Nyilvánosak lettek a biztosítások költségei

Írta: Haszon - Készült: 2010. január 07.

Közzétették a biztosítók azt a táblázatot, amelyből kiderül, mennyi az egyes befektetéssel kombinált életbiztosítások teljes költségmutatója (TKM). A banki THM-hez hasonló mutató összehasonlíthatóvá teszik a biztosításokat.


A Magyar Biztosítók Szövetségének TKM Charta-hoz csatlakozó tagbiztosítói megegyeztek a Teljes Költség Mutatóban (TKM). A csatlakozó biztosítók vállalják, hogy a TKM mutatót egységesen alkalmazzák a befektetéssel kombinált életbiztosítások (unit-linked) meghatározott körére, továbbá azt is vállalják, hogy a mutató értékéről az ügyfeleket előzetesen tájékoztatják annak érdekében, hogy megalapozottabb döntést tudjanak hozni.

A kockázatok ellenértéke

A teljes költségmutató (TKM mutató) egy, az Ön tájékoztatását szolgáló, egyszerű mutató, amely egyetlen szám segítségével fejezi ki a típuspéldában bemutatott biztosítás költségeit, amelyek tartalmazzák ? többek között - a termékbe beépített kockázatok ellenértékét is. A TKM megmutatja, hogy adott paraméterek mentén közelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti, költségmentes hozamhoz képest amiatt, hogy azt az adott unit linked terméken érte el.

A tipikus díjak

A TKM segítségével - a típuspéldán keresztül - Ön egyszerűbben össze tudja hasonlítani a magyar életbiztosítási piacon kínált befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítások költségszintjeit. Lássunk egy típuspéldát:

A biztosított 35 éves férfi, aki

  • 1.287.000,- Ft-ért (vagy annak megfelelő ?) egyszeri díjas, vagy
  • 232.000,- Ft éves díjjal (vagy annak megfelelő ?) rendszeres díjú biztosítást köt, ahol a díjfizetés csoportos beszedési megbízással, vagy átutalással történik.

A megkötni kívánt biztosítás a befektetési lehetőség mellett kockázati élet- és/vagy balesetbiztosítási szolgáltatást is tartalmaz. A TKM mutató ennek díját is figyelembe veszi költségként azokra a biztosítási szolgáltatásokra, amelyek a konkrét szerződére vonatkozó biztosítási feltételek szerint kötelezően választandóak. Jelen (termék elnevezése) biztosítás esetében a szerződésbe épített biztosítási kockázat jellemzői a követezőek: (kockázat megnevezése + minimális biztosítási összeg).

Változó időkre

A TKM kalkuláció különböző időtartamokra történik. Ez arra szolgál, hogy látható legyen, miként befolyásolják a különböző időtartamok a termék költségterhelését. Rendszeres díjfizetés esetén a számítás 10-15-20 évre, egyszeri díjas szerződéseknél 5-10-20 évre, míg az élethosszig tartó biztosításoknál 20 évre történik. A TKM valamennyi, a befektetés értékét csökkentő költséget figyelembe vesz. Amennyiben a különböző eszközalapok kezelési díjai eltérnek, akkor egyetlen szám helyett egy minimum-maximum tartományt adnak meg a biztosítók.

A tőke- és hozamgarantált/védett biztosítások esetében TKM mutató számítására nem kerül sor, mivel az ilyen biztosítások esetében az Ön megtakarítása mindenképpen eléri legalább a befizetett díjainak összegét.

A biztosítók teljes kínálatára vonatkozó TKM-értékeket itt nézheti meg: http://www.mabisz.hu/tkm_f.html
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12