Június végéig él a gázártámogatás

Írta: Haszon - Készült: 2010. április 28.

A kormány megváltoztatta a gázár képzésének szabályait, továbbá döntött arról, hogy a meglévő gáz- és távhő támogatási rendszert meghosszabbítja június 30-ig. A kisvállalkozók esetében 12,3 százalékkal csökken a energiaköltség az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.


"A kormány a fogyasztói terhek enyhítése érdekében kitolta a gáz- és távhő-ártámogatási rendszer hatályát június 30-ig" - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatón.
A Magyar Energia Hivatal közlésére, miszerint áprilistól átlagosan 10,1 százalékkal emelkedik a földgáz végfelhasználói ára az egyetemes szolgáltatói körben, a szóvivő úgy reagált: ez a mérték a fele annak, amelyet előzetesen többen becsültek.
Szollár Domokos hangsúlyozta: a kormány megváltoztatta a gázár képzésének szabályait, továbbá döntött arról, hogy a meglévő gáz- és távhő támogatási rendszert meghosszabbítja június 30-ig. Jó kompromisszumnak nevezte a két intézkedés nyomán kialakult helyzetet.
A támogatás meghosszabbításával kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a Robin Hood adóból finanszírozott támogatási alapban  van erre fedezet.
A részletekről annyit mondott: a négy támogatási kategóriából az alsó kettőben marad meg a támogatás. A legszegényebbek a következő három hónapban is ugyannyit támogatást kapnak, mint eddig, az e feletti kategóriába tartózók pedig a mostani támogatás felét.
A kormányszóvivő közlése szerint a jelenlegi 1,6 millió ember helyett április 1-től 954 ezren vehetik igényben a gáz- és távhőtámogatást.
Felhívta a figyelmet arra, hogy éves összehasonlításban - az áremelés ellenére - a gázár 2,4 százalékkal kevesebb lesz a jövő hónaptól 2009 áprilisához viszonyítva. Jelezte, ez a különböző fogyasztási kategóriákban mást és mást jelent. A lakossági fogyasztók 1,6 százalékkal fizetnek többet a gázért, de például az iskolák, óvodák, társasházak 7,4 százalékkal olcsóbban vehetik a gázt. A kisvállalkozók esetében 12,3 százalékkal csökken a energiaköltség az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest - ismertette a részleteket.
Jelezte azt is: a távfűtésre használt gáz ára öt százalékkal marad el a tavaly áprilisi szinttől.
A szóvivő emlékeztetett arra, hogy tavaly  július 1-je óta a földgáz árát nem hatósági úton állapítják meg, hanem az egyetemes szolgáltatók negyedévente egy előzetesen meghatározott képlet szerint alakítják ki az árra vonatkozó javaslatukat, amelyet jóváhagyásra elküldenek a Magyar Energia Hivatal (MEH) részére. A MEH a jogszabály szerinti képlet alapján hagyja ezeket jóvá.
A világpiaci trendek szerint az előrejelzések 17 és 20 százalék közötti  gázáremelést jósoltak. Ennek oka részben a földgáz világpiaci árának az elmúlt hónapokbeli emelkedése, és a dollár erősödése a forinttal szemben, ami a görög válság következménye.
Szollár Domokos kiemelte: a kormány álláspontja azonban világos volt, azt akarta, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan forinttal sem emeljék meg a gáz árát. A kormány ennek az elvnek az érvényesítését kérte a szolgáltatók felé a Magyar Energia Hivataltól és megváltoztatta a gázár kialakításának a képletét.
Utóbbi intézkedéssel kapcsolatban megjegyezte: ebben benne van, hogy megváltoztatta például a földgáz tárolásának pénzügyi feltételeit, úgy hogy a korábbi éves helyett a mindenkori negyedéves kamatszintet kell figyelembe venni. Hozzátette: ha nem változtatták volna meg ez a számítást, akkor a szolgáltatók most a 2009 márciusi jegybanki alapkamatot számolhatták volna el, ami 9,5 százalék volt, így viszont az elmúlt negyedévit kell figyelembe venni, ami 5,75 százalék.
Kitért arra: a gázár változás érintheti a távhő árát is. Ennek mértéke azonban a távhőszolgáltatók és az azokban tulajdonos önkormányzatoktól függ vagyis a változás pontos mértékét most még nem lehet megmondani. A Főtáv már korábban bejelentette, hogy a budapesti távhő ára nem változik - emlékeztetett.
A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a krízisalapból is egyszeri támogatást kérni a energiaszámla kifizetése vagy az óra visszakapcsoltatása érdekében.
Kormányszóvivő.hu
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12