Alkalmas a cége a tőkebefektetésre?

Írta: Haszon - Készült: 2010. május 26.

12 magyar vállalatba fektettek be 2009-ben magántőke és kockázati tőke társaságok, ami fele a 2008-as adatoknak. A visszaesés egyik oka, hogy kevés magyar vállalat felel meg a szigorú befektetői követelményeknek, de a Riverside magántőke társaság szerint a gazdálkodási mutatók átláthatóbbá tételével a hazai vezetők maguk is tudnak tenni azért, hogy tőkét vonjanak be a vállalkozásukba.


 

A vállalatok fejlődésének ? például nemzetközi terjeszkedésének ? a gátja általában a tőke hiánya. A növekedéshez szükséges tőkét a vállalatok a tőzsdére lépés mellett magántőke bevonásával biztosíthatják. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület adatai szerint Magyarországon 2009-ben 12 ügyletbe fektettek be kockázati és magántőke társaságok, összesen 214 millió euró értékben. Ezek az adatok a 2008-as év mutatóinak felét sem érik el (25 ügylet, illetve 477 millió euró). A 12 ügyletből csupán 7 alkalommal jelent meg új befektető a cégekben, azaz 5 vállalat esetében a régi befektetők biztosítottak újabb tőkeinjekciót.

A visszaesés oka részben a recesszió, hiszen a hazai felvásárlások száma nem csökkent nagyobb mértékben, mint a kelet-közép-európai térség más országaiban. A recesszió hatásaként ugyanis alacsonyabbak a felvásárlási árak, ezért a tulajdonosok kevésbé hajlandóak cégüket vagy cégük egy részét értékesíteni. Emellett maguknak a vállalatoknak is annyival csökkent az értékük, hogy egyre kevesebb cég éri el azt a határt, amely felett a magántőke társaságok egyáltalán megfontolják az akvizíciót.

A sikeres középvállalatok felvásárlására specializálódott, világméretű magántőke társaság, a Riverside például kizárólag 15 és 150 millió euró közötti értékű vállalatokba fektet be. Ennél alacsonyabb értékű akvizíció kizárólag a portfolió vállalatok kiegészítéseként felvásárolt add-on cégek esetében lehetséges. Ez az értékhatár nagyon sok magyar céget kizár: becslésük szerint jelenleg körülbelül ezer ilyen cég van hazánkban, de ez a szám megfeleződik, ha nem vesszük figyelembe a nagy nemzetközi cégek hazai leányvállalatait.

Az Ecostat tavaly novemberben publikált adatai szerint 2008-ban Magyarországon 4715 középvállalkozás működött, ezek 90%-a eleve nem felel meg a magántőke társaság befektetési kritériumainak. A befektetési értékhatár elérése ugyanis messze nem garantálja a felvásárlást. ?A Riverside igen óvatos befektető, ezért számos kritériumnak kell megfelelnie annak a vállalatnak, amelyben tulajdonrészt szerzünk. Számunkra egy vállalat legfontosabb mutatója az üzemi nyereség és az amortizáció összegét kifejező EBITDA, amelynek el kell érnie a 2 millió eurót. Olyan cégeket keresünk, melyek jelentős arányú, védhető piaci részesedéssel rendelkeznek iparágukban, 3 éve nyereségesek, és meggyőző a nemzetközi növekedési potenciáljuk? ? mondta Vidovszky Ferenc, a Riverside Magyarország Senior Partnere.

A felvásárlásra alkalmas cégek számát azért is nehéz pontosan megbecsülni Magyarországon, mivel sok vállalat értéke ?papíron? alacsonyabb, mint amennyit valójában ér. Az üzleti eredmény torzításáért maguk a tulajdonosok, cégvezetők felelősek akkor, ha az extra haszon a társtulajdonban lévő szállítói vagy az értékesítési oldalon jelenik meg. Az a legjobb, ha a folyamat kezdetétől tanácsadó készíti elő az eladást, így a vállalat értékének meghatározása és az átvilágítás már felkészülten éri a céget, nem okoz majd problémát a magántőke társaságok által kért adatok bemutatása.

A magántőke társaságok mindemellett folyamatosan keresik a befektetési célpontokat. A Riverside például 2009-ben világszerte 4228 vállalatot vizsgált meg. Ezekből 63 esetben nyilvánította ki felvásárlási szándékát, és végül 15 vállalatban szerzett többségi tulajdont. A vizsgált vállalatoknak tehát kevesebb, mint 0,3%-ába fektetett be.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12