Figyeljünk az osztalékra!

Írta: Kolozsi Gábor - Készült: 2010. április 12.

Gyors nyereséggel kecsegtet négy hazai részvény: májusban akár 10 százalékot is kereshetünk a tőzsdei osztalékon. Ráadásul az adó is csak feleannyi, mint a hagyományos bankbetéten.


Jól pótolhatja a családi kasszákból hiányzó összeget az idén a budapesti tőzsdén forgó 4 osztalékrészvény. Az idén ugyanis csökkennek a banki kamatok: míg 1 éve még 10 százalék feletti kamatot is kínáltak az éves lekötések, addig az év második felében a várakozások szerint 5 százalékkal számolhatunk. A drágulás ugyanakkor nem mérséklődik: februárban az üzemanyag például 22 százalékkal volt drágább, mint egy éve.

Két hónap, 10 százalék

A bárkinek néhány százezer forinttól elérhető osztalékrészvények viszont továbbra is jelentős nyereséggel kecsegtetnek. A Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott papírok közül 4 fizet évről évre jelentősebb összeget befektetőinek a társaság nyereségéből. A legtöbbet a Matáv-utód Magyar Telekom ad, minden egyes részvényére 74 forintot. Ez a mostani, 750 forintos tőzsdei árfolyam mellett 10 százalékos hozam mindössze két hónap alatt. Az éves osztalék fizetés rendszerint májusban esedékes. A mértékről és a kifizetés időpontjáról a társaságok közgyűlése dönt, osztalék pedig annak jár, akinek a kifizetés napja előtti 8. munkanapon részvénye van.

Nincs jobb ötlet

Hasonlóan magas osztalékot fizet 2 áramszolgáltató társaság is: a budapesti Elmű Nyrt. és a vele 2007. januárjától szorosan együttműködő Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. is. Utóbbi 8 százalékot, míg az Elektromos Művek 9 százalékot fizethet. Egyrészt a cégek stratégiai tulajdonosainak (a Magyar Telekomnál a német anyacég, a Deutsche Telekom, míg az utóbbiaknál a német RWE konszern) szüksége van a pénzre, másrészt az ágazatban a beruházási igény alacsony, jövedelmező felvásárlási célpont pedig nincs a láthatáron.

Adófelező

Hasonló cipőben jár a Zwack likőrgyártó is, amely a részvényenként ezer forintra becsült osztalékot csak nyáron fizeti ki. Náluk ugyanis nem december 31-ig, hanem ? a rá következő ? március 31-ig tart az üzleti év. A cégek osztalékfizetése a tavaszi közgyűléseken válik véglegessé.

Az év végéig tovább csökkenő kamatokra 20 százalék kamatadót kell fizetni, így a ma átlagos 6,2 százalékos átlagos kamat valójában csak 5 százalék ?nettó?. Ezzel szemben a 9?10 százalékos osztalékhozamok 8?9 százalékot fizetnek "kézhez".

Visszajön a mínusz

A hozam csak akkor biztos, ha az osztalék kifizetése után az árfolyam hosszabb távon stabilan azon a szinten marad, mint előtte. Ezzel azonban a tapasztalatok szerint nincs baj: a papírok az osztalékfizetés után ugyan azonnal olcsóbbak lesznek a részvényenkénti osztalékkal, ám 3?4 héten belül ? hacsak nem történik valami egetrengető katasztrófa ? visszatérnek az azt megelőző szintre. A jelenlegi részvénypiaci optimizmusban minden bizonnyal tovább emelkedik az árfolyam is, így az osztalék mellett az árfolyam emelkedéséből is lehet majd profitálni. Biztonsági szelep, hogy egy esetleges tőzsdepánik esetén az osztalékpapírok vesztesége kisebb, mint a spekulatívabb (és jó hírek esetén többet dráguló) papíroké.

Növekvő előny

A következő években az osztalék nagysága ? mint ahogy a cégek nyeresége ? várhatóan nő majd, míg a kötvénypiaci hozamok vagy a bankbetétek csökkennek az euró magyarországi ? most 2015-re prognosztizált ? bevezetése közeledtével. Így a pénz újra befektetésekor a banki, kötvénypiaci termékek egyre kevesebbet hoznak majd, míg az osztalékcégek nyeresége ( az alacsonyabb kamatkörnyezet miatt) emelkedhet. Az osztalék versenyképessége akkor is javulhat, ha a részvények adásvételénél a 0,5-1 százalékos ? de minimum 2-3 ezer forintnyi ? bróker jutalék csökkenti a végső profitot.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12