Pályázatok: Segítség, nyertünk!  

Írta: Toller Helga - Készült: 2019. április 09.

Mi vár ránk, ha sikeres a pályázatunk? Mik a teendőink a támogatás elnyerése után? Ehhez adunk hasznos tanácsokat.


Gyakori kérdés például, hogy elhúzódó bírálat esetén lehet-e módosítani, vagy milyen feltételeknek kell majd megfelelnie az elszámolások során. A mai pályázati rendszerben nemcsak elnyerni összetett feladat egy-egy támogatást, hanem utána lehívni és elszámolni vele ugyancsak nagy kihívásokat tartogató utazás. Ezért érdemes már a beadáskor tájékozódni, hogy pályázatírónk kellő kompetenciával rendelkezik-e a projektmenedzsment területén is.

Számos alkalommal válik el egymástól a megírt pályázat és a már megvalósítás alatt álló projekt, hiszen a bírálati időszak sokszor több hónapot, évet jelenthet. Az időközben megváltozó piaci igények gyakran új irányba terelik a projektet. Ezt az új irányt kell úgy megvalósítani, hogy közben szem előtt tartjuk a projekt célját és a vonatkozó szabályokat.

Emellett a pályázati felhívások, az útmutatók, és az egyéb megvalósítást támogató dokumentumok értelmezése is kihívást jelent a pályázók számára. Nem beszélve arról, hogy számtalan törvény, kormányhatározat és egyéb szabályozás ismerete is elengedhetetlen, ha sikeresen szeretnénk zárni egy projektet – nemcsak szakmailag, de pénzügyileg is.

Toller Helga, a Vanessia pécsi irodájának regionális igazgatója

Projektmenedzsment
Önmagában is egy külön szakterület a projektmenedzsment, amely komplex gondolkodásmódot igényel. Hiszen egyszerre kell érteni legalább egy kicsit a következő hivatásokhoz: cégvezető, közgazdász, jogász, mérnök, építész, építésvezető, műszaki el­len­őr, közbeszerző, fejlesztő, programozó és könyvelő. Ha pedig ez a terület párosul még európai uniós vagy akár hazai forrás felhasználásával – esetleg közbeszerzési eljárás lefolytatásával –, akkor igen összetett feladattá növi ki magát pillanatok alatt.
Egy olyan pályázati szakértő vállalkozás, amely több száz projektet kezel egyszerre – és így számos felmerülő problémával találja szembe magát –, szakmai tapasztalatai alapján rutinszerűen és gyorsan meg tudja oldani azokat. Ez a kompetencia jelenti a legnagyobb előnyt egy megbízható projektmenedzsment vállalkozás igénybevételénél.

A projektmenedzsment létjogosultsága egy pályázati életút során a következőben rejlik: Amíg egy jelentkező egyetlen projekt kapcsán először találkozik az adott problémával, kérdéskörrel, addig a projektmenedzser a legtöbb felmerülő kérdéssel már találkozott. Vagy tud rá megoldást keresni a korábbi tapasztalatai alapján.
Emellett már eléggé ismeri a szabályozási környezetet ahhoz, hogy ne kelljen minden kérdéssel kapcsolatban előhúznia a vonatkozó jogszabályt vagy útmutatót. Egy-egy pályázó számára aránytalan nehézséget jelentene, ha mindezt magára hagyatkozva kellene megoldania és utánanézni.

Mint egy plusz munkatárs
A felkészült projektmenedzselő szervezet a pályázó számára olyan, mintha egy állandó alkalmazottat kapna annak érdekében, hogy projektjét zökkenőmentesen, az eredeti célokkal összhangban, a lehető leg­­gyorsabban valósítsa meg – és a legkevesebb előre nem tervezett erőforrás bevonása mellett. A jó projektmenedzser összehangolja a feladat szereplőit, ezzel időt takarít meg a pályázónak. Folyamatosan, minden apró szakasz előtt, közben és után monitorozza a projekt előrehaladását – mind pénzügyileg, mind szakmailag. Ha pedig bármilyen apró eltérés van, azonnal képes a változásokat menedzselni, szükség esetén jelezni ezt a támogatónak a megfelelő csatornákon. A kifizetési kérelmek és szerződésmódosítások feldolgozását követően a közreműködő szervezet szinte minden esetben kér hiánypótlást, amelynek teljesítésére igen szűkös határidők állnak rendelkezésre. A pótlások megfogalmazásai sok esetben nem egyértelműek, vagy egyeztetést igényelnek a közreműködő szervezet ügyintézőjével. Tehát ezekben az esetekben szintén óriási előnyt jelent a projektmenedzser segítsége, aki a felmerülő kérdéseket megfelelően tudja közölni az ügyintézővel, és a határidő betartását a feladatok kellő koordinálásával biztosítani tudja.

Ez pedig mind nagyon hasznos, mert gondoljunk csak bele, hogy mekkora problémát okozhat, ha egy kétéves projekt során például egy adminisztratív hiba miatt az egyik számla nem felel meg a pályázati elszámolhatóságnak. Manapság már egyre több pályázati felhívás teret enged a projektmenedzsment tevékenység költségeinek elszámolására, de piaci tapasztalatunk egyértelműen azt mutatja, hogy – akár betervezhető a költségvetésbe, akár nem – mindenképp jelentős megtakarítást hoz egy külsős, erre specializálódott szervezet bevonása. A projekt megvalósítási és fenntartási időszaka több évet jelent. Ez alatt pedig jól működő, bizalmi – sok esetben akár baráti – kapcsolat tud kialakulni a felek között.

Mivel egy pályázati tanácsadó és projektmenedzser vállalkozás több ezer céggel áll kapcsolatban, így a pályázó vállalkozásának fejlesztése érdekében egyéb üzleti kapcsolatokat is szerezhet a projektmenedzser révén. Arról nem beszélve, hogy ha egy nyertes projektet nem kívánnak megvalósítani, inkább élnek a projektátadás lehetőségével, akkor az új projektgazda megtalálásában és az idejében történő átadásában is segíteni tud egy ilyen szakember. Ár-érték arányban a projektmenedzser alkalmazása az egyik legjobb befektetés egy projekt életében.
Árfolyamok

EUR: 328.82CHF: 299.35USD: 294.11
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12