A megtévesztő túlélők

Írta: Alapblog - Készült: 2019. november 03.

Talán sokan nem ismerik annak a történetét, hogyan mentette meg a magyar származású matematikus, Wald Ábrahám rengeteg amerikai pilóta életét a második világháborúban. Az amerikai légierő szakértői miután megvizsgálták a bombázásból visszatérő repülők testét, arra jutottak, hogy a láthatóan sok találatot kapó szárnyakat és farkat kell nagyobb páncélzattal ellátni.
Ekkor lépett közbe Wald, rámutatva, hogy éppen ellenkezőleg, a motorokat kell megerősíteni. A légierő vizsgálata ugyanis csak azon gépekre terjed(het) ki, amelyek visszatértek a bombázásokból. Valójában azok a gépek zuhannak le, amelyeket a látszólag sértetlen területeken találnak el.


A fenti egy szemléletes példa az ún. survivorship-biasra (túlélési torzítás). Befektetések során is gyakran találkozunk vele – amikor csak a sikeres tagjait vizsgáljuk egy csoportnak és kihagyjuk a számításainkból a kudarcot valló, így eltűnő egyedeket.
Az alábbi ábra a Dow Jones amerikai részvényindex 120 évnyi menetelését mutatja 30 ponttól 30 ezer pontig. Ez alapján gondolhatnánk, hogy az indexet alkotó részvényeket jó lehetett birtokolni. Azonban így természetesen a fenti torzítás áldozataivá válnánk. Ugyanis az indexből folyamatosan kikerültek a hanyatló cégek és bekerültek a legjobban teljesítők. A folyamat tavaly teljesedett be, amikor az utolsó „alapító tag”, a General Electric is kikerült az indexből.

The post A megtévesztő túlélők appeared first on alapblog.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12