Gyorsítósávban a bankbetét

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2009. október 01.

Hosszú idő után most érdemes lehet visszatérni a bankbetétekhez. Míg az elmúlt években a hasonlóan biztonságos, ám rendre magasabb éves kamatot fizető állampapírok voltak a nyerők, addig most a bankfiókban lekötött pénzre fizetnek átlagosan legalább éves 2-3 százalékkal többet.


A következő 6 hónapra ez a különbség várhatóan meg is marad. Egyrészt a bankbetétekre fizetett kamat a bankok közti versenynek (a piaci részesedés őrzése, növelése miatt) köszönhetően annak ellenére magas, hogy a pénzügyi válság miatti forrásszűke már jobbára a múlté. Az OTP 3 hónapra félmilliós betéttől már 9 százalékos, a CIB és a K&H Bank 6, valamint 4 hónapra 8 százalékot, a Raiffeisen fél éves lekötésre is közel 10 százalékot fizetne.

Fordult a kocka

Az állam által garantált visszafizetésű kincstárjegyek, államkötvények ezzel szemben az elmúlt években megszokott 1,5-2 százalékpontos plusz helyett éppen hogy ennyivel kevesebbet fizetnek. Az átlagosan 8,5 százalékos akciós betéttel szemben a 3 és 6 hónapos lejáratú kincstárjegyek már csak 6,8 százalékot ajánlanak, mert a válság rémének távolodásával a befektetők világszerte ismét kedvet kaptak a fejlődő piaci ? így magyar ? állampapírok vásárlására.

17 ezerrel kevesebbet fizet

A megnövekedett kereslet emelte a kötvények árfolyamát (vagy ami ugyanezt jelenti: a kisebb országkockázat miatt a magyar kötvényeket már alacsonyabb hozammal is hajlandóak megvásárolni). Ami jó az országnak (az alacsonyabb állampapírkamat visszafizetése kisebb kiadást jelent az államnak), az kevésbé deríti jókedvre a befektetőket: a 6,8 százalékos hozam a friss megtakarításoknál éves szinten és egymillió forintos befektetésenként 17 ezer forinttal kevesebb nyereséget jelent a betétekkel szemben.

Vészjósló korrekció

A következő körülbelül fél évre már csak azért is érdemes az óvatosabb befektetőknek inkább a rövidebb lejáratú bankbetéteket választaniuk, mert a hozamok a jövő év elejére emelkedhetnek.

A közel fél éve, világszerte tomboló tőzsdei és kötvénypiaci optimizmust szinte automatikusan követő korrekció a tőzsdei áresés mellett forint gyengülést, és ? a befektetők óvatosabbá válása, esetleges eladásai miatt ? hozamemelkedést okozhat.

A korrekciót egyre több közgazdász borítékolja: a válság múlásának első jeleire túlzottá vált az optimizmus, a gazdasági növekedés ugyanakkor várhatóan nem éri majd el az előre jelzett értékeket ? ez pedig meglátszik majd a vállalatok 2009-es, a vártnál alacsonyabb eredményein is.

Emelkedés veszteséggel?

Míg a bankbetétek a futamidőre jellemzően fix kamatot kínálnak (a betétfeltörésen is csak a kamatot lehet elveszteni), addig a meglévő, amúgy bármikor eladható állampapírok értékét jelentősen megtépázhatja az első becslések szerint akár 1,5-2 százalékos hozamemelkedés miatti leértékelődés. Annál inkább, minél hosszabb a hátralévő futamidejük: egy 5 éves kötvénynél minden 1 százalékpontos hozamemelkedés 3,7 százalékos veszteség (a magyar kötvényalapok döntő többsége ilyen átlagos futamidejű papírokat tart), egy 10 évesnél 6,7 százalék körüli.

Így a bizonytalan időkben a minél rövidebb futamidő jelenti a kisebb kockázatot. A befektetési alapok közül például a likviditási alapok: ezekben a kötvények hátralévő futamideje nem haladja meg a 3 hónapot.

Vissza az államira

A hozamok 2010 első hónapjaira prognosztizált emelkedése után azonban ismét a hosszabb ? 5-10-15 éves ? futamidejű forint államkötvények lehetnek a nyerők. A mainál magasabb, 8-9 százalékos éves hozamon bebiztosított éves kamat ugyanis várhatóan jóval meghaladja majd a betétek görgetésével hosszú távon elérhető profitot. A hozamszint ugyanis a következő években trendszerűen csökkenni fog: a most 2015-re prognosztizált magyarországi euróbevezetés időpontjára például az eurózónában jellemző 4,5 százalékos éves kamatszintre. Ami a már meglévő, birtokolt államkötvényeknél is az előzőekben említett mértékű nyereséget hozhatja. Azaz egy tízéves kötvénynél, amely az euró bevezetése után jár le, 4,5 × 6,7, azaz mintegy 30 százalékos, az éves kamatfizetés melletti extraprofitot.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12