Karácsonyi bevásárlás az interneten: előnyök és kockázatok

Írta: Haszon - Készült: 2009. november 18.

Kerülje ki a karácsonyi tömeget internetes vásárlással! Tanácsot adunk: mire kell figyelni, mit érdemes online beszerezni és néhány vásárlást megkönnyítő vagy olcsóbbá tevő oldalt is bemutatunk.


Az évről-évre fokozódó karácsonyi bevásárló őrületnek a válság sem szab határt. A decemberi hétvégéken is tömeg, nehéz parkolás és fogyatkozó árucikkek várhatók. Nem véletlen, hogy mind többen vásárolnak interneten karácsonyra: tavaly az internetezők fele online szerezte az ajándékok egy részét vagy egészét. Otthonunk kényelméből, az árakat kényelmesen összehasonlítva jobban megőrizhetjük az ünnepi hangulatot.

Néhány dologra érdemes azonban odafigyelni. Az egyik, hogy az internetes vásárlás elsősorban azoknak való, akik előre gondolkodnak. Gyakori ugyanis, hogy a kiszemelt árucikk nincsen raktáron, és csak 1-3 hetes szállítási idővel juttatják el hozzánk. Ha a rendelés nem történik meg december 10 előtt, akkor bajba kerülhetünk.

Az internetes üzletek gyakran olcsóbban kínálják az árut, de mindig adjuk hozzá a posta vagy futár költségét is: lehet, hogy így elveszik az árelőny.

Ha dombornyomott bankkártyával fizetünk, nézzük meg, hogy a weboldal használja-e az biztonságos fizetést garantáló SSL-technológiát. Ezt a főlap alján egy jellegzetes logó tudatja. A biztonságos fizetésű oldalak címe nem http:// kezdetű, hanem https:// elejű.

Az internetes boltoknak is kötelező feltüntetniük a címüket, vonalas telefonnal elérhető ügyfélszolgálatukat: ha ez nem szerepel a weboldalon, ne kockáztassuk meg a vásárlást. A cég nevét ellenőrizzük, nem szerepel-e valamilyen tiltólistán vagy botrányos ügyben.

Tavaly az online boltokban vásárolt ajándékok között a könyvek és a DVD-filmek voltak a legnépszerűbbek, ezeket a vevők 54 százaléka választotta. További 31 százalékuk leptemeg családtagjait hardverrel vagy szoftverrel, míg játékokat a vásárlók 26 százaléka szerezte be online-boltból, a D-Link és a Millward Brown felmérése szerint. Nézzünk néhány weboldalt, amely segíthet az ajándékvásárlásban.

Árösszehasonlító oldalak

A legnagyobb árösszehasonlító oldal, a Depo.hu. vagy a hasonló Olcsóbbat.hu, Árukereső.hu ma a legkedveltebb eszköz arra, hogy  műszaki cikkek, de egyéb áruk közül is megtaláljuk a legolcsóbbat. A keresők adatbázisában típusszám szerint is kikereshetjük a kiszemelt tévét, laptopot vagy háztartási gépet, és megmutatja, hogy a vele kapcsolatban álló internetes boltok közül melyik a legolcsóbb. Mivel sokan a hipermarketekből szerzik be a karácsonyi menü hozzávalóit, ne felejtsük el a nagy élelmiszeráruházak árait összevető hiperarak.hu portált is használni!

Jatekshop.eu

Nem célunk reklámozni éppen ezt a játékoldalt, de az egyetlen olyan a hazai piacon, amely a rajzfilmek és népszerű figurák világában kevésbé otthonosan mozgóknak is segítséget nyújt. Itt ugyanis mesehősök neve szerint is kereshetünk a babák, mintás ruházati cikkek, játékok és dvd-k között. Nagyszülőknek, gyermektelen rokonok és ismerősöknek melegen ajánlott weboldal!

Online webshop

A csupa idegen szóból álló webcím olyan internetes bevásárlóközpontot takar, ahol sok-sok egyéni, kis online bolt található meg egy helyen. Olyan itt böngészni, mintha egy plazában járnánk.

Aukciós oldalak

A válság miatt ismét divat lett a használtcikk, és nem csak a szaporodó ?angol használtruha? üzletek kínálatára gondolunk. A Vatera vagy TeszVesz oldalain számos jópofa, stílusos darabot találunk a műszaki cikkektől a játékokon át a ruhákig, dezodorokig, néha megdöbbentően alacsony összegekért. Vegyük figyelembe azonban, hogy az aukcióknak is időbe telik, míg lejárnak. Ha valami azonnal megtetszik, persze létezik a kikiáltásinál általában némileg magasabb ?villámár?, amiért azonnal megkaphatjuk a kiszemelt cikket. A Vatera ráadásul új termékeket árusító internetes bolthálózatot is gyűjtött maga köré, ezekben is érdemes körülnézni.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12