Őrizze meg a pénz értékét!

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2009. november 04.

Ismét drágítanak a boltok, az áremelések pedig népszerűvé tehetik az inflációhoz kötött befektetéseket. A betéttől a kötvényig terjed a banki kínálat, de legtöbbet az állam fizet a pénzünkért: egy új kincstári kötvény már ezer forintra is 9,5 százalékot ígér.


Újra emelkednek az árak: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az élelmiszerektől a személygépkocsiig mintegy 900 termék és szolgáltatás árváltozását követő inflációs mutatója szerint augusztusban ? részben a megszorítások miatt ? átlagosan 5 százalékkal kellett többet fizetni a boltokban. Az áremelkedés üteme tovább nő, mivel a gazdasági világválság megfékezésére nyomtatott dollár és euró ezermilliárdok fokozatosan elértéktelenítik a pénzt.

Két százalék fix a bankban

A családi megtakarítások, a fizetés vásárlóerejének megőrzésére a hazai pénzintézetek kínálatában is találni ?inflációkövető? befektetési lehetőségeket. Ezek a KSH ?hivatalos? inflációs mutatójának változását követik némi késéssel ? és némi kamatprémiummal ?, így elvben mindig az áremelkedést meghaladó nyereséget garantálnak.

A K&H Bank Infláció Plusz betéte a KSH által hivatalosan közzétett, az előző hónapra érvényes éves inflációt (vagyis az adott hónap és a megelőző év azonos időszaka között eltelt 12 hónap alatti árváltozást) fejeli meg éves 2 százalék fix prémiummal. A lapzártakor érvényes legfrissebb, 4,9 százalékos szeptemberi inflációs adattal számolva októberben ez összesen 6,9 százalék egy évre vetítve, ami már versenyképes a forint állampapírokkal és a hosszabb lekötésű betétekkel is.

Árkövető kötvény

Szintén az inflációval ?együtt sír, együtt nevet? a CIB Bank Értékőr kötvénye is. A 2011-ben lejáró ? a bank által garantált visszafizetésű ? értékpapír kamata is a KSH által meghatározott inflációhoz igazodik. Ám a K&H fenti betétjétől eltérően nem a megelőző, hanem a 3 hónappal azelőttre vonatkozó éves infláció (a júliusi 5,1 százalék) 127 százaléka. Ez a mai állás szerint 6,5 százalék, decemberre pedig ? a szeptemberben kissé csökkenő infláció miatt ? 6,2 százalékra csökken. A kötvény előnye viszont, hogy a kamatfizetés gyakoribb a szokásosnál, háromhavonta történik.

Állami ?ajándék?

Míg a bankok meglehetősen szűkös ajánlati palettája kevésbé gavalléros, addig meglepően magas kamatot kínál a Magyar Államkincstár. Ennek országszerte 19 fiókjában ? későbbi vásárlásoknál az internetes WebKincstárban (webkincstar. allamkincstar.gov.hu) is ? májustól forgalmazott Prémium Magyar Államkötvény három éves lejáratú, a kamatot pedig minden év elején állapítják meg. Mértéke az előző év decemberi éves infláció KSH által publikált értéke (jelen esetben a 2008. decemberi, a 2007. decembertől addig számolt 3,5 átlagos árváltozás), megfejelve 6 (!) százalékos kamatprémiummal.

Az induló éves hozam így 2009-es évben fix 9,5 százalék, amelynek a májusi kibocsátástól számított időarányos részét a következő év január 25-én fizetik ki, és a kötvények a futamidő vége előtt is vissza válthatóak. A Kincstári hálózat fiókjaiban ugyanis folyamatosan jegyeznek visszavásárlási árfolyamot, ami ha az addig felhalmozott kamatot nem is feltétlenül, de a befizetett tőkét lehetőleg kifizeti majd, a Magyar Állam nevében eljáró kibocsátó, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. ígérete szerint.

Megéri beszállni

Mivel ? a többi, említett banki konstrukcióval egyetemben ? a kamatok egy megelőző időszak inflációjához igazodnak, így gyorsuló infláció esetén kisebb, míg lassuló árnövekedés esetén nagyobb a nyereség. Mindenesetre 2009-re az elemzők 5-6 százalék körüli, 2010-re már csak 4,5 százalékos éves inflációt jósolnak, így érdemes lehet az év hátralévő hónapjaiban beszállni.

A jelentős érdeklődésnek köszönhetően az Államadósság Kezelő Központ Zrt. jövő januárjában egyébként újabb kibocsátást tervez, az új kötvény prémiuma azonban ? a javuló gazdasági környezet és az ennek köszönhetően csökkenő kamatok miatt ? vélhetően kevesebb lesz a mostani 6 százaléknál. A futamideje viszont ? marketing szempontok miatt ? akár 5 évre is nőhet, ha az Országgyűlés megszavazza az ilyen hosszabb futamidejű befektetések kamatadómentességét
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12