USA: 12 százalékos adó az offshore pénzekre?

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. december 08.

Az Európai Unió az adóreformok korát éli. Nemrégiben mutatta be az Európai Bizottság az elmúlt huszonöt év legátfogóbb áfa-reformját, amivel csökkentené az áfacsalás lehetőségét, továbbá modernizálná és egyszerűsítené az áfarendszert. Ám adóügyben Trump és kormánya sem tétlenkedik…


Egy nemrégiben kiszivárgott információ szerint az offshore piacokon tartott pénzek nem maradnak érinthetetlenek az Egyesült Államokban. Egy neve elhallgatását kérő republikánus informátor arról beszélt, hogy a Kongresszus egyszeri, 12 százalékos adóval sújtaná az amerikai vállalatok offshore területen felhalmozott készpénzét, míg 5 százalékot kellene fizetni a nem készpénzben tartott javak után.


A Fehér Ház és a Republikánus Párt vezetői múlt hónapban közzétett új adótervezete szerint egyszeri adót vetnének ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore területen tartják a javaikat. Az adók pontos mértékére nem tért ki a dokumentum. A tervezet szerint a vállalatoknak több évük lenne arra, hogy a pénzt befizessék az államkasszába.
A legtöbb fejlett országtól eltérően az Egyesült Államok nem csak az Amerikában szerzett bevételt, hanem a külföldön szerzett javakat is 35 százalékos társasági adóval sújtja. A vállalatok azonban megtehetik, hogy a tengerentúli bevételből származó adók befizetését elhalasztják, vagy akár „repatriálhatják” is azokat.
A halogatás lehetőségét igen lelkesen ki is használják. A becslések szerint a különböző nagyvállalatok hozzávetőlegesen 2,6 trillió amerikai dollárt halmoztak fel az offshore piacokon. Trump elnök szerint azonban ez az összeg jóval magasabb.


Trump adóreformjának egyébként az adócsökkentés a központi eleme, sőt, az elnök az elmúlt nyolcvan év legnagyobb mértékű csökkentését jelentette be még szeptemberben. A tervek szerint az adórendszer egyszerűsödne és a középosztályt terhelő, valamint a vállalati adók csökkennének, 35 százalékról 20-ra mérsékelné a vállalati nyereségadót, a személyi jövedelemadó hét kategóriáját háromra módosítaná.
Árfolyamok

EUR: 323.52CHF: 286.9USD: 283.54
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12