Nyerjen a nyers erőn

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2009. december 01.

Pár tízezer forintért itthon is be lehet szállni, az idei profit kétszámjegyű a nyersanyag befektetéseknél. A világ ?megmentésébe? pumpált ezermilliárdokból és az inflációból is nyerhet, aki kockáztat.


23, 41, 96 ? ezek nem a nyertes lottószámok, hanem az arany, az ezüst és a kőolaj világpiaci árán ez év márciusától (a pénzügyi válság ?aljától?) bárki számára máig elérhető árfolyam-nyereség százalékos nagysága. A vezető nyersanyagok pár tízezres befektetésre is többet hoztak, mint egy háromtalálatos nyeremény, és a várakozások szerint a jövőben is kétszámjegyű profittal kecsegtetnek.

Beáramló milliárdok

A jó befektetési környezetet meglovagolandó, a hazai piacon az egyik legnagyobb lakossági bank, a K&H novemberben indított nyersanyag-alapot. A már néhány tízezer forintért megvásárolható, ?kockázatos? címkével ellátott befektetési jegyek tulajdonosai ? a hasonló területen befektető CIB Nyersanyag alaphoz ? energia, gabona, ipari- és nemesfémek drágulásából húzhatnak hasznot. És vélhetően nem is keveset: a válságkezelésre a világgazdaságba pumpált körülbelül 40 ezer milliárd dollár jelentős része olyan, részben állami beruházási programokba áramlik, ahol utak, kikötők, repterek épülnek.

Nélkülük nem megy

A recessziónak ugyanis egyre több közgazdász szerint vége: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szeptemberben 3,1 százalékra emelte a 2010-es évre várható világgazdasági növekedés mértékét. Az előző becslés még csak 1,4 százalékos volt, a fejlődő országok közül Kína 9, India 6,4 százalékkal növekedhet. A beinduló termeléshez, beruházásokhoz először is nyersanyagra van szükség: az energia (az olaj és a földgáz), a vas, bronz, ezüst, arany, réz, ón alapvető fontosságú számos iparág számára. Az ágazat cégei jól keresnek a beinduló növekedéssel, a befektetésijegy-tulajdonosok pedig rajtuk. Az említett banki alapok mellett biztosítással is: sokat hozhat az Allianz olaj, benzin és földgáz mellett alumíniumba, cinkbe és rézbe invesztáló Ipari Nyersanyagok alapja, az UNION többek között építőanyag-gyártók és tárolóépítők részvényeit vásárló Energia és Nyersanyag alapja, vagy az ING Nyersanyagpiaci részvény eszközalapja is profitál a fellendülésből.

Legyen Ön is milliárdos!

Aki jobban bízik egy-egy konkrét nyersanyag drágulásában, már néhány tízezer forintért is spekulálhat az áremelkedésre. Például a Budapesti Értéktőzsdén, ahol már párezer forintért lehet ?fogadni? az Erste Befektetési Zrt. által kibocsátott ún. ?certifikátokkal? az arany, az olaj vagy éppen a földgáz áremelkedésére, vagy éppen csökkenésére. Utóbbi ára ma nagyon alacsony és a tapasztalatok szerint 6-8 hónapos csúszással követi az olajét, így a közeljövőben jelentős drágulás előtt állhat.

A vagyonosabbak ? 100 ezer eurós (25-30 millió forintos) beugróval ? induló bányákban való részesedés megszerzésével is szerencsét próbálhatnak. Az átlagosnál kockázatosabb befektetés a szervező Swissfinance Kft. szerint mesebeli, több ezer százalékos profitot is hozott a múltban a bányatársaságok tőzsdei bevezetéséig tartó 3-5 év alatt.

Sokat hozó aprópénz

A 2000 óta eltelt 9 évben az egyik legjobb befektetésnek bizonyuló (forintban egymillióra több mint kétmilliót fialó) arany fizikai formában is megvásárolható: legtöbb helyen a mintázata után ?Filharmonikusoknak? nevezett, 3?31 grammos színarany osztrák befektetési érmék, illetve 15? 100 gramm közötti súlyú ?bizományis? befektetési aranyrudak formájában, a mindenkori világpiaci áron. És ugyanott pénzzé is lehet tenni, mégpedig a várakozások szerint a mai ? egyébként történelmi csúcsnak számító ? 1135 dolláros árfolyamnál is magasabban, a becslések szerint 1500-3000 dollár között a következő években.

Kövesse Kínát

Az inflációs veszély növekedésével egyre népszerűbb az értékálló arany: Kína nemzeti bankja 2009 áprilisáig 454 tonna, Oroszország júliusban 18 tonna aranyat vásárolt és az EU is csökkentette eladási terveit (a becslések szerint a történelem során mindössze 158 000 tonnát termeltek ki!). Az aranyvásárlásra specializálódott befektetési alapok pedig az idei harmadik negyedévben összesen 38,5 tonnás vásárlással 1732,5 tonnás rekord állománnyal büszkélkedhetnek (ennek értéke kb. 55 milliárd dollár). Az áremelkedést segíti a demográfia is: a fő vevők, a legnagyobb aranyvásárló országok női lakossága 2002 óta 92,3 millióval nőtt.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12