Kkv-k fejlesztési, finanszírozási lehetőségei 2019 első felében

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2019. február 06.

A 2014–2020 közötti időszakban jelentős uniós forrás áll hazánk rendelkezésére. Az utóbbi években a tisztán vissza nem térítendő támogatású konstrukciók kiegészültek a visszatérítendő támogatással kombinált konstrukciókkal. Az ilyen, jelenleg elérhető energetikai, infokommunikációs, munkahelyteremtési és K+F felhívások mellett egyre több támogatott kamatozású hitelkonstrukció áll a kkv-k rendelkezésére.


Napjaink vállalkozásainak számos fejlesztési, beruházási elképzelése lehet. Valaki korszerűsíteni szeretne, és eszközbeszerzésben gondolkozik, van, aki ingatlant vásárolna vagy építene. Akad, aki most indította vállalkozását, és a kezdő lendületre lenne szüksége. Vissza nem térítendő támogatás azonban nem minden fejlesztési célra érhető el. Azok számára, akik nem találnak megfelelő vissza nem térítendő támogatási forrást fejlesztéseikhez, tökéletes megoldást nyújt a technológiai fejlesztési célú hitelprogram.
Ez az uniós kamattámogatás révén 0 százalékos kamattal és iparági korlátozás nélkül a teljes kkv szektor számára elérhető. A Hitelprogram keretében 2018. szeptember 10-től egészen 2020. november 1-ig lehet hitelkérelmet benyújtani.

A GINOP-8.3.5-18 „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram” feladata a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizálása, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, növekedésének támogatása. Egyedi célkitűzése a finanszírozási forrásokhoz nem – vagy nem megfelelő mértékben – hozzájutó mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése. A Hitelprogramban egyébként a kezdő vállalkozások is igényelhetnek támogatást, de mezőgazdasági cégek nem.
A hitel felhasználható új tárgyi eszköz- és immate­riá­lis javak beszerzésére. Területileg korlátozott a felhasználás, hiszen ebből a konstrukcióból csak Budapesten és Pest megyén kívüli telephelyen megvalósuló beruházás finanszírozható 1–50 millió forint közti összegben (kezdő vállalkozásnak max. 25 millió Ft).

A Hitelprogram legfontosabb paraméterei:
• az elszámolható költségek minimum 10%-a saját erő;
• a kamat évi 0%;
• rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj nem kerül felszámolásra;
• kezdő vállalkozások is indulhatnak;
• csak Budapesten és Pest megyén kívüli telephelyen megvalósuló fejlesztés támogatható.

A gazdaság felzárkózásához elengedhetetlen a hazai vállalkozások versenyképesebbé válása, dinamikus növekedése. Az NHP Fix program legfontosabb paraméterei, illetve a lebonyolítás módja megegyezik az NHP korábbi szakaszaiban előírtakkal.
A korábbi szakaszokhoz hasonlóan, az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosítja a hitelintézeteknek a refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum évi 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább a kkv-nak.
A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részét képező NHP Fix konstrukcióval a hazai kkv-hitelezés szerkezetét kívánja egészségesebb irányba terelni azáltal, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások hosszú lejáratú, rögzített kamatozású hitelhez jutásának lehetőségeit javítja. A 2019. január 2-án indult program keretében kizárólag beruházási kölcsön nyújtható használt vagy új tárgyi eszközök beszerzésére, a már meglévő vagy bérelt, illetve lízingelt eszközök korszerűsítésére és kapacitásuk bővítésére. Sokan örülnek annak, hogy az előzőeken túl ingatlanvásárlásra, bővítésre és felújításra is felhasználható.
A kölcsön alsó határa 3 millió forint, az igénybevétel felső határa 1 milliárd forint. Az NHP Fix hitel futamideje minimum 3, maximum 10 év. A kölcsön éves kamata maximum 2,5% lehet, ami a törlesztés alatt végig fix. Kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj nem kerül felszámolásra. Azonban számolni kell többek között értékbecslői, földhivatali és közjegyzői díjjal. Nincs számottevő változás az NHP előző szakaszaihoz képest azon túl, hogy az NHP Fix nem fordítható forgóeszköz-finanszírozásra. A program előnye a korábbiakhoz hasonlóan a fix kamat, amely biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt a hitelfelvevőknek.
Ágazati és regionális szempontból is rugalmas a program, hiszen feldolgozóipari, kereskedelmi és akár mezőgazdasági cégek is igényelhetik, és Magyarország területén az összes régióban igénybe vehető. Az európai uniós pályázatok és hitelkonstrukciók mellett számos megoldást találhatnak a vállalkozások akár agrárberuházásaik támogatására, támogatás-előfinanszírozásra, önerőre, forgóeszköz-finanszírozásra.

A Vanessia Kft. több mint 18 éves múltra tekint vissza a pályázati tanácsadói piacon. Büszkék vagyunk arra, hogy szakmai hozzáértésünknek köszönhetően az elmúlt évek átlagában sikerarányunk 90% feletti. Cégünk a 2019-es pályázati szezon elejére több mint 3800 sikeres pályázat elkészítésében, menedzselésében vett részt. Munkatársaink sokéves tapasztalata, tudása és szakmai kapcsolatrendszerünk a garancia arra, hogy segítségünkkel sikeresen jut finanszírozáshoz álmai, projektjei megvalósításához. Szakembereink készséggel állnak leendő és meglévő ügyfeleink rendelkezésére a projektgenerálástól az elszámolások beadásáig.
További infó: www.vanessia.hu




Árfolyamok

EUR: 325.74CHF: 295.81USD: 291.28
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12