Jönnek a törökök, a török vendégmunkások!

Írta: Alapblog - Készült: 2019. május 20.

Olcsó munkaerő? Ma már nem létezik, főleg itthon nem. Helyette van drága, már ha van. A feszes munkaerőpiac mindennapos fejtörést okoz a vállalatoknak mikro szinten és korlátozza a gazdasági növekedésünket makro szinten. Igaz ez hazánkra és Közel-Kelet-Európára, de már egyre inkább Nyugat-Európára is.


Nem mondható el ez azonban Törökországról, amely komoly gazdasági krízis időszakát éli. Az elmúlt évtized erőteljes devizaalapú hitelboomjával támogatott és túlfűtött gazdasági növekedés tavaly véget ért. Összeomlott a líra, egekbe szökött a dolláros hitelek lírában számolt értéke, a bankok visszafogták a hitelezést, a cégek visszafogták a beruházásokat, a lakosság pedig a fogyasztást. Mindezt még fűszerezte Erdogan unortodox válságkezelése, ami nem jött be és bár visszakozott, de oltani nem tudta a tüzet, csak csillapítani. A fájdalmas és elkerülhetetlen böjt pedig megkezdődött. Az ország recesszióba süllyedt, a munkanélküliség pedig megugrott.

A török munkanélküliség alakulása (%)

A verseny a munkavállalóikért pedig beindult. Közel fél évezreddel ezelőtt nem örültünk nekik, most viszont hívjuk a törököket. Nem csak mi, hanem mások is. Ideje belehúzni. A MOL már megtette, bár hivatalosan csak annyit közöltek, hogy 3000 vendégmunkás érkezik a tiszaújvárosi poliol beruházáshoz, de meg nem nevezett források szerint többségében EU-n kívüli, török vendégmunkásokról van szó. Hiszen csak az építőipari munkások száma 600 000 fővel 2-ről 1,4 millió főre csökkent 1 év alatt Törökországban. Más, ciklikus szektorokban is sokan kerültek utcára. Pont azokban, melyekben térségünkben hiány van. Jöhetnek építőmunkások, kamionsofőrök, feldolgozó ipari munkások, szakácsok, gyros árusok. Ha a nyelv nem akadály és hazánk nem lehetetleníti el a törökök munkavállalást, jönni is fognak.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12