Milliós havi profit

Írta: Haszon - Készült: 2006. november 14.
Véget ért a Haszon harmadik befektetési versenye. Jól megválasztott részvény befektetésekkel mérsékelt kockázat mellett lehetett két számjegyű profithoz jutni. Egy év alatt minden résztvevő a banki kamatok többszörösét érte el. Milliókkal gazdagodott, aki követte a tanácsokat.

 


Közel tizennégy millió forint nyereséggel gazdagodott, aki az elmúlt 12 hónapban megfogadta a Haszon magazin befektetési versenyén győztesének tanácsait. Persze előre nem lehetett tudni, kié lesz az elsőség, ám bármelyik részt vevő bankárt érdemes volt követni. A legjobb 25 százalék feletti nyereséggel kápráztatott ám a majdnem 20 százalékos átlagos teljesítmény is sokszorosa, mint amit bankbetétek fizetnek. Még a legóvatosabb versenyző is 12 százalékkal gyarapította a rábízott tőkét, ami több mint duplája a tavaly ilyenkor jellemző, 5 százalékot alig meghaladó banki ajánlatoknak. A győztes Inter Európa Bank (IEB) pedig ennek ötszörösét hozta.

Kis részvény, nagy haszon

A KÜLÖNBSÉG TÖBB MILLIÓ forint, ám aki kisebb összeget akar csak befektetni, annál is több százezres tétel. Megérte tehát hosszú távon kockázatot vállalni. Az extra profit döntően ugyanis a rizikósabb részvénybefektetésekből származik, amelyek közül bankáraink az elmúlt három hónapban is jó érzékkel választották ki a legnagyobb áremelkedést produkáló papírokat. A Bálint Attila (Raiffeisen) és IEB által is választott Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ Nyrt.) részvényei például másfélszeresére drágultak az utolsó negyedévben. A társaság egyrészt magas osztalékot fizet a részvénytulajdonosoknak, ezért is nőtt az árfolyam. Másrészt cég nyeresége is jelentősen nő a gazdaságilag elmaradottabb térségeket támogató, új állami szabályozás miatt. A bankárok, befektetési tanácsadók a tőzsdei árfolyamot befolyásoló információkról, elemzésekről jóval a nagyközönség előtt értesülnek. Ezért érdemes több figyelmet szentelni egy-egy, általuk ajánlott egyedi értékpapírnak. Vélhetően sorsdöntő információk birtokában vannak. A befektetések nyereségét több, egzotikus értékpapír is jelentősen növelte. Elsősorban a távol-keleti tőzsdék erősödésére érte meg fogadni. India, Kína gazdasága évente 8-10 százalékkal növekszik, ezzel pedig a helyi cégek tőzsdei árfolyama is felértékelődik. Főként a tavaszi, óriási árfolyamesés után, amit a magas olaj- és nyersanyagárak, a világszerte emelkedő kamatok okoztak. Azóta azonban az olajár 25 százalékkal csökkent, a térség gazdasága ismét dübörög. A részvények árfolyama pedig ismét szédületes emelkedésbe kezdett. Parádi Tamás (SPB) például mindössze 3 hónap alatt 25 százalékot ?keresett? indiai részvényalapjával.

Kívül tágasabb

A TÁVOL-KELETI befektetések egyébként a prognózisok szerint az év hátralévő részében is jól teljesíthetnek. Az oroszországi tőzsdei részvények is nagyobb mértékben drágulhatnak, mint amekkora árfolyam-emelkedés az amerikai vagy az európai értékpapírpiacokon várható. A nagy nyereség ígérete ugyanakkor fokozott kockázattal is jár. Alapszabály, hogy a nagyobb árfolyamemelkedést produkáló részvények árfolyama nagyot is bukhat, ha megfordul a tőzsdei trend. A kockázatot a legjobban azzal lehet csökkenteni, ha befektetéseinket megosztjuk több, egyenként is jó nyereséget ígérő célpont között. Így ha az egyik befektetés veszteséget hozna, a többi értékpapíron elért nyereség kárpótol érte. A kelet-európai térséggel ? így a magyarországi befektetésekkel is ? érdemes csínján bánni ? tanácsolják bankáraink. Az euró bevezetése ugyanis több térségbeli országban is kitolódhat (Magyarországon ma általában 2014-es céldátummal számolnak, a 2011-es kormányzati tervekkel szemben), a költségvetési hiány pedig nő. Az egyensúlytalanság növekedése és az uniós közös pénz egyre későbbre tolódó bevezetése viszont érzékenyen érintiaz értékpapírpiacokat, befektetéseket. A makrogazdasági problémák a részvényés kötvényárfolyamok esését és a helyi valuták (köztük a forint) leértékelődését valószínűsítik.

Hasznos tippek

A BETÉTI KAMATOKAT meghaladó nyereséghez jutottak azok is, akik megfogadták lapunk tanácsait (Haszon magazin 2006/2, ?2006 legjobb befektetései?). Az általunk kiválasztott részvények, devizák, olaj és arany a február óta eltelt nyolc hónapban átlagosan 8 százalékot meghaladó, adómentes profitot hozott. Ez éves szinten több mint 12 százalékos nyereség, míg a legnagyobb nyereséggel kecsegtető részvénypiacon az árfolyamok jobbára stagnáltak. Ajánlott portfoliónk hozama még magasabb, ha a deviza- és nyersanyagbefektetéseket ? a lehetőségeket kihasználva ? nagy tőkeáttétellel eszközöltük (Haszon, 2005/9, ?Így nyernek a forinton?). A forint és a dollár gyengülésére vagy az arany és olaj árának növekedésére ugyanis a tőke hússzorosával is lehet spekulálni. Aki tanácsainkat megfogadva így spekulált, év eleje óta 45 százalékkal gazdagodott. Azaz 50 milliós befektetése ma (a brókerdíjakat nem számolva) 72 és fél millió forintot ér.

PORTFOLIÓNKBAN A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKRA NEM HAJTANÁNK végre változtatásokat. A magyar befektetések súlyarányát csökkentenénk, mivel úgy ítéljük meg, hogy a hazai értékpapírok komoly kockázatokat jelentenek a még csak formálódó reformok, valamint Magyarország esetleges leminősítése miatt. A hazai befektetéseken belül a részvények súlyát 25 százalékon hagynánk, a kamatozó papírok súlyát pedig 75 százalékban határoznánk meg. Előbbiek esetében ugyan továbbra is alulértékeltségről beszélhetünk, ám fokozottan jelentkezhetnek országspecifikus kockázati tényezők. Emellett a nemzetközi befektetési környezet is könnyen megváltozhat. Az egyedi részvények közül csökkentenénk OTP részvényeink mennyiségét, mert a külföldi terjeszkedés a bank számára véleményünk szerint nemcsak lehetőséget, de egyre inkább kockázatot is jelent. Az új részvényportfolió meghatározó eleme az IE Hunnia Részvényalap maradna, hiszen az alap a gyengélkedő tőzsdei időszakokban hagyományosan átlagon felül teljesít. A külföldi befektetések súlyát tovább emelnénk, mert a forint esetleges gyengülése további vonzerőt kölcsönöz majd a külföldi befektetéseknek. A NÉMET ÉS AMERIKAI RÉSZVÉNYEKEN eddig elért magas nyereség oka, hogy a korábbi félelmek ellenére a világgazdaság növekedése tovább folytatódik, a nemzetközi részvények pedig ? továbbra is ? olcsóak. A két Aegon-alap pedig a jól időzített részvényvásárlás mellett a devizamozgásokból is profitált. Nyertek az izlandi korona, a török líra, az angol font és az amerikai dollár erősödésén, de a japán jen gyengülésén is. Ráadásul ezt a magas nyereséget jóval kisebb kockázati szint mellett érték el, mint a részvényalapok. A portfolión nem változtatnék semmit. Azok a piaci körülmények ugyanis, amelyek alapján összeállítottam, véleményem szerint nem módosultak jelentősen. A német és az amerikai részvénypiacon számottevő a vállalatok profitnövekedése, a részvények olcsók, a gazdasági növekedés pedig egyelőre zavartalan. Az európai és amerikai részvények árazása az elmúlt évek komoly emelkedése ellenére sem túlzó, ami nem meglepő, mivel mindkét ország vezető tőzsdeindexei még a 2000-es évben elért csúcs alatt tartózkodnak. Pedig azóta már hat év telt el! Véleményem szerint év végéig ezek a tőzsdék 5? 8 százalékot erősödhetnek. A befektetésre szánt megtakarítások maradék 60 százalékát továbbra is az Aegon két származtatott alapja között osztanám meg. Ezek ugyanis nagyon rugalmas befektetések. Az alapok képesek a részvény-, kötvény- és devizapiacokon nagyon gyorsan vételi, vagy eladási pozíciót felvenni, a mindenkori körülményeknek megfelelően. Sokkal gyorsabban, mint általában a befektetési alapok. Az Aegon Citadella Alfa és Béta alapok jövőbeni nyereségét ugyan nehéz előre megbecsülni, várakozásaink szerint a nyereség az éves diszkont kincstárjegyek hozamánál 5-10 százalékponttal lesz magasabb.

A NEGYEDÉVRE VONATKOZÓ várakozásainkat az elmúlt három hónap történései teljes mértékben igazolták. Ennek köszönhetően 28 százalék feletti negyedéves teljesítményt sikerült elérnünk. Összességében az egy év alatt a piaci teljesítményeket messze meghaladó, 25 százalék feletti hozamot értünk el. Köszönhető mindez a befektetési eszközök gondos megválasztásának és a taktikai arányok jó időzítéssel való megváltoztatásának. A kockázatok helyes kezelését mutatja, hogy az egyéves periódus során mind a négy negyedévben egyenletes pozitív teljesítménye volt az összeállított portfolióknak. Az év hátralévő részére igen nehéz határozott várakozásokkal élni. Egyrészt azért, mert a nemzetközi környezet is képlékeny. Az amerikai inflációs - és ezáltal kamatemelési - félelmeket fokozatosan felváltják a növekedéssel kapcsolatos aggodalmak. Ez új kockázat, amely bizonytalanságot szül a világ tőke- és pénzpiacain. Másfelől a hazai politikai bizonytalanságok jelentenek komoly rizikót. Elsősorban a szinte még el sem kezdett reforfolyamatokra nézve, ami az ország befektetői megítélését jelentősen ronthatja. Ilyen helyzetben a kockázatok csökkentése, az alternatív befektetési eszközök felé fordulás ésszerű stratégia lehet.

A PORTFOLIÓ EGÉSZ ÉVES teljesítményével elégedettek vagyunk. A várakozásoknak megfelelően az ázsiai régió ? és Japán ? továbbra is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az India és Kína mellett Brazília és Oroszország tőkepiacait magában foglaló, úgynevezett B.R.I.C. régió szintén jól szerepelt. Az egész éves teljesítmény talán legfontosabb tanulsága, hogy a magyarországi részvény- vagy kötvénypiacon elérhető hozamoknál érezhetően magasabb nyereség igenis elérhető a hazai befektetők számára is. A külföldi befektetési eszközök tárháza meglehetősen széles, a nemzetközi befektetések kockázatai pedig jól mérhetők és kezelhetők. A befektetések sikerét nagymértékben segíti a független szakmai tanácsadás. Nem kizárólag egy-egy befektetési szolgáltató saját alapjain keresztül vezet az út az üdvösséghez. Mindenből a legjobbat kell megtalálni. A jövőre vonatkozó várakozásaink változatlanok. Mindezek ismeretében jelenleg a deviza alapú, más feltörekvő piacokon befektető alapok sokkal nagyobb nyereséget és biztonságot jelentenek az ügyfelek számára. Közgazdasági-befektetői oldalról mindig azokat a piacokat ajánljuk, ahol jelentős a GDP-növekedés, kordában tartják az inflációt, és a belső kereslet folyamatosan növekszik.

AZ ÉV HÁTRALÉVŐ RÉSZÉBEN növekvő kockázatokkal számolunk, így konzervatívabb, defenzívebb befektetési palettát javasolnánk. A potenciális befektetések közé bekerülhet az ingatlanhasznosítással és fejlesztéssel foglalkozó regionális ORCO-részvény, amely stratégiája szerint jelentős növekedés előtt áll. A cég legfőképpen a cseh, lengyel és a magyar piacon van jelen, de a magasabb hozammal kecsegtető ukrán, román piacon is megjelent. A magyar tőzsdéről az Állami Nyomda lehet jó befektetési célpont. A cég stabil üzletmenettel bír, jó készpénztermelő képességgel rendelkezik, amit rendszerint ki is fizet tulajdonosainak. Amennyiben jelentősebb piacnyerés, így beruházás nem történik a közeljövőben, abban az esetben a részvénytulajdonosoknak járó osztalék a mai részvényárfolyam 10 százalékát is elérheti. Ez a magyar tőzsdei cégek közül az egyik legmagasabb ráta. Egy új portfolióba bekerülne egy növekedési ?sztori? is, a CEDC. A cég Lengyelország vezető szeszipari társasága, amely az elmúlt években árbevételét cégfelvásárlások segítségével megsokszorozta, és további, hasonló lehetőségeket vizsgál Kelet-Európában. Az OTP új elemként kerülhet fókuszba. Véleményünk szerint az egyik legkedvezőbb befektetési lehetőség jelenleg a régióban. A bank a külföldi bankfelvásárlásokkal tovább erősíti regionális pozícióját, sőt belépett a gyorsan növekedő ukrán és orosz piacra is. A menedzsment előrejelzése szerint az ?új szerzemények? semlegesítik a megszorító csomag hatásait. Így a bank növekedés töretlen maradhat, miküözben a papír minden árazási mutató alapján rendkívül olcsó.

A FEJLETT PIACOKON, főleg Európában van tere a további árfolyam-emelkedésnek. Ott a vállalati eredmények amúgy is pozitív meglepetést okoztak az elemzői várakozásokhoz képest. A részvénypiacok értékeltsége pedig több mutató alapján is sokéves mélyponton van. A magyar befektetési instrumentumoktól (mind a kötvényektől, mind pedig a részvényektől) távol tartanám magam a jövőben is. Egyrészt az olaj- és a nyersanyagárak korrek ciós fázisban vannak, amely semmiképpen nem tesz jót a fejlődő piaci részvényeknek. Másrészt a befektetők jelenleg még várnak arra, hogy a magyar reformfolyamatok elinduljanak és főként, hogy célba érjenek. Amikor ez bekövetkezik, akkor majd bízhatunk a hosszabb lejáratú állampapírok jó szereplésében. Az amerikai befektetések csak mérsékelt sikerrel kecsegtetnek. Az amerikai gazdaság ugyanis lassulóban van. A munkabérek gyorsan nőnek, a bérkiáramlás áremelkedéshez vezet. Ennek következtében emelkedtek a kamatemelési várakozások is. Az Európai Központi Bank azonban csak most tart kamatemelési ciklusának közepén. Kisebb lépésekben (25 bázispontonként, azaz 0,25 százalékonként) emelheti a kamatot az eurózóna jegybankja.A ELMÚLT NEGYEDÉVBEN nem folytatódott az előzőekben tapasztalt ütemben a forint gyengülése az euróval szemben. Ezért helyes döntésnek bizonyult az euró alapú befektetések csökkentése. Ugyanakkor a tőzsdei befektetések változatlan szintje meghozta a várt eredményt, hiszen a hazai tőzsdei részvények éves szinten több mint 122 százalékos eredményt hoztak. Az egész évi teljesítmény (14,52%) szintén várakozáson felüli. Különösen annak fényében tekinthető annak, hogy ez idő alatt a tőzsdei részvények átlagos árfolyamváltozását mutató BUX index 1,1 százalékkal csökkent,. A magyar államkötvények árfolyama 1,7 százalékkal mérséklődött, és a forint árfolyama 11,2 százalékkal gyengült az euróhoz viszonyítva. A továbbiakban arra számítunk, hogy a fejlett piacokon megáll a kamatok-hozamok emelkedése, miközben a fejlődő piacok tovább differenciálódnak. A távol-keleti térség továbbra is jól teljesíthet. Szintén jó befektetési célpont az orosz tőzsde. Igaz, ez utóbbin változékonyabb árfolyamokkal lehet számolni, de a nyereség valamivel magasabb lehet, mint a fejlett piacokon. Mindeközben a kelet-európai régió relatív lemaradó lehet, mivel az euró bevezetési dátuma várhatóan az egész térség szinte minden országában csúszik, az államháztartás, költségvetés hiánya ráadásul szinte kivétel nélkül mindenhol erős növekedést mutat. A fejlett piacokon az árupiaci események lehetnek meghatározóak, különösen az olajár tekintetében. Itt az olajárra kevésbé érzékeny, valamint a kisebb vállalatok részvényei lehetnek kiemelkedők, miközben lassan érdekes befektetési lehetőséget kínálhatnak az öt százalék feletti hozam mellett vásárolható euró- és dollárkötvények.

PORTFOLIÓNK EGYEDI papírjainak teljesítménye kiválóan alakult. Az erőteljes pozitív korrekciónak köszönhetően portfoliónk egy év alatt közel 14 százalékot teljesített. Ezzel összességében elégedettek lehetünk. Főleg akkor, ha számításba vesszük, hogy az elmúlt 12 hónapban világméretű tőzsdei pénzkivonásra (és ezzel nagymértékű árfolyamzuhanásra) is sor került. A jövőbe rekintve az átlagosnál nagyobb profit lehetőséget látok az EMEA (Közép-európai, Közép-Keleti és Afrikai) országokban. Európa ?feltörekvő? részében az euró zónában tapasztalható enyhe gazdasági gyorsulás javítja a növekedési lehetőségeket. Ezért bízunk e közép-európai, ?beszállító" országok tőzsdei cégeiben. Hosszú távon (2-4 év) nagy potenciált látok a Latin-amerikai, kínai, indiai és orosz tőzsdei befektetések átlagot meghaladó nyereségességében is. PORTFOLIÓNK AZ ELMÚLT időszakban csupán két, devizában kibocsátott állampapírt tartalmazott. Nem bíztunk ugyanis a részvénypiacok tartós emelkedésében, viszont a forint árfolyamának gyengülését vetítettük előre. A forint várakozásainknak megfelelően ugyan tovább gyengült, az értékelési időszak végére jelentős mértékben visszaerősödött. Így csak kismértékű nyereséget könyvelhettünk el az árfolyamváltozáson. Ha a befektetési verseny tovább folytatódna, nem változtatnánk a korábbi stratégiánkon. Az előző időszakhoz hasonlóan euróban vagy dollárban kibocsátott, rövid lejáratú állampapírokat vásárolnánk. Tennénk mindezt azért, mert a következő hónapokban is a korábbi tendenciák folytatódását várjuk. Így a forint gyengülésével és a részvénypiacok általánosan rossz teljesítményével számolunk. Egyrészt a forint szemmel láthatólag gyengülő trendbe került, ráadásul még mindig túl sokan optimisták az árfolyamot tekintve. Másrészt a világban általános elfordulás érzékelhető a kockázatosabb eszközöktől. Ezért várunk átlagon aluli teljesítményt a részvénypiacoktól. Bár a részvények többsége nem tekinthető drágának az árazási modellek alapján, a globális hangulat változása egyértleműen megfigyelhető, és ezért legalább egy, árfolyameséssel járó korrekcióra számítunk.A NEGYEDÉV FOLYAMÁN a legmagasabb hozamot a fejlődő piaci részvényeszközök biztosították. A fejlett tőzsdék és a nemzetközi kötvények is jól szerepeltek. Ennek megfelelően a portfolió magyar és ázsiai részvényei kiválóan teljesítettek. Ami a következő időszakot illeti, úgy véljük, hogy nehéz periódus elé nézünk mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban. A világgazdasági növekedés érezhető lassulása miatt a 12 havi fejlett piaci részvényekre vonatkozó hozamvárakozásunk 5-7 százalékos. A fejlődő piacok teljesíthetnek ennél jobban is, de jóval nagyobb kockázat mellett. A nyersanyagárak mostanság tapasztalható esése ezt a kockázatot jelentősen növeli. Nem olyan idők következnek, amikor a befektetőknek ?hősködniük? kellene.A befektetők legfontosabb célkitűzése most a tőke megőrzése kell hogy legyen. Ezzel a részben kivárásra kialakított portfolióval várhatjuk, hogy a hazai és globális részvénypiacok a jövőben majd egyszer kedvező alkalmat biztosítanak számunkra a ?bevásárlásra?. A mainál lényegesen alacsonyabb árfolyamokon. Ennek szellemében jelentősen csökkentjük a befektetéseken belül a magyar részvények arányát, az ázsiai részvényeket pedig egész egyszerűen kihagyjuk a portfolióból. Az így felszabadult pénzt magyar kötvényekbe (ING Kötvényalap), pénzpiaci eszközökbe (ING Pénzpiaci Alap), valamint magas osztalékkot fizető, nemzetközi vállalatok részvényeibe (ING (L) Invest Global Dividend Alap) fektetjük. Nem várjuk a forint további jelentős gyengülését, noha rövid távon az erősödését sem, így a portfólió deviza-összetételét nagyjából változatlanul hagyjuk. Azaz továbbra is 30 százaléknyi megtakarítást tartunk külföldi alapokban.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12