„Itthon még nem fizetik meg ezt a minőséget”

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2018. április 26.

Egy nap alatt szinte bármelyik európai országba eljut a „kurucsai” friss saláta. Most a téli időszakot is meg akarják hódítani, hogy egész évben együtt maradjon a csapat.Vagy mi választottunk jól alanyokat, vagy az évek óta óriási problémának kikiáltott generációváltás vidéken nem is olyan nagy gond. Kurucsai Tamás ugyanis Borbélyékhoz és Vargáékhoz hasonlón második generációs gazda, közösen dolgoznak édesapjával Kisteleken. Sőt harmadik generáció, csak a nagypapa még nem fóliában, hanem szabad földön termesztett. A beszélgetés közben egy pillanatra sem halkul el a telefonja, folyamatosan pörög, míg a fotózás helyszínére érünk addig is intézkedik. Egy bróker is megirigyelné. Pedig a csemegekukorica, a sárgadinnye már a földben, a képen is látszik, hogy bújnak elő a növények. Tavasszal és ősszel a saláta a sláger, nyáron a tengeri.  „Most azon dolgozunk, hogy a téli időszakban is legyen állandó munkája az alkalmazottaknak. Mint mindenhol, nálunk is probléma a munkaerő, de nem panaszkodunk, találtunk megoldást. Ha egész évben lesz dolog, akkor könnyebb lesz itt tartani mindenkit, teljes létszámban” - mondja Kurucsai Tamás.

Ezért pályáztak a Vidékfejlesztési Program keretében egy modernebb 7 hektárnyi heuver fóliasátorra, a meglévő nyolc hektárjukhoz. A terület már megvan, most a műszaki előkészítés és a kivitelezés van soron, bár sok mindent át kell tervezni. A költségek ugyanis nagyot nőttek az elmúlt két évben. Az új területen téli saláta és téli retek termelésbe kezdhetnének, nyáron pedig akár egy precízebb növény, mondjuk paradicsom kerülhetne a földbe. „Most már nem azon kell gondolkozni, hogy mi az amit megvesznek, mert a minőségre mindig van kereslet. Sokkal fontosabb, hogy ne termelési csúcsokra dolgozzunk, hanem folyamatos legyen a termelés.”

Fõleg külföldön értékesítenek

„Mi gyakorlatilag csak exportra dolgozunk” - mondja Tamás. „A saját mennyiséghez még vásárolunk árut egy másik céggel közösen és együtt értékesítünk, főleg a szlovák, cseh, osztrák és német piacon. Ezt a minőséget sajnos még nem fizetik meg itthon, de reméljük ez változni fog. A nálunk is jobb minőséggel pedig a gyorsaságunkkal tudunk versenyezni. Ha Németországban másnap reggelre kell friss saláta, mi egy napon belül odaérünk. Ez egy olasz termelőnek 2-3 nap.
Árfolyamok

EUR: 318.87CHF: 273.85USD: 271.63
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12