A lehet?ségek földje

Írta: Haszon - Készült: 2006. november 14.
Óriási lehetőség a hazai vállalkozóknak a román és azon belül is az erdélyi piac. Délkeleti szomszédunk ma ott tart, ahol Magyarország 10 évvel ezelőtt. A hazai ötleteket könnyen sikerre lehet vinni a 21 milliós országban, ahol jól képzett munkaerőt harmadáron találni, az ingatlanüzlet pedig még legjobb évei előtt áll.

 


Nem egészen két évvel ezelőtt 60 ezer euróért adtunk el egy 150 négyzetméteres raktárcsarnokot. Pontosan egy évvel később az új tulajdonosa már ennek duplájáért adott túl rajta, idén májusban pedig közel 200 ezer euróért cserélt újra gazdát az épület � ad képet az elmúlt években kezdődött szédületes ingatlanpiaci áremelkedésről Farkas Imre temesvári vállalkozó.

Jól jön a rutin

ÓRIÁSI ÜZLET, hatalmas nyereség � és a kilátások továbbra is rózsásak. A számok láttán nem meglepő, hogy elképesztő méreteket ölt az ingatlanspekuláció. A romániai ingatlanpiaci tranzakciók 55 százaléka befektetési céllal történik, és ezeknek a befektetéseknek a 33 százaléka külföldi tőkeberuházás. A felfutás oka a száguldó román gazdaság és az életszínvonal vele járó (igaz, nagyon alacsony szintről induló) emelkedése. A GDP évente átlagosan öt százalékkal nő, azaz jóval nagyobb mértékben, mint ma Magyarországon. Robbanásszerűen nő a vásárlóerő: a reálkeresetek évente tíz százalékkal nőttek az elmúlt években. Románia ma a külföldi befektetők kedvencévé vált, a magyar befektetőknek és vállalkozóknak is van mit keresniük a szomszédos országban. �Általában azt érdemes áttelepíteni, ami Magyarországon már sikeres volt; túlélt 6-8-10 évet� � mondja Skapinyecz Péter, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITD) illetékese. A magyar vállalkozók nagyjából azt élik át Romániában, mint amit korábban a magyar piacon. A megszerzett tapasztalataikat viszont jól tudják majd hasznosítani � természetesen a helyi sajátosságokhoz, kereslethez igazítva. Általánosságban elmondható, hogy a lassan telítődő magyar piacon már csak mérsékelt növekedést produkáló kis- és középvállalkozások széles köre számára is kiváló terjeszkedési terep Románia. Mindezeknek köszönhetően ma közel hatezer magyar tulajdonú céget regisztráltak Romániában; ennek 95 százaléka kis- vagy középvállalkozás.

Vissza a jövőbe

�EZ EGY 21 MILLIÓS piac, kétmilliós magyar lakossággal� � indokolja a jövőbeni terjeszkedést Szabó István, a müzliszeleteiről ismert Cerbona Zrt. vezérigazgatója. A székesfehérvári székhelyű élelmiszer-ipari vállalkozás már nyolc éve exportál Romániába, ám most nagyobb arányú expanziót tervez. Ha az értékesített volumen elég nagy lesz, székelyföldi gyártóbázist is létrehoznának. A 2004-ben 1,2 milliárd forintos beruházással létrehozott magyarországi alapanyagraktár és az új gyártósor nem titkoltan a növekvő exportkapacitást szolgálta. A romániai vásárlóerő növekedése pedig jó esélyt teremt a hagyományosan magyar alapanyagokból a magyar piacra termelő cég további komoly növekedésére. �Romániát szemlélve az embernek a 10-12 évvel ezelőtti Magyarország jut eszébe. Aki úttörőként még időben megveti a lábát ezen az új piacon, komoly sikerre számíthat� � indokolja cége terveit a vezérigazgató, aki arra is figyelmeztet: gyorsan kell lépni. Románia ugyanis szédületes iramban fejlődik. A mai magyarországi fejlettségi szint eléréséhez csupán néhány évre lesz szüksége. Aki nem lép időben, könnyen lemaradhat.

Bérek harmad áron

NEMCSAK A BEFEKTETÉSEK hoznak sokat, spórolni is jócskán lehet román beruházással. Jó lehetőség kínálkozik a klasszikus, olcsó bérmunkára. A bérek ugyanis jóval alacsonyabbak, mint a határ �nyugati�, uniós felén. �Nemrégiben egy nyelvtanárt sikerült átcsábítanunk, aki addig 80 euró körül keresett havonta. Nálunk ennek több mint a dupláját kapja� � világítja meg a magyar és a romániai munkabérek közti, nagyságrendi különbséget egy tevékenységét Nagyváradra kihelyező cég vezetője. A társaság kizárólag nyugateurópai piacra dolgozik, főként német megbízóknak, tevékenységükből kifolyólag pedig fontos, hogy munkatársaik jól beszéljenek németül. Nagyvárad kisebbfajta egyetemi város (8 főiskola működik), sok a diplomás tanár, mérnök pályakezdő. A magyar és a román mellett angolul, németül beszélő friss diplomást meglehetősen könnyű találni, a munkanélküliség pedig elég magas ahhoz, hogy lojális alkalmazottaik legyenek. A helybeliek nagyon megbecsülik a rendszeres, fix fizetés adta biztonságot egy olyan vidéken, ahol előfordult, hogy a vállalati titkárnő előző munkahelyén a fizetését a cég nyereségességéhez kötötték. Ezért nagyon alacsony a fluktuáció. Havi 200 eurós jövedelemért a szakmailag felkészült, idegen nyelveket jól beszélő alkalmazottak szívesen jönnek hozzájuk dolgozni. Ez harmada annak, amiért például Magyarországon találnának hasonlóan felkészült, gyorsan betanítható dolgozókat. Szinte fillérekbe kerülnek a jó számítógép-programozó szakemberek is: magasan képzett, friss diplomás kezdőt 300 euróért, tapasztaltabb társát is legfeljebb 500 euróért lehet megszerezni.

Akadozó ügymenet

�FEJENKÉNT ÁTLAGOSAN 60 ezer forint bérköltséget spórolunk meg havonta� � von mérleget, ami száz alkalmazottnál, évente 72 milliós megtakarítást jelent. Ezért már megéri vállalni, hogy a helyi bürokrácia miatt az ügymenet sokszor lassabb még az itthon megszokottnál is. �Rengeteg a szabály, körülményes az adminisztráció� � ad hangot elégedetlenségének több magyar cégvezető. Jellemző példa, hogy a kötelező tűzvédelmi oktatást havonta minden egyes dolgozónál külön füzetben kell vezetni. Száz dolgozó � száz füzet és persze havonta száz pecsét. Az ilyen és ehhez hasonló előírásokat komolyan veszik, ha ellenőrzés van a cégnél. Igaz, a büntetési tételek a magyarországihoz viszonyítva meglepően alacsonyak: az esetek többségében néhány tízezer forintnak megfelelő lejt kell fizetni a büntetés nélkül csak ritkán távozó revizoroknak. Ha pedig az illető hivatalnál személyes kapcsolat, ismerős is akad, még ennél is olcsóbban lehet megúszni egy-egy kisebb szabálytalanságot � állítják az érintett cégvezetők. Nagyon sok múlik a személyes kapcsolatokon.

Mindig kell egy barát

PONTOS HELYISMERET, helyi kapcsolat nélkül amúgy sem érdemes romániai üzletbe vágni. Nemcsak az üzleti partnerek felkutatásában, logisztikai vagy pénzügyi kérdések terén jön jól a helyismeret, de az önkormányzatoknál is sokat gyorsít az ügyintézésben, engedélyeztetésben, ha valaki segít. Nem is beszélve a megkerülhetetlen nyelvtudásról: a hatóságoknál az ügyintézés nyelve sokszor még a magyarlakta területeken is a román. Kézenfekvő tehát helyi ügyvédet vagy jogtanácsost alkalmazni. Utóbbi olcsóbb: havonta 150 eurós átalánydíjjal dolgozik, míg egy ügyvéd átlagosan 25 eurós díjat számláz � óránként! A romániai vállalkozás indításához kell még egy jó ügyvezető (500 euró/hó), asszisztens (100 euró/ hó) és könyvelő (150 euró/hó) � utóbbi fontos szereplő, mert a romániai adóés számviteli szabályozás sokszor nehezen értelmezhető. Annál egyszerűbb viszont az adózás: a kulcs minden adónemnél egységesen 16 százalék, iparűzési adó pedig egyáltalán nincs. Kivételt a 100 ezer eurós éves árbevételt el nem érő mikrovállalkozások jelentenek. Ezeknél a kis cégeknél az árbevétel 3 százalékát kell nyereségadóként kifizetni. Jövőre viszont már csak 2 százalék lesz az adó.

Hódít a spekuláció

A KEDVEZŐ VÁLLALKOZÓI környezetre és a növekvő jólétre alapozva egyre több nagy nemzetközi cég jelenik meg a román piacon. Ezeknek a nemzetközi vállalatoknak raktárakra, ipartelepek-re, üzemekre, irodákra van szüksége � sorolja az ingatlanpiaci �boom� kézenfekvő okait Skapinyecz Péter. A jövőre esedékes európai uniós csatlakozás pedig további külföldi cégeket vonz majd Romániába � az ingatlanok iránti kereslet növekedése tartós maradhat. A �nagy üzletet� elsősorban a 30 ezer lakó fölötti városok ígérik, mert itt a legmagasabb az életszínvonal. Ezért elsősorban ide települnek a nagy nemzetközi áruházláncok, amelyeknek nagy, egybefüggő területre van szükségük az áruházaik felépítésére. Temesváron például van már Billa, Metro és Praktiker, Selgros, Kaufland bevásárlóközpont, de továbbiak megjelenését prognosztizálják. Míg a bevásárlónegyedben egy kisebb, 2,5 hektáros területnek 2002-ben 30 euró volt négyzetmétere, ma már ennek tízszeresét kérik el ugyanezért. A később érkezők ennél is drágábban jutnak majd jó, a városhoz közel fekvő nagyobb, egybefüggő telekhez, így még ma is érdemes beszállni a telekvásárlásba. 2007-re a központi telkek számának csökkenése miatt is nagymértékű árnövekedést jósolnak. Kivétel talán a főváros: Bukarestben az ingatlanárak növekedése már valószínűleg tetőzött.

Építő üzletek

A TELEKSPEKULÁCIÓ mellett jó haszonnal kecsegtet a társasházépítés is. Nagyvárad tehetősebbek által kedvelt villanegyedében négyzetméterenként 30 és 50 euró közötti áron lehet építési telket vásárolni � informál Kovács T. Erika, a cégbejegyzésre és ingatlanbefektetésekre szakosodott Eternalex s.r.l. (www.eternalex.hu) cégvezetője. Minőségi építőanyagokból 500 eurós négyzetméteráron lehet luxusvillát építeni. Mivel a telkeken a beépítettség akár 50 százalékos is lehet, így 1000 négyzetméteres területre 500 négyzetméternyi lakást lehet felépíteni. Egy ilyen villa építési költsége így összesen körülbelül 300 ezer euró, míg négyzetméterenként ezer euróért is el lehet adni. Azaz mindösszesen félmillió euróért. Tisztes haszon. A hagyományosan magyar vidéknek számító Marosvásárhelyen megtelepedett nagyobb külföldi cég vezetője már ma is több mint havi háromezer eurót is fizet villákért a helyi �Rózsadombon�.

Irány a belváros!

MÉG JOBB ÜZLET a belvárosi ingatlanfejlesztés. A magyar határtól mindössze 14 kilometerre található Nagyvárad óvárosában ugyan csak kisebb (legfeljebb 5-600 négyzetméteres) és drágább (200�400 euró/négyzetméter) tel-ket találni, ám a beépítési arány magasabb, 75 százalékos. A környéken található épületek pedig elég magasak ahhoz, hogy akár 10-12 emeletes tömbházat vagy irodakomplexumot lehessen rá építeni. Utóbbiból egyelőre igencsak kevés van: Temesváron például összesen egy, �A� csúcskategóriás irodaház található. Jobb híján lakásirodákat bérelnek a vállalkozások, frekventáltabb városrészekben havonta 10 euróért négyzetméterenként � mondja Kása Zsolt regionális ITD-képviselő. Ami jó bevételt hozhat annak, aki kiadási céllal vásárol lakást. A temesvári Opera téren például 100 ezer euróért 100 négyzetméteres, polgári lakást lehet vásárolni, amit 10-20 euró/ hó/négyzetméteres nettó áron ki lehet adni. Évente húszszázalékos is lehet a nyereségráta. Bérlőt pedig könnyű találni. A város környékén rengeteg olasz cég telepedett meg, ezek igazgatói a potenciális üzletfelek. Ők pedig egyre többen lesznek: az olasz állam és több önkormányzatuk különféle adókedvezményekkel támogatja a romániai jelenlétet. Csak Temesváron három fejlesztési ügynökségük toborozza az anyaországban a vállalkozókat, így az olasz cégve-zetők, alkalmazottak egyelőre kiapadhatatlan forrást jelentenek a lakásukat bérbeadók számára.

Vad viszonyok

AMI A TERMŐFÖLDEKET illeti, egyelőre viszonylag alacsony áron vásárolható, de specifikus kockázatokkal � mondja Szepessy Szabolcs, az ITD kolozsvári képviselője. A termőföldek ára elhelyezkedésüktől, minőségüktől és tulajdonjogi helyzetük tisztázottságától függően hektáronként ezer eurótól 2 ezer euróig terjedhet. Székelyföldön nem léteznek 50�100 hektáros birtok formájában összefüggő területingatlanok. A földek általában az örökösöknek való visszaszolgáltatási folyamat valamely fázisában vannak (szerencsés esetben befejezve és tisztázott jogi helyzettel), egyértelműen emiatt �feldarabolt� állapotban. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos az sem, hogy a régebbi birtokok a valamikori elhelyezkedés szerint lettek visszaszolgáltatva. Az erdőterületek hektáronkénti ára 1500 eurótól 3500 euróig terjed, elhelyezkedéstől és kitermelhetőségtől függően. A drágább területek hegyvidéki erdők, odaszokott vadakkal. Székelyföld ugyanis vadászatra ideális terület � hívja fel a figyelmet Lázár Balázs, az ITD marosvásárhelyi megbízottja. A forgalomképes magánerdők területe, hasonlóan a termőföldekéhez, tulajdonosonként néhány hektár. Egy 50 hektár felületű erdőbirtokot megközelítőleg 20-30 tulajdonostól lehetne összegyűjteni és megvásárolni.

Pályázatra pályázók

A JÖVŐ JANUÁRI ROMÁN UNIÓS csatlakozás nyertesei lehetnek a már komoly tapasztalattal rendelkező, magyarországi pályázatíró cégek is. 2007-2013 között (amely megfelel az EU következő költségvetési keretterv időszakának) Románia számára 17,8 milliárd euró fejlesztési forrást irányoztak elő a közösségi keretekből. A magyar vállalkozók, akárcsak uniós versenytársaik, részt vehetnek azokon a közbeszerzéseken, amelyeket az alapok elköltésével kapcsolatban hirdetnek meg. Sikeres kombináció lehet egy közbeszerzésen az, ha egy magyarországi, már EU-s tapasztalattal rendelkező vállalkozás román alvállalkozó-partnerrel indul. Az előbbi hozhatja a know-how-t, az utóbbi a helyismeretet. A közeljövőben az ország uniós felzárkózási folyamatában nagy szerepet kap az infrastruktúra fejlesztése és a környezetvédelem, ezért itt komoly lehetőségek adódnak, és a magyarországit jóval meghaladó EUforrások révén a finanszírozás, a munkák kifizetése is stabilnak tekinthető.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12