Vissza az állami nyugdíjba

Írta: Haszon - Készült: 2009. december 01.

Az érintetteknek számolni, a gyerekeknek, unokáknak noszogatni kell őket: minden 25. pénztártag-érintett akár 150 ezer forint nyugdíjat veszthet évente, ha rosszul, vagy nem dönt a következő hetekben. December 31- ig lehet visszalépni a tb-be. Aki pedig marad a magánnyugdíj-pénztáraknál, milliókat nyerhet egy jó választással.


A december 31-ig munkavállalók és már nyugdíjasok is kezdeményezhetik a tb-rendszerbe való ?visszatáncolást? egy idei jogszabály alapján. Amikor a kilencvenes években megrengett a bizalom az állami nyugdíjrendszerrel (tb) szemben, 1998-tól sokan az akkor életre hívott magánnyugdíjpénztárakban kerestek menedéket időskori megtakarításaiknak. A 2008- ban kirobbant pénzügyi válság hatására azonban megtapasztalhatták az átlépés hátrányait is, ugyanis a tőzsdei árfolyamok drasztikus mélyrepülésével nyugdíjpénztári egyenlegük 15-20 százalékkal értékelődött le egyetlen év alatt.

Ki az, aki mehet?

Az idén június 29- én elfogadott törvény alapján a 2008. december 31-ig az 52. életévüket betöltött és önként (azaz nem pályakezdőként) magánnyugdíj-pénztári taggá válókra vonatkozólehetőség nemcsak a még aktív munkavállalók tb-rendszerbe való átlépésére ad lehetőséget, de a már nyugellátásban részesülők (valamint azok az 52 évnél fiatalabbak, akik részére ez év végéig valamilyen speciális szabályozás alapján az alap-korhatárnál korábban állapítanak meg nyugdíjat) is módosíthatják a nyugdíjuk összegét. Előbbiek majdani nyugdíjukat kizárólag a korábbi jövedelmük és az eltöltött szolgálati idő alapján kapják. Utóbbiak nyugdíját a kérelem elfogadását követően újra megállapítják és szintén ?állami alapon? folyósítják, ám nekik 30 napon belül vissza kell fizetni az eddig a magánnyugdíjpénztártól felvett ?negyed-nyugdíjat?. Az ennek megfelelő tb-nyugdíjat azonban nem fizeti ki az állam visszamenőlegesen, így ez az összeg ?elveszik?.

Mindenkinek megéri

Mintegy 122 ezren kaptak levelet az illetékes Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSzÁF), hogy fontolják meg a döntést. ?Az előzetes kalkulációk alapján az érintett korosztály szinte minden tagjának érdemes visszalépni? ? erősítette meg lapunk előzetes kalkulációit Szenes Zoltán, a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár igazgatója. A (majdani) magánpénztári nyugdíjak ugyanis jelentős mértékben függnek a tőzsdei, kötvénypiaci hozamoktól ? a pénztárak ugyanis ilyen befektetéseket eszközölnek a munkáltatók által befizetett, a bruttó bér ma 8 százalékára rúgó befizetésekből.

Nagy mínusz a nyugdíjaknál

Márpedig a tavalyi év gyászosra sikerült: a pénzügyi válság miatt zuhanórepülésbe kezdett részvény- és kötvénypiacok a pénztáraknál akár 30 százaléknál nagyobb veszteséget okoztak a személyi nyugdíj-számlákon. És bár az idei évben ebből 18-20 százalék ?visszajön? a korrekciónak köszönhetően, ez még kevés ahhoz, hogy ?minden a régi? legyen. És még az sem lenne túl sok: az elmúlt 10 év átlagosan 7 százalék körüli éves nyeresége igen kevés, miközben a hozamok magasak, a tőzsdei árfolyamnyereségek pedig többször is kétszámjegyűek voltak. A következő egy-két évre várható, elhúzódó válság pedig inkább további mínuszt hozhat. A 2014-2020 közt nyugdíjba vonulók számára nem áll már elég hosszú idő (összesen 20-25 év) arra, hogy a nyereségek nagy biztonsággal ledolgozzák a veszteségeket.

A szupernyugdíjas maradhat

A nyugdíjpénztárak közül ugyanakkor többen is hangsúlyozzák, a váltás nem (egyformán) éri meg mindenkinek. ?Csupán azt,hogy melyik évben születtünk, nem lehet hüvelykujjszabályként értelmezni? ? mondja Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elnöke. Minél idősebb valaki vagy minél alacsonyabb az iskolai végzettsége, annál kevesebb gyűlik a magánpénztári számláján ? azaz annyival jobban járhat az állami-, tb juttatással ? összegzi a tapasztalatokat Gál Róbert, a Tárki vezető kutatója. ?Valójában csak extra magas fizetés esetén érheti meg a magánnyugdíj-pénztáraknál maradás? ? erősíti meg Lengyel Márk, a Generali Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár vezetője. Egy rossz döntés a számítások szerint átlagosan minden évben egyhavi nyugdíjnak megfelelő, azaz 90-100 ezer forint. Ami, figyelembe véve a korosztály becsült nyugdíjas éveinek számát, összességében fél- és kétmillió forint közötti összeg. ?A várható élettartam férfiaknál, iskolai végzettség függvényében 6-16, a nőknél 14-20 év? ? becsli Hablicsek László, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa.

Mennyivel kaphatunk többet?

A Generali Nyugdíjpénztár kalkulátora alapján kiszámoltuk, hogy a legnagyobb különbség éves szinten akár 218 ezer forint is lehet (pénzügyi területen dolgozóknál, 1953-ban születetteknek, a KSH bérstatisztikái alapján), de a minimális differencia is 117 ezer forint, az építőiparban dolgozó 1956-ban születetteknek.

Akik eddig vegyes rendszerben kapták a nyugdíjukat, az eddig a magánnyugdíjpénztártól kapott folyósítást egy összegben vissza kell téríteniük, és a következő hónapban már az emelt nyugdíjat kapják. A visszautalt pénz csak évek múlva térül meg, így csak indokolt esetben válaszuk ezt a megoldást. Abba gondoljunk bele, hogy a különbség a két nyugdíj között 10 ezer forint körül van, így évente körülbelül 120 ezer forinttal járunk jobban. Ha a visszautalandó összeg ennek sokszorosa (10-15-szörös), nyilvánvalóan nem éri meg a váltás.

Tízezreket érő részletek

Adómentes juttatásként eddig a munkáltató és a munkavállaló megegyezhetett arról is, hogy a magánnyugdíj-pénztáraknál általános 8 százalékos bruttó bérből utalt összeg, 2 százalékos kiegészítéssel, 10 százalék legyen. Ebben az esetben visszalépésnél az ügyfél egy összegben a pénztártól megkapja ezt, de természetesen ebből ugyanúgy adózni kell, mint egy bruttó fizetésből (körülbelül 50 százaléknyit). Ha nem akar ennyit veszíteni, akkor kérheti az önkéntes magánnyugdíj számlára való utalást.

A magánnyugdíjnak egy jelentős előnye van az államival szemben. A nyugdíjkorhatár előtti elhalálozás esetén az állami nyugdíj azonnal elveszik, de a magánnyugdíjpénztárba befizetett pénzt örökölhetik. Ez a lehetőség csak addig él, amíg a felhalmozás történik ? azaz a nyugdíjkorhatár elérése után rögtön megszűnik.

Milliók millióknak

A közel 3 millió pénztártag számára is érdemes így év végén számot vetni. Az egyes pénztárak teljesítménye között ugyanis jelentős különbség van, a váltás pedig ? jövő májusig mindenképpen ? meglehetősen könnyű. Bár a múltbeli hozamok garanciát nem, legfeljebb nagyobb valószínűséget jelentenek a jövőre nézve, a legjobb és a legroszabb pénztári hozam közti éves 5,5 százalékos hozamkülönbség azért minden a pénztárba fizetett 100 forintnál 70 forint a következő 10 évre. Azaz milliónként 700 ezer plusz vagy mínuszMIT KELL TENNI?2009. december 31-ig a magánnyugdíjpénztár felé kell jelezni a tb-rendszerbe való visszalépést. A határidő (azaz az idei év) utolsó napjáig kell ? például tértivevényes levélben ? postára adni az erre irányuló kérelmet. Előtte érdemes informálódni a nyugdíjpénztárnál, hogy pontosan milyen nyugdíjra számíthat a magán- és az állami pénztár esetében.

Kolozsi Gábor ? Schilling Tamás
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12