Itt a pozitív adóslista!

Írta: Haszon - Készült: 2010. március 10.
A CRIF Zrt., a CRIF Csoport budapesti kirendeltsége megkapta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyét az ország első teljesen magán és önkéntes pozitív és negatív adósinformációt is gyűjtő credit bureau-jának megalapítására. A hitelezők a megállapodás előtt ? a kérvényezők átfogó hitelstátusza révén ? hatékonyabban ítélhetik meg azok hitelképességét. A cég a legtöbb nagy bankkal kapcsolatban áll majd.

A PSZÁF hivatalosan is elfogadta a CRIF Zrt. irodáiban történő személyes adatok feldolgozásához szükséges információs nyilatkozatát, illetve a beleegyezési záradékokat. A vállalat Credit Bureau-i a magyar törvényi szabályozásnak megfelelően gyűjtenek hitelinformációkat a hazai hitelezőkről. A képesített Credit Bureau magánszemélyek, illetve üzleti vállalkozások pozitív és negatív hitel információival egyaránt hasznos szolgáltatást nyújt a kérvényezők és a pénzügyi intézetek számára.
A CRIF-fel szerződésben álló bankok és hitelfolyósító intézetek (a piac 60 százaléka) minden részletre kiterjedő hozzáférést nyernek a kérelmezőkkel kapcsolatos, havonta frissített, minősített hiteljelentésekhez, így a kockázat alapú díjszabási szemlélet révén következetesebben és hatékonyabban oszthatják fel ügyfélportfóliójukat. Ennek köszönhetően megelőzhetővé válik a túlzott eladósodás, a zárolt hitel, a fizetésképtelenség, valamint a kedvezőtlen kamatláb fizetése, amely mind a kölcsönt felvevők, mind a hitelezők szempontjából előnyös. A hitelezők így hatékonyabban kezelhetik a hitelmegújítási folyamatokat azáltal, hogy figyelembe vehetik a kockázati, vagy éppen kockázatcsökkentő tényezőket, illetve a fizetési hajlandósági profilokat egyaránt. Ezáltal a megbízható hiteltörténettel rendelkező magánszemélyek és a vállalkozások számára is egyszerűbbé válik a hitelfelvétel. Olaszországban például a CRIF Credit Bureau-ban hosszabb ideje nyilvántartott, hiteleiket megbízhatóan és rendszeresen törlesztő hitelfelvevők adott pénzintézeteknél kedvezőbb kamattal vehetnek fel hitelt. Azokban az országokban, ahol működik hasonló intézmény, a megítélt hitelek aránya 40 százalékkal nő.


Egyrészt a bankok számára a hitelkérvényező teljes hiteltörténethez való hozzáféréssel a magyar állampolgárok és vállalkozások egyszerűbben, a megbízható kérvényezők pedig egyre előnyösebb feltételek mellett juthatnak hitelhez. Másrészt a magyar bankok és pénzügyi intézetek még biztosabbak lehetnek ügyfeleik pénzügyi helyzetében, így elkerülhetik a túlzott kockázatvállalást..


?A szabályozott és rendszeres frissítéseknek, valamint az elérhető hitel információkra összpontosító riportoknak köszönhetően a CRIF az ország legátfogóbb és leginkább naprakész Credit Bureau-jává válik. A hitelezők a hitel megállapodás előtt ? a kérvényezők átfogó hitel státuszán keresztül ? hatékonyabban ítélhetik meg azok hitelképességét az EU Fogyasztói Hitel Irányelvében foglalt felelős hitelfolyósítás és pénzügyi fenntarthatóság alapelveinek megfelelően. Ugyanakkor az ügyfelek hasznosabb tanácsokat, illetve olyan kedvezőbb hitel ajánlatokat kapnak, amelyek figyelembe veszik a visszafizetési képességüket ? tette hozzá Harald Heschl, a CRIF Zrt. ügyvezető igazgatója.

A CRIF alapította és kezeli ma is az első pozitív és negatív hitel irodát Olaszországban, ahogy további pozitív és negatív banki és nem-banki Credit Bureau-kat hozott létre Csehországban és Szlovákiában egyaránt. Ezen felül részt vett orosz és marokkói hitel irodák fejlesztésében, valamint egy bangladesi hitel iroda technológiai infrastruktúrájának modernizálásában. A magyarországi kirendeltség fejlesztése egy további lehetőség a CRIF számára, hogy demonstrálja már bizonyított tapasztalatát a fejlett technológiai platformok megvalósításában, valamint a hitel információk centralizálásában és kezelésében.


 
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12