején még magasabb átváltási árfolyamú csere-jog jócskán felértékelődött, amit az opciós ügyletek tőkeáttétele (ami azt jelenti, hogy a befektetett tőke sokszorosával lehet nyerni-veszíteni) is tetézett.

Hasonló logika miatt a forint euróhoz viszonyított erősödése is sokat hozott a konyhára. Ugyanis 279 forint után ? az időszak végére ? már csak 274 forintot kellett adni egy euróért.

Jó pénzt hozott a nagy étvágy

A világszerte megnövekedett befektetői ?étvágynak? köszönhetően kimagasló hozamot lehetett elérni több olyan kockázatos befektetéssel is, amelyek tavaszig régóta nem látott mélypontokat értek el. A versenyt több mint 11 és félmilliós összeggel vezető Váradi Zoltán (Raiffeisen) vállalati kötvény alappal hozott össze 9,5 százalékot, amint a kockázatot kifejező kamatszint csökkenésével ismét felértékelődtek ezek az adósságlevelek. Pillár Zsolt (Generali) infrastrukturális alapja pedig elsősorban annak köszönhette jó (+5%) teljesítményét, hogy az ideiglenesen túl kockázatosnak kikiáltott brazil és kínai részvények ? a gazdaság beindulásának első jelére ? ismét reflektorfénybe kerültek.

Maradt még energia

A következő hónapokra befektetőink továbbra is korrekcióval számolnak, noha a már korábban előrevetített pesszimizmus egyelőre késik. Az árfolyamok változékonyságára tesz Váradi Zoltán mellett Orbán Gábor (Aegon) is, Hamar Márton (Pioneer) a kockázatmentes forint kincstárjegy arányának 80 százalékra emelésével, Jenei Zsolt pedig a régiós valuták gyengülését a cseh koronán keresztül fogja követni. A részvénypiacon az általános drágulásból eddig kimaradó energiacégek lehetnek a befutók: Horváth István (K&H Alapkezelő) európai, Hamar Márton pedig kínai energetikai vállalatoknak, egyebek mellett a szénerőműnek szavaz bizalmat.

Váradi Zoltán elemző-vagyonkezelő, Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.
11 533 748 Ft
+0,5%

A korábban részvényeiktől megszabaduló ?profi? és ?amatőr? befektetők folyamatos keresletet támasztanak a részvények iránt (erre utalnak a gyorsan kifulladó korrekciók). Ráadásul a jóval mérsékeltebb szintre csökkenő volatilitás miatt a portfólióikon ténylegesen elszenvedett hozamingadozás jóval kisebb, mint amire számítottak. Így nagy a nyomás a befektetési döntéshozókon, hogy növeljék a kockázati szintet. Ezek a tényezők a következő hónapokban fennmaradhatnak, és a fundamentumok ellenére további részvénypiaci emelkedéshez vezethetnek. Továbbra is nagyok azonban a kockázatok (különösen a kínai részvénypiacon várható nagyobb korrekció). Az ősz ráadásul jellemzően az év legrosszabb időszaka a részvénypiacokon, ezért a portfóliót olyan elemmel bővítettem, ami az esetleges növekvő volatilitásból profitálhat. Ezen felül ? a további hazai kamatcsökkentésre játszva ? hazai kötvényalappal egészült ki a portfólió. A BNP Paribas alap a volatilitás esetleges növekedéséből profitálhat (a volatilitást mérő indexek gyakorlatilag az egy évvel ezelőtti szintre csökkentek).

Jenei Zsolt vagyonkezelő, Brokart Befektetési Zrt.
11 155 583 Ft
+7,6%

Közeleg egy tőzsdei korrekció, ezért továbbra is állampapírban és bankbetétben marad a portfólió jelentős része. A portfólió devizás állománya teljesen kicserélődött. A 284,50-es szintről nyitott határidős eladási pozíció nyereséggel lezárult. Tovább kötni ezen a szinten nem érdemes, mert a forinttal együtt inkább a régiós devizák gyengülését várom a szeptemberi hónapban. A lengyel zloty erősödésére üzletelő opció értéke fordulónapon megduplázódott, további erősödést nem várok. Az angol font és a svájci frank opciók összevont értéke fordulónapon megegyezik vételi értékükkel. Mindkét instrumentum kikerült a portfólióból.

A régiós gyengülést a cseh korona?euró keresztárfolyamon tervezem megjátszani, a 25,45-ös strike-on vásárolt call devizaopcióval. A cseh jegybank a korona gyengítésére fókuszál, így szándékozik támogatni a gépipari és egyéb cseh exportot. Az EURTRY vételi jogot a török líra korrekciós árfolyammozgására nyitottam. Várakozásom az, hogy egy hónap múlva 2,25 felett lesz az árfolyam. Az EURNOK vételi jog a norvég korona gyengülését vetíti előre a következő időszakban, aminek hátterében egy további olajárcsökkenés állhat.

Orbán Gábor elemző-portfóliókezelő, Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt.
10 888 764 Ft
+0,8%

Ebben a két hónapban a korábbinál alacsonyabb hozamot sikerült elérni. Miközben jó döntésnek bizonyult az olajár-követő alap kidobása és a zloty-forint pozíció felvétele is jól volt időzítve, a volatilitás emelkedésére játszó befektetési alapba fektetni hiba volt.

Ennek ellenére megtartom ezt a pozíciót, mivel a kockázatos eszközökkel szemben jó fedezést jelent: a globális piaci volatilitás lényeges csökkenésére már nem számítok, azonban amennyiben a volatilitás ilyen alacsony marad, az kedvezhet a hazai eszközáraknak, így a magyar állampapíroknak, illetve egyes magyar kisrészvényeknek, amelyek a nyugdíjpénztári kereslet növekedésének köszönhetően várhatóan felülteljesítik majd a piacot. A devizakitettséget mindemellett növelem, hiszen a forint jelenlegi viszonylag erős szintje valószínűleg nincs összhangban a gazdaság teljesítményével és a kedvező inflációs kilátásokkal.

Pillár Zsolt igazgatósági tag, Generali Alapkezelő Zrt.
10 809 721 Ft
?1,3%

Kételemű portfóliót választottam, melynek 50 százaléka abszolút hozamú termék, a másik fele pedig az S&P index volatilitásának növekedésére játszó ETF, amely a túlfeszített emelkedést követő elbizonytalanodás esetén hozhat profitot.

A portfólióban a Generali Infrastrukturális részvény alap teljesített a legjobban 4,95 százalékos emelkedéssel. Az alap portfóliójában legnagyobb súllyal a brazil olaj és gázvezeték gyártó Tenaris, a kínai konténer gyártó China Merchants Holdings, valamint a szintén kínai fúrási és szállítási tevékenységgel foglalkozó China Oilfield Services szerepel.

Az ingatlan szektor egyre nagyobb súlyt képvisel az alapban (20%). Portfóliójában megtalálható az osztrák Immo east és Immofinanz, valamint a cseh Orco és ECM. Az IPO alap portfóliójában a részvény kitettség fokzatosan nő, jelenleg 30 százalékos.

Egyre több új részvény kibocsátást jelentenek be, amelyek közül jónéhány része lehet a portfóliónak a következő hónapokban.

Horváth István befektetési igazgató, K&H Alapkezelő Zrt.
9 832 080 Ft
?1,9%

A gazdasági környezet normalizálódásával a portfólióban is közelítek a hosszabb távon ?normális? súlyozás felé. Egy 10 milliós megtakarításban nagyobb szerepet kaphatnak a magasabb kockázatot hordozó részvénybefektetések.

Eladom a K&H tőkevédett euró pénzpiaci alapot, és csökkentem az arany súlyát is. A felszabaduló tőkét részvényekbe fektetem. A portfólióban a korábban profitot termelt olaj ETF és a Panergy jelenleg is képviseli az energia szektort.

Ezt bővítem további szektor-részvényekkel (ez a rallyban eddig lemaradó volt). Ilyen az OMV (osztrák olaj kitermelő és finomító), mert az olajárban továbbra is nagy a növekedési potenciál, a Vestas Wind Systemset (dán szélturbinagyártó) az energiaárak várt növekedése mellett az is segítheti, hogy a beruházások (esetünkben megrendelések) a hitelpiacok ?olvadásával? újabb lendületet vehetnek.

A New World Resources (cseh szénbánya) céget az energiaárak várt növekedése mellett az is megdobhatja, hogy a fő megrendelő acélipar teljesítménye az ipar teljesítményével együtt lassacskán lábra áll.

Hamar Márton portfólió menedzser, Pioneer Investments
9 600 761 Ft
?1,6%

Az elmúlt két hónap némi változást okozott a világnézetemben, ezért a piaci esésből profitáló eszközök súlyát lényegesen lecsökkentettem. A fejlődő piacok emelkedése véleményem szerint fundamentálisan is megalapozott, és mivel nem is túlárazottak, nem érdemes shortolni ezeket. Sőt, két fejlődő piaci portfólióelemet is választottam az új portfólióba.

Az egyik a China Shenhua Energy Co., mely Kína vezető szénalapú energiavállalata. Az újból élénkülő kínai gazdaság energiaszükséglete pedig elsősorban a belföldi szénenergiára támaszkodik. A másik fejlődő piaci elem a portfólióban egy ETF, mely a vezető brazil társaságokat foglalja magában, ugyanis a fejlődő országok másik motorja Kína mellett Latin- Amerika lehet. Brazília már csak mérete miatt is a térség vezető országa, ráadásul a történelmi mélypontra süllyedő kamatok újabb lehetőségeket nyitnak meg a latin-amerikai gazdaság számára. A pénzügyi szektor továbbra is nehézségekkel szembesülhet. Óvatos hozzáállásomat továbbra is jelzi a kockázatmentes eszközök magas aránya.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12