Kövesse a tuti tippet!

Írta: Haszon - Készült: 2009. december 01.

Stagnáló tőzsdéknél is kétszámjegyű volt a profit a legjobb részvényeken a Haszon befektetési versenyében. A következő hónapban néhány jó ?sztorival? rendelkező energiarészvény, a közelkeleti és afrikai tőzsde brillírozhat. Ugyanakkor egy egészséges mértékű áresést többen tartanak küszöbönállónak. Kisebb öszszeggel is érdemes követni bankárainkat!


Összesen 827 ezer forinttal közel 65 és félmillióra nőtt az elmúlt hónapban a Haszon befektetési versenyének bankáraira bízott tőke. Váradi Zoltán (Raiffeisen) 17 százalékot meghaladó nyereséggel vezet. A hónap legjobbjai, Jenei Zsolt (Brokart) és Pillár Zsolt (Generali) másfél-másfél százalékkal gyarapodtak. Ami már csak azért is szép teljesítmény, mert a magyar és a nemzetközi tőzsdék estek, leginkább a magyar kötvényeken lehetett kisebb mértékben nyerni.

Rizikós milliók

Jenei Zsolt (Brokart) a norvég korona gyengülésén közel 200 (!) százalékot, a japán jen erősödésén (illetve a dollár gyengülésen) 116 százalékot keresett a megvásárlásakor fizetett díjért cserében kockázatmentes opciókkal. A részvények is jól muzsikáltak: Hamar Márton (Pioneer Investments) a török Turkish Airlines légitársaság részvényein közel 15 százalékot keresett, amint a befektetők komoly vásárlásokkal jutalmazták a cég hónapról hónapra publikált, bődületes iramban bővülő utasszám-növekedését.

A III. negyedéves gyorsjelentés után felfelé módosított bevételi és nyereségtervek hasonló mértékű árfolyamjavulást hoztak Horváth István (K&H Alapkezelő) Vestas részvényénél is: az alternatív energia előtérbe kerülésével az eddigi emelkedésből részben kimaradt papír szárnyalása már-már felvásárlási ?sztorit? sejtet.

Maradt energiájuk

A következő hónapokra nézve most bizakodóbbak bankáraink. A gazdasági növekedésben bízó, a válságot gyorsan a szőnyeg alá söprő optimista befektetői hangulat tovább emelheti a tőzsdei árakat.

Elsősorban az energia részvények vannak fókuszban: Horváth István az olajár emelkedésére spekulálva az OMV osztrák olajcég és a Vestas szélerőmű mellett a geotermikus energiát termelő magyar Pannergyt tartja befutónak. Utóbbit a hazai politikai akarat is segítheti, miután a kormányfő többször is hangsúlyozta az (orosz) energiafüggőség csökkentését. Földrajzi értelemben pedig maradnak a fejlődő piacok: Váradi Zoltán orosz és török, valamint közel-keleti és afrikai tőzsdékre ?vált?.

Itt a vége?

A nagy optimizmusban intő jelnek tartja ugyanakkor Hamar Márton, hogy manapság már a jó gazdasági hírekre is van, hogy eladással reagálnak a befektetők. Egyre több jel utal arra, érik egy nagyobb árfolyameséssel járó korrekció, ő ezzel indokolja, hogy befektetésein belül a részvényarányt 40 százalékról 15 százalékra csökkentette.

A forint-euró árfolyama mindenesetre a következő hónapban a mostani szint körül maradhat, véli Jenei Zsolt. Ezért a némileg kockázatos, 15 százalékkal kamatozó strukturált takarékszövetkezeti betét ? véleménye szerint ? a legjobb befektetés lehet az elkövetkező bi zony ta lan hetekben.

Váradi Zoltán elemző-vagyonkezelő, Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.
11 714 549 Ft
+1,1%

A hazai tőzsdei vállalatok harmadik negyedéves teljesítménye a MOL és az OTP kivételével elmaradt a várakozásoktól. De a két legnagyobb hazai tőzsdei vállalat jelentése is inkább csak vegyesnek értékelhető (a vártnál jobb OTP eredmény elsősorban egyszeri tételeknek volt köszönhető). És sajnos a kilátások sem javultak érdemben.

Ugyanakkor a régió megítélése továbbra is pozitív, így a hazai részvények által dominált Raiffeisen Részvény Alapot a tágabb régiót, mint befektetési célpontot lefedő Raiffeisen EMEA Részvény alapra cseréltem. Az alap kitettséggel rendelkezik az orosz, a török részvénypiacra, a balkáni országok piacára, sőt a főbb közel-keleti és afrikai piacokra is. Ez az alap nem közvetlenül, hanem más alapokon, illetve ún. ETF-eken (külföldi tőzsdéken megvásárolható befektetési alapokon) keresztül fektet az említett térség részvénypiacaiba.

Jenei Zsolt vagyonkezelő, Brokart Befektetési Zrt.
11 572 103 Ft
+1,5%

A kockázatvállalási kedv nem csökken, a tőzsdei korrekció késik. A következő hónapban ?1 hónapos kétdevizás strukturált betét?-be kerül ? ezt külön az ügyfeleknek készítik ? 5 millió forint, ami éves szinten fix 15,1 százalékos kamatot biztosít. A bankoknál nagyobb összeget elhelyező ügyfeleknek gyakran ajánlott konstrukció lényege, hogy a magas kamat ugyan mindenképpen jár, de az euró-forint árfolyam változásának kockázatát cserébe viselni kell az ügyfélnek.

Jelen esetben a befektetett összeget átváltjuk 265 forint/ euró árfolyamon (ez 18 868 euró), és ha ez alatt lesz az árfolyam (pl. 260 forintra erősödik a nemzeti valuta), akkor ebből a kamatból ?lejön? a forintban számolt árfolyamveszteség (5 × 18 868). Ha viszont a forint gyengül (a konstrukció erre spekulál), akkor a nyereség a befektető zsebét gyarapítja.

A dollár-jen opció mértékét a felére csökkentettem, mert növekedtek a devizapiacon a jen erősödését jelző várakozások. Az euró-font vételi opció oka, hogy szerintem az angol gazdaság exportképessége, kilátásai sokkal gyengébbek, mint az Uniónak.

Orbán Gábor elemző-portfóliókezelő, Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt.
11 474 801 Ft
+1,2%

A portfólió összetételéhez ezúttal nem nyúlok, bízom a hazai kamatcsökkentésben, illetve abban, hogy a feltörekvő piacok, így hazánk képes lesz felülteljesíteni az átlagot. Az elmúlt egy hónap piaci eseményei jórészt a kormányzati élénkítési csomagok esetleges leállításával kapcsolatos aggodalmak jegyében teltek. A mérleg végül a tartósan alacsony kamatok és az eszközvásárlások folytatása irányába billent ? legalábbis egyelőre. A hosszú távú kockázatokat a magas államadósságok felől látom érkezni, azonban ezek ma még távoliak, legfeljebb az arany árának menetelésében tükröződnek.

Az alapkamat csökkentése zavartalanul halad itthon, melyből a pénzpiaci portfóliónk alacsony kockázatvállalás mellett is profitálni tud. Ugyanezen okból tartunk államkötvényt is. Az OTP jelzáloglevél szintén alacsony kockázatú jó befektetés, érdemes tartani. Az RFV tőzsdei cég jó kilátásokkal rendelkezik: várhatóan több szerződést is tető alá hozhat még az idén abból a tőkéből, amelyet részvénykibocsátással sikerült bevonnia.

Horváth István befektetési igazgató, K&H Alapkezelő Zrt.
10 483 068 Ft
+1,5%

A részvénysúlyt tartom, mivel a növekedés a világgazdaságban néhány negyedéves távon biztatóan alakul: maradnak az energiarészvények. Ez a szektor olcsó, az olajár emelkedésére jók az esélyek.

A Pannergy esetében kedvező, hogy a ma legvalószínűbb következő magyar miniszterelnök kiemelt célnak nevezte a hazai (orosz) energiafüggőség csökkentését, amiben a geotermiának nagy szerepe lehet. Ha a kormány programjában (például az előző ciklusban a belföldi turizmushoz hasonló) figyelmet kap, az meggyorsíthatja a Pannergy eredményeit.

Az OMV gyorsjelentéséből látszott az olajárak emelkedésével növekvő profittermelés. A Vestas esetében kulcsfontosságú, hogy a banki hitelezés fokozatos beindulása a beruházási javak (például szélerőművek) iránti kereslet újbóli felfutását eredményezheti. A TVK több negyedév után ismét nyereséges, a pénzáramlás egészséges, a részvény olcsó, az anyacég (MOL) feltételezhetőleg érdekelt lesz magas osztalék kifizetésében.

Hamar Márton portfólió menedzser, Pioneer Investments
10 266 690 Ft
+0,8%

Október végén, november elején az elmúlt hónapok legjelentősebb korrekcióját láthattuk, ám a piacok hihetetlen tempóval tudtak visszakapaszkodni a korábbi magasságokba. Ez még mindig nagy erőről tanúskodik, és szerintem van még tér emelkedésre a részvények terén. Ugyanakkor akad néhány figyelmeztető jel is, amely óvatosságra int. Egészen pontosan az, hogy az emelkedésekben egyre kisebb a forgalom a piacokon, és jó hírekre is eladás volt több esetben a reakció. Az év vége közeledtével pedig sok befektető dönthet legalább a profit részleges realizálása mellett, ami szintén eladókat hozhat be a piacra. Összességében tehát jelentősen csökkentem a portfólióm részvénysúlyát, 40 százalékról 15 százalékra.

A török légitársaság részvényeit ezen a szinten eladom, mert ? bár további emelkedésre lehet még benne potenciál ? az árfolyam korábbi száguldása után jelentősen megnőtt a veszélye egy esetleges nagyobb lefelé korrekciónak. A másik török papír is kikerült a portfólióból. Ez ugyanis közben hatalmas volatilitás után egy lejjebbi szinten stabilizálódott, ráadásul a jó negyedéves jelentésére sem reagáltak jól a befektetők.

A korábbi befektetések közül csak a brazil ETF-et tartom meg, de annak súlyát is csökkentem. Ami pedig a diszkont- kincstárjegyet illeti, tovább görgetem egy kicsit távolabbi lejáratra.

Pillár Zsolt igazgatósági tag, Generali Alapkezelő Zrt.
9 904 506 Ft
+1,5%

Új elemként került az előző havi portfólióba a lengyel Elstar Oils, amely repceolaj feldolgozását és értékesítését végzi A részvény árfolyama 11 százalékot emelkedett a hónap folyamán. A harmadik negyedévre publikált egy részvényre jutó eredménye 52 százalékkal lett magasabb a bázisnál (2008 III. negyedév).

Az abszolút hozam elérését kitűző alap teljesítménye alacsony részvény kitettség miatt +1 százalékos volt. Az alap portfóliójába az arany emelkedésére spekuláló ETF (tőzsdén megvásárolható befektetési alap) került be.

A jövő hónapi portfólióban új elemként jelenik meg a Stada gyógyszeripari társaság részvénye, amely pár hónappal ezelőtt már része volt az ajánlónak. A cég elsősorban generikus szerek, rákgyógyszerek gyártásával foglalkozik, e mellett fejlett kutatóbázissal rendelkezik. Az elemzői ajánlások 25?30 euró közé teszik a célárat, jelenleg a papír 22 eurón forog.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12