Egy év, 28 százalék haszon

Írta: Haszon - Készült: 2010. április 08.

28 százalék nyereséget ért el a győztes a Haszon magazin most zárult, 12 hónapos befektetési versenyén. Jövő hónaptól új szereplőkkel térünk vissza. Addig is figyeljen a nyersanyagokra!


A tízmilliós befektetésre számolva 2 millió 280 ezer forintos, vagyis 28 százalékos profittal végzett első helyen Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő portfóliókezelője a Haszon befektetési versenyén. A 2009. március 16-án indult versengésben hat kiváló befektető mérte össze tudását, a nemzetközi palettáról választott részvényeket, kötvényeket és devizákat a résztvevők havonta adhatták- vehették a minél nagyobb nyereség reményében.

Éves betét egy hónap alatt

Mindenki nyereséggel zárt, köszönhetően annak, hogy az elmúlt 12 hónapban világszerte úgy gondolták, az amerikai lakáspiacról 2008- ban továbbterjedő, világméretű gazdasági válságnak vége. A részvényárfolyamok vad száguldásba kezdtek: a világon az egyik legjobban teljesítő magyar tőzsdén az elmúlt egy évben konkrétan megduplázódtak. A részvények átlagos teljesítményét mérő BUX index például 10 298 pontról 132,4 százalékos emelkedéssel 23 937 pontra nőtt. Ez havi (!) 11 százalékos nyereség, azaz 30 nap alatt több, mint amenynyit a bankbetétek egy teljes év alatt fizetnek.

Több lábon

Befektetőink átlagos nyeresége 1,18 millió forint volt, a ?milliomosok klubjába? Orbán Gábor mellett Váradi Zoltán (Raiffeisen) és Jenei Zsolt (Brokart) került be. Szép teljesítmény, annak ellenére, hogy utóbbi két bankár az elmúlt hónapban a forint gyengülésére voksolt, a görög állam fizetésképtelenségének réme ugyanis elvben gyengíti a fejlődő piaci országok pénzét. A nemzeti valuta azonban fittyet hányt a logikának. ?A nagy tanulság a hangulat esetlegessége: a mindenkori piaci mozgások mögé ideológiát gyártó értelmezések gyorsan változnak? ? von mérleget Orbán Gábor az egyik legfontosabb tanulságról. Ezért is fontos portfóliót építeni: bármennyire is megalapozottnak tűnik egy-egy konkrét befektetés jövője, érdemes mellette több, szintén jó profittal kecsegtető lábon állni.

Növekvő rizikó

A forint erősödése arra is rávilágított: a külföldi befektetéseknél nem elég eltalálni az árfolyamtrendet, a végső nyereséget a forint átváltási árfolyama is jócskán befolyásolja. A Generali színeiben versenyző Pillár Zsoltnak például az angol font gyengülése 7 százalékos hozamkiesést jelentett a londoni tőzsdén forgó Kazachmys földgázcég részvény esetén. Az év hátralévő részére két fontos trendet emelnek ki befektetőink. Az egyik, hogy az elmúlt hónapok felhőtlen optimizmusa gyorsan eltűnhet, és komolyabb árfolyamesésre, ?idegesebb? kereskedésre lehet számítani. Jenei Zsolt például 50 százalékos zuhanást is elképzelhetőnek tart, Váradi Zoltán az év utolsó harmadára teszi a ?hidegzuhanyt?. Amit a magyar részvények és kötvények szenvedhetnek meg a legjobban, tekintve, hogy az elmúlt esztendő árfolyamemelkedéséből is mi vettük ki a legjobban a részünket (a részvények mellett a magyar állampapírok is átlagosan 25 százalékkal értékelődtek fel!).

Nyers erő

A másik trend a nyersanyagok drágulása lesz az előrejelzések szerint. Horváth István (K&H Alapkezelő) ezt azzal indokolja, hogy a világgazdaság növekedési pályára állt, a kereslet nő, az árak emelkedése ugyanakkor kisebb volt az indokoltnál. Hamar Márton (Pioneer Alapkezelő) szerint a nyersanyag-drágulásból a nagy készlettel rendelkező dél-amerikai és orosz tőzsdék profitálhatnak. Összességében az orosz piacon látja a legnagyobb potenciált, mert az jóval olcsóbb, mint a brazil piac. A konkrét tippeket ugyanakkor már következő, 12 hónapig tartó befektetési játékunkból kaphatják meg a Haszon olvasói.

Orbán Gábor elemző-portfóliókezelő, Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt.
12 281 191 Ft
+0,99%

Az elmúlt 12 hónapban óriási felértékelődésen ment keresztül az összes kockázatos eszköz. A hazai piacon ez különösen hangsúlyos volt, hiszen tavaly ilyenkor érte régiónkat és azon belül legerőteljesebben Magyarországot a bizalmi válság. A globális gazdaság növekedési kilátásainak javulása, a masszív gazdaságpolitikai élénkítés és a hazai fiskális kiigazítás együttesen a hazai (forint, kötvények, részvények) és nemzetközi piacok szárnyalását eredményezték. A nagy tanulság a hangulat esetlegessége: a mindenkori piaci mozgást ?megideologizáló? értelmezések gyorsan változnak, a piac tényleges mozgatóereje a csak hosszabb távon változó fundamentális kép és a keresleti (likviditási) és kínálati tényezők voltak. Most a feltörekvő devizákban látom a legnagyobb fantáziát. Az eurórégióhoz kapcsolt KKE országcsoport nem rendelkezik túl fényes kilátásokkal, és már a korábban igen vonzó értékeltségi szint is a múlté.

Váradi Zoltán elemző-vagyonkezelő, Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.
11 939 473 Ft
+0,8%

Az év második felében a kamatemelések és a különböző likviditásfokozó intézkedések visszavonása alapjaiban változtathatja meg a befektetők hozzáállását. Az év végéig szóló befektetési tippem így mindenképp külföldi eszköz, aminek teljesítményét egy újabb forintgyengülés fokozhatja: 30 százalékban fejlett piaci részvényalapból, 70 százalékban globális fejlett piaci kötvényalapból álló portfólió.

Az elmúlt 12 hónap legfontosabb tanulsága véleményem szerint, hogy az ideális időpont a kockázatos eszközökbe való befektetésre az, amikor a piaci hangulat rendkívül pesszimista. Jó példa erre a hazai állampapírpiacJenei Zsolt vagyonkezelő, Brokart Befektetési Zrt.11 282 240 Ft?1,42%A tőzsde-indexek korrigálni fognak, minimum 50 százalékos visszaesést várok az évben. Kizárólag eladási stratégiákat érdemes kialakítani, természetesen a veszteség limitálásával.

A kockázatkerülő befektetőknek érdemes a hazai kereskedelmi bankokkal szemben a takarékszövetkezeteket preferálni. Konzervatív üzletpolitikájuk révén nagyobb biztonságban vannak a megtakarítások, 5-10 millió forinttal már nagy ügyfélnek számítunk, figyelmességet és kedvezőbb kamatot kapunk, mint a nagybankoknál. Aki kockáztatni szeretne, annak ajánlom a devizapiacot: 24 órás a nyitva tartás, nagy a likviditás, a legkülönbözőbb ? akár esésre játszó ? termékek és konstrukciók online is elérhetőek.

Horváth István befektetési igazgató, K&H Alapkezelő Zrt.
10 722 928 Ft
?1,17%

Az év hátralévő részében a nyersanyagok a folytatódó jó hangulatból profitálhatnak. Mellettük szól az is, hogy ez az eszközosztály a részvényeknél kevesebbet emelkedett a piacok mélypontja óta, és amennyiben a fejlett világban magas államadósság az inflációs témát előtérbe hozná, ezek az eszközök egyfajta fedezetet jelenthetnek. A növekedés a világgazdaságban egyre robusztusabb, az USA-ban két év folyamatos leépítést követően újra munkahelyek keletkeznek, miközben az alacsony infláció miatt a jegybankok nem igyekeznek szigorítani.

Az elmúlt 12 hónap fő tanulsága, hogy a havonkénti portfólió átalakítás túl gyakori és túl kockázatos egy jól összeállított befektetési portfólió esetében. Az eredeti portfóliót meghagyva többet kerestem volna. A gyakorlatban érdemesebb egy végiggondolt portfólióval elindulni, amit kb. félévente felülvizsgál a befektető.

Pillár Zsolt igazgatósági tag, Generali Alapkezelő Zrt.
10 470 612 Ft
?6,12%

Az elmúlt 12 hónap tanulsága, hogy a fundamentális (gazdálkodás-alapú) megközelítés nagyon korlátozottan működik, egy likviditásvezérelt tőkepiaci környezetben. És a deviza- árfolyam hatása. Az utolsó portfólióban szereplő két részvény esetén tanulságos folyamatokat figyelhettünk meg. A Magma Energy részvényei 14,5 százalékot estek, a Kazachmys kazahsztáni nyersanyag kitermelőjé 18,35 százalékkal értékelődtek fel. A forint jelentős erősödése a dollárral szemben ugyanakkor 3,52 százalékkal csökkentette a Magma hozamát, míg az angol font gyengülése 7,03 százalékos hozamkiesést jelentett a Kazachmys esetén.

Mai tippem az amerikai volatilitás (árfolyam ? váltakozás) emelkedésre játszó VXX US alap. Egyelőre visszatértünk a békeidők szintjére. Ebben az évben ugyanakkor legalább 2 olyan negyedév lesz, ami gyenge részvénypiaci hozamokat fog eredményezni. Ez majd növekvő árfolyam- ingadozással jár.

Hamar Márton portfólió menedzser, Pioneer Investments
10 383 926 Ft
+1,9%

Sokat emelkedtek a részvénypiacok az elmúlt egy hónapban, de a forint erősödése nagyon sokat elvitt a forintban mért ? külföldi ? hozamokból. Ennek ellenére az orosz és a brazil piac is jó teljesítményt hozott az elmúlt hónap során. Az elmúlt 12 hónapot összesítve, legnagyobb hibám az volt, hogy tavaly nyár közepéig nem hittem a részvénypiacok emelkedésében, és a piac shortolásával veszteséget értem el az első hónapokban.

Ami a jövőt illeti, a részvény- és nyersanyagpiacok további emelkedésére számítok, aminek eredőjeként a fejlődő piacok teljesíthetnek a legjobban két okból is. Egyrészt egy általános emelkedés idején a fejlődő piacok rendszerint felülteljesítenek, másrészt pedig a nyersanyagtermelő országok többsége a fejlődő országok közé tartozik. A fejlődő piacokon belül a nyersanyagárak emelkedéséből elsősorban a délamerikai és orosz tőzsdék profitálhatnak, a kettő közül az orosz piac olcsóbb (alap: Market Vectors Russia ETF).
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12