Magánvagyonok kezelői

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2010. január 01.

Két és három számjegyű nyereséget hoztak év eleje óta a hazai magánvagyon- kezelő cégek. A brókercégeknél, a bankokban igazi pénzügyi guruk forgatják a pénzt helyettünk, a bányaberuházástól kezdve a vállalati kötvényekig ? átlagosan 20 százalékos sikerdíjért.


?Együtt sírunk, együtt nevetünk magával? ? foglalja össze Rényi Gábor, az idén ősszel indult SwissFinance Tanácsadó Zrt. első embere cégük befektetési stratégiájának egyik sarokpontját. Ezzel nyilván jelentős szimpátiára számíthat a potenciális ügyfelek között. Az elmúlt hónapok tőzsdei hullámvasútja után egyre többen adják át a befektetések követésének, cserélgetésének terhét hozzáértő profiknak, akik elsősorban a nyereségből részesedve a pénz mindenkinek üdvözítő gyarapításában érdekeltek.

Legyen Ön is Demján!

Rényi cége egy magyarországra is kiterjedő engedéllyel rendelkező, 30 éve működő, nyersanyag- és energia-befektetésekre spe cia lizálódott német tanácsadóval működik együtt, amely a "tűz közelében van" és világszerte sok vállalattal, szakminisztériummal és felügyeleti szervvel kiépített jó kapcsolatára hivatkozva igér minimum 30 százalékos euró- nyereséget az ügyfélnek nyitott svájci vagy lichtensteini bankszámlán. Az információs előnynek köszönhetően az elmúlt években volt, amin 70-800 százalék közötti profitot is elértek a MIFID kockázatminősítés alapján amúgy a legrizikósabb csoportba sorolt befektetéseken.

?Olyan bányákba invesztálunk, ahol a kutatás jelentős eredményeket hozott, az engedélyek megvannak, a pénzünk pedig a termelés megindításához szükséges? ? foglalja össze a Csányivá, Demjánná válás ígéretét hordozó stratégia lényeges elemeit a cégvezető. Merész állítását mindenesetre alátámasztja, hogy rutinos befektetőként itthon már jónéhány sikeres vállalkozást indított el, majd jelentős profittal értékesített.

Pénzduplázó tippek

A tucatnyi hazai vagyonkezelő cég mindegyikének közös vonása, hogy az ígéretes befektetési célpontok kiválasztása a cég dolga, abba a befektetőnek beleszólása nincs. ?120 százalék volt idén a maximum? ? árulja el a legmagasabb idei ügyfél-hozamot Bilibók Botond a legnagyobb független vagyonkezelő cég, a Concorde vezérigazgatója. A mostani lehetőségek mellett ennyit sikerült 2009 eleje óta kihozniuk a vagyonuk forgatását apelláta nélkül rájuk bízó ügyfeleik pénzéből. Ebben persze a szerencsének is szerepe volt.?A reálisan elérhető 15- 35 százalék közötti eredmény mértéke attól függ, az ügyfél milyen kockázatot hajlandó elviselni. Aki például ragaszkodik az euró készpénzhez, annak be kell érnie egyszázalékos nyereséggel? ? mutatja be a befektetési folyamatot, ahol az ügyfél hozamelvárása mellett kockázatviselő képességét is felmérik.

Gyakran változtatnak

Aztán a pénz egy része kis kockázatú állampapírba, pénzpiaci alapba vándorol (az ügyfél kérése alapján lehet forint, euró, dollár a számlavezetés devizaneme), a maradék pedig a legtöbbet ígérő, rizikósabb papírokba.

Mindezt ?műfaji? megkötés nélkül teszik ? talán csak a nagy tőkeáttételes pozíciók nyitását tiltja némely bank vagy brókercég idevágó szabályzata. ?Néhány vállalati kötvény, amely indokolatlanul olcsó lett az általános pénzügyi pánik elhatalmasodásával? ? ad szűkszavú magyarázatot Bilibók a három számjegyű extra nyereségre. Persze nem bíznak mindent a szerencsére: egy időben jellemzően 50-60 ígéretes befektetés közt osztják szét a kezelt ügyfélvagyont, a befektetéseket pedig átlagosan évente cserélik le. Van, aki gyakrabban pörgeti a pénzt. A most éppen a fizetési nehézségekkel küzdő dubaji államot hitelező Barclays bank és Groupama biztosító, 11-12 százalékos euró-hozamot fizető kötvényeit favorizáló fővárosi SPB Befektetési Zrt.- nél évente két-két és félszer fordul meautomatikus trend-felismerő programja ennél ritkábban forgatja az 5-6 elemből álló portfóliót.

A vagyonkezelők tagadhatatlan előnye, hogy több olyan nagy nyereséggel kecsegtető, gyakran egzotikus befektetési eszközt is vásárolnak, amelyekről az egyszerű halandó sokszor nem is hall.

Érték a gyakorlat

A jó tippek felismerésében nagy segítség, hogy az ilyen portfóliókezelést minden cégnél a legnagyobb gyakorlattal rendelkezők végzik: a minimum a 10 éves gyakorlat, a pénzügyi egyetemi végzettség is inkább beugró. ?A hozzáadott érték sokszor a rengeteg olvasás, az egymással való kisebb-nagyobb viták hozománya? ? mondja Bilibók Botond, aki szerint náluk ? a külsős szakértőkkel együtt ? egyfajta szellemi műhely alakult ki.

Jelentős motiváló tényező, hogy a ?szuperbankárok? jövedelme jelentős mértékben eredményfüggő: akár a fizetésük 50 százalékát is kiteheti. Mint ahogy a vagyonkezelő társaságok bevétele és ezzel tulajdonosaik nyeresége is a jellemzően valamiféle viszonyítási alap (6?10 százalék közötti hozam) feletti rész általában 20 százaléka. A költségekre általában a kezelt vagyon fél százalékát kérik el évente, a tranzakciós díjak pedig vagy alacsonyabbak a megszokottnál, vagy ? mint például a Concorde és az Equilor Befektetési Zrt. esetén ? egyáltalán nincsenek.

Milliós beugró?

Eltérő az egyes vagyonkezelők minimálisan előírt beugró összege is. A legkevesebbet, 2 milliót a Budacash Trend követel meg, a pénzt devizák és kötvények ügyes adásvételével fialtató magán társaságok már 10 millión írnak elő. A magán vagyonkezelő cégek többsége 50, a bankok, alapkezelők 100 millió forintnál húzzák meg az alsó határt. Néhány tíz- vagy százezer forintos összeggel a vagyonkezelőkhöz hasonlóan befektető, az Aegon, Generali, OTP és Concorde alapkezelőknél elérhető, szintén neves pénzügyi guruk által irányított abszolút hozamú alapokkal lehet szerencsét próbálni.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12