Ahogy P. Howard mondta: belépés díjtalan, kilépés bizonytalan

Írta: Alapblog - Készült: 2019. április 08.

Az Indexen olvastuk, ezt gondoljuk róla:


A Brexit minden héten esedékes bicsaklásaiba most nem mennénk bele, inkább azokkal az aspektusaival foglalkoznánk, amiből érdemes tanulságokat leszűrni.

A befektetések világa

Ha ön cégvezető lenne és az elmúlt egy-két évben kellett volna egy komolyabb beruházásról döntenie, vajon Nagy-Britannia mennyire került volna előre a potenciális célországok listáján? Az a Britannia, amiről nem lehet tudni, hogy EU tag lesz-e, vagy sem és pláne, hogy milyen feltételekkel. A Brexit (vagy a kereskedelmi háborúk, bár azok egy fokkal indokolhatóbbak) egyik legnagyobb károkozása az a bizonytalanság, amivel ezen döntések meghozatala során szembesülnek a döntéshozók már évek óta és könnyen lehet, hogy még évekig.

„Nemzetérdek”

A politikus is ember. A politikus is a saját érdekeit nézi. Persze ezt kimondani nem jó szavazatgyűjtő fogás, inkább megpróbálja az intézkedéseit minél tágabb csoport érdekeként eladni. A legkézenfekvőbb e szempontból a nemzet. Persze ha az ország 52 százaléka akar kiválni az EU-ból és 48 százaléka nem, akkor bármelyik oldalt elég nehéz eladni „nemzetérdek”-nek. Azért megpróbálják. És e téren egészen elképesztő mutatványokat produkál a Brexit: meddig lehet egy politikusnak a saját pecsenyéjét sütögetni egy ország gazdaságának kárára?
Igaz, sorban buknak is bele. Az egyik legérdekesebb aspektusa a Brexitnek, hogy hiába a konzervatív kormánypárt elképesztően dilettáns ügyvitele, probléma- és konfliktuskezelése, az ellenzék (a Munkáspárt) ebből egy szemernyit sem tud profitálni.

Forrás: Wikipedia

Egységes Európa

Az EU elvileg a Brexit nagy vesztese kéne, hogy legyen. Mégis, ahogy jelenleg állnak a dolgok, kifejezetten profitálunk belőle: nehéz olyan fajsúlyos ügyet találni a múltban, amivel kapcsolatban az EU ilyen egységesen és határozottan fel tudott lépni, ennyire egybekovácsolt volna minket. Annyira határozott a britek (és így a további potenciális kilépő) megbüntetésének szándéka, hogy a korábban erre hajlamos pártok (és szavazók) is jelentősen visszavettek az EU-szkeptikus retorikából.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12