Spóroljon energiát okos méréssel!

Írta: Haszon - Készült: 2010. április 09.

Az intelligens hálózat vagy a smart metering néven is ismert módszer a fogyasztók és a kis? és középvállalatok számára is lehetővé tenné, hogy jobban megismervén saját energiafelhasználási szokásaikat, költséghatékonyabban tervezhessék át rendszereiket és tudatosabban korszerűsíthessék fűtési eszközeiket. Itthon is elindult a mérést segítő uniós program.


Az RFV Nyrt. hat hónapja támogatja azt az EU-s fejlesztési kezdeményezést, amelynek célja, hogy Magyarországon is kidolgozzák az energiafogyasztás korszerű technikai mérési módszerét (Smart Metering). A társaság 5 millió forinttal járul hozzá az alternatív energiaforrások szélesebb körű elterjedését is eredményező, nemzetközi és hazai partnereket tömörítő EU-s fejlesztési projekt lebonyolításához.  Az ?intelligens mérés? bevezetése megteremtheti a tudatos energiafelhasználást segítő tarifarendszer meghonosításának szakmai alapjait is. Első lépésben Veszprém Megye Önkormányzatának három intézményében Külsővaton, Lesencetomajon és Dákán működnek a beszerelt intelligens fogyasztásmérők, s az eddigi eredmények rendkívül bíztatóak.

Az ?Intelligens Hálózat? rendszerének kidolgozása és jogi elfogadása egyrészt segítheti majd a verseny további erősítését liberalizált energiapiacunkon, másrészt a fogyasztók a mainál könnyebben ellenőrizhetik a szolgáltatók méréseit és számlázását, illetve pontosabb mérőleolvasási adatokhoz juthatnak. Ezáltal bővülhet a tarifaválaszték, a szolgáltatói ajánlatok jobban összemérhetőek lehetnek, a mérési rendszer átláthatóbb és informatívabb lesz, egyszerűsödhet a szolgáltató-váltás és nem utolsó sorban az energiafogyasztás is tudatosabb lesz.

?Magyarországon a primer energiaigények mintegy 50 %-át teszi ki az épületek energiafelhasználása, nem véletlen, hogy az épületenergia hatékonyság javítása kiemelt jelentőséggel bír mind az EU-s, mind a hazai energiapolitikai célok megvalósításában. Az ?intelligens mérés? rendszerének elterjesztése így fontos első lépés a helyes irányba, s emellett teljesen egybevág az RFV stratégiai elképzeléseivel?, véli Makra József, az RFV Nyrt. alelnöke.

A fejlesztés során az ?Intelligens Hálózat? energiafogyasztási mérési technológiáját használják majd kísérletképpen Veszprém Megye Önkormányzatának 14 intézményében. Azt kívánják bemutatni, hogy három év alatt, tudatosan átalakított technológiával és tudatos fogyasztási szemlélettel mennyi energia és költség takarítható meg. A projekt résztevői szerint az így nyert gyakorlati eredmények vezethetnek majd egy szélesebb körű szemléletváltáshoz.

?Az RFV Nyrt., mint a korszerű energiafelhasználási rendszerek egyik legnagyobb alkalmazója, nagy jövőt lát az ?intelligens mérési? rendszerek kifejlesztésében és elterjesztésében. A projekt eredményeiből levont következtetések segíthetik a társaság energiaracionalizálási tevékenységét, s így üzleti lehetőséget jelentenek az RFV számára? - mondja Makra József.

A mérőmódszer a fogyasztók és a kis? és középvállalatok számára is lehetővé tenné, hogy jobban megismervén saját energiafelhasználási szokásaikat, költséghatékonyabban tervezhessék át rendszereiket, illetve tudatosabban korszerűsíthessék fűtési eszközeiket (pl. napenergia célzott felhasználásával vagy a tudatosan az éjjeli órákban működtetett előreprogramozható háztartási gépekkel).

Az EU ugyan minden országban segíti az energiatakarékos, környezettudatos szemlélet elterjesztését, de egyelőre még kevés uniós államban vezettek be költség-hatékony és tudatos energiafelhasználást támogató energia tarifarendszereket.  Olaszország jó példával szolgál, itt már a háztartások 80%-ában intelligens mérés működik és Linz városát is teljes mértékben felszerelték már megfelelő mérőeszközökkel.


 
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12