HETEDIK ÉVE EREDMÉNYES A MAGYAR FEJLESZTÉSI BANK

Írta: Haszon - Készült: 2009. december 16.

A bank elkészítette a 2010. évi üzleti tervét, amely jelenleg Alapítói jóváhagyás alatt áll. A bank 2010-ben is bővíteni kívánja aktivitását, folytatja a fejlesztési-, beruházási- és forgóeszköz hitelezését, hogy a válság ideje alatt is segítse megőrizni a kkv-szektor fejlesztési és beruházási lendületét. Forgóeszközhiteleivel lehetőséget biztosít az átmeneti vállalkozói gondok megoldására, bankgarancia programjaival pedig ösztönözni kívánja a banki szféra hitelkihelyezésének fellendítését. Az MFB Igazgatósága értékelte a 2009-es üzleti év várható eredményeit is (x).


Részletek A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Igazgatósága elfogadta a bank idei tevékenységéről szóló előzetes beszámolót. Az MFB 2009-ben is eredményes évet zár, mérlegfőösszege meghaladja az 1.127 milliárd forintot, adózás előtti eredménye 2,3 milliárd Ft, saját tőkéje 138,7 milliárd Ft lesz. Ezek az értékek mindhárom mutató esetében meghaladják a tervezettet. A banküzemi költségek a tervnek megfelelően alakultak, 2009-ben általános béremelést nem hajtott végre a bank.

Erős János vezérigazgató a 2009-es üzleti év előzetes értékelése során kiemelte, hogy a bank tevékenysége a középtávú stratégia alapján az elfogadott éves terv szerint zajlott. Az MFB a válság ellenére a korábbi évekhez hasonlóan 2009-ben is eredményes évet zár. Ennek az értékét különösen növeli, hogy a nemzetközi hitelválság 2009-ben a külföldi források beszűkülése következtében a bankot és csoportját is érintette, miközben az előző évhez képest az MFB-hez benyújtott fejlesztési és beruházási forrásigény összege közel 26 %-kal nőtt.

A Magyar Fejlesztési Bank a kereskedelmi bankok hitelezési hajlandóságának növelése és a vállalkozások forgóeszköz hitelellátásának javítása érdekében bevezette az élelmiszeripari- és a gazdaságélénkítési bankgarancia programokat. Ezzel egyidőben a válság hatásainak mérséklése érdekében a bank fokozta hitelezési aktivitását is. Emellett könnyítette a meglévő hitelkonstrukciók feltételeit, meghosszabbította az igénylési határidőket, kibővítette a hitelcélok körét, ezzel tovább szélesítette a vállalkozások számára a finanszírozási lehetőségeket.

A bank az agrárfinanszírozás területén is aktív volt, és szorosan együttműködött a szaktárcával. Az élelmiszer-feldolgozás és a gabonatermelők értékesítésének támogatása, ezenkívül a hazai műtrágya-ellátás biztosítása érdekében tett banki intézkedések sikeresek voltak. A zöldség- és gyümölcstermesztők finanszírozási gondjainak kezelése érdekében meghirdetett TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogam lehetőséget adott a szakágazat vállalkozóinak a tevékenység folytatásához és a fejlesztésekhez egyaránt. A bank segítette a családi gazdálkodók uniós csatlakozás előtt felvett hiteleinek rendezését. A visszafizetés feltételei ? az agrártárcával egyeztetve ? a vállalkozások számára kedvezően módosultak, a futamidő meghosszabbodott. A bank 2009-ben az agrárszektorból közel 300 db hitelkérelmet hagyott jóvá 28 milliárd Ft összegben.

A hagyományos kis- és középvállalkozói szektor fejlesztési és beruházási igényének forrását az EIB-vel megkötött 100 millió euró hitel felvételével továbbra is biztosította a bank. Az MFB 2009-ben 740 db kkv-szektorból érkezett hitelkérelmet hagyott jóvá 42 milliárd forint összegben. Ez az érték 16 %-kal volt magasabb, mint az előző évben.

A bank az innovációt a válság túlélése és a krízis utáni időszak versenyképességének megőrzése érdekében egyaránt fontos feltételnek tekinti. Az MFB a válságkezelést elősegítő termékfejlesztés keretében a bankgaranciát kiterjesztette a K+F tevékenységet folytató társaságokra is.

A bank kommunikációjában kiemelt figyelmet fordít a kis- és közepes vállalkozásokra. A válság körülményei között a bank küldetése kiegészült egyfajta védőháló szereppel, amelyet kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú hitelei révén kívánt eljuttatni a vállalkozásokhoz. A bank heti rendszerességgel tájékoztat a hozzá beérkezett és jóváhagyott hitelkérelmekről, valamint témakiajánlás formájában a média rendelkezésére bocsájtja a szélesebb érdeklődésre számot tartó sikeres fejlesztési példákat. Ezeket az információkat a www.mfb.hu portálon lehet elérni.

A ?Sikeres Magyarország? Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogramon állománya jelentősen, 55 milliárd Ft-tal nőtt. Fontos változás a Bérlakás Hitelprogram hitelcéljainak kibővítése. A bank 2,3 milliárd Ft összegű várható adózás előtti eredménye meghaladja a tervezettet, mérlegfőösszege 2009. év végére meghaladja az 1.127 milliárd forintot.

A bank saját tőkéje továbbra is biztosítja a prudens működést, és megfelelő alapul szolgál az üzleti tevékenység folytatásához.

Az élő hitelprogramok összes kerete megközelíti a 760 milliárd forintot. 2009. december 31-ig a jóváhagyott összes hitelkérelem száma meghaladhatja a 7.700 darabot, összege pedig a 490 milliárd forintot. 2009-ben 1.400 millió euró értékű új forrásbevonási keret állt az MFB rendelkezésére. A bank ez évben december közepéig 724 millió euró összeget hívott le.

Erős János felhívta a figyelmet arra, hogy az MFB az idén is költséghatékony gazdálkodást folytatott, üzleti aktivitásának dinamikája számottevően meghaladta a működési költségek növekedését. A tervezett költségkereteket a bank maradéktalanul betartotta, a kifizetett személyi költségek alatta maradtak az előirányzottnak.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12