Jó hírek a lakásbérlőknek?

Írta: Alapblog - Készült: 2019. október 21.

Minap irodai rendrakás közben az egyik szekrény mélyéről a kezem ügyébe került egy 2015. július elsejei Napi Gazdaság.


Már lendült a kezem, hogy a papírkosárba dobjam, de az egyik cikk címe szemet szúrt: „Idén még kitartanak, jövőre eshetnek az albérleti díjak”.

„Hát ez az előrejelzés nagyon nem jött be”, gondoltam, és elolvastam, hogy mi alapján gondolták azt a nyilatkozók, hogy csökkenhetnek az albérlet árak.

(Helyesebben „bérleti díjak”, a köznyelvben ugyanis tévesen albérletként hívják a tulajdonostól bérelt lakásokat, pedig az „albérlet” bérlőtől történő bérlést jelent.)

Az alábbi tényezőket a bérleti díj emelkedése mellett sorolják fel, és megjegyzik, hogy e tendenciák nem tartanak majd örökké, így ezen folyamatok „csendesedése” csökkentően hat majd a bérleti díjakra:

  • jelentős a túlkereslet a lakásbérletre, ami azért van, mert a válság után hirtelen rengeteg (több százezer) ingatlan adásvétel hiúsult meg,
  • sokan költöznek fel vidékről, (akik nem tudnak lakást venni, ezért bérelnek)
  • a rövid távú lakáskiadás felfutása (pl. airbnb),
  • a lakásárak emelkedése (befektetési célból pl. a csökkenő kamatlábak miatt).

A cikkben jelzett árrobbanás ténylegesen azt jelenti, hogy 2015-ben egy budapesti átlagos (50 nm-es) panellakás bérleti díja akkor 44 ezerről 54 ezer forintra emelkedett (a hasonló méretű téglalakások esetében 55 ezerről 60 ezerre). A cikkben nyilatkozó szakértő szerint a beinduló lakásépítések hatására csillapodhat a bérleti árak emelkedése, hiszen ezzel nő majd a (bér)lakáskínálat, illetve az akkor bevezetésre került CSOK (Családi Otthonteremtő Kedvezmény) is fékezheti majd a bérleti díjak emelkedését, hiszen az emberek a CSOK segítségével lakásokat fognak venni, nem pedig bérelni. (A cikk írója szerint ez utóbbinak vidéken lett volna nagyobb hatása.)

A cikk azzal zárul, hogy „bár némi növekedés várható (a bérleti díjakban), messze nem az idei (tehát 2015) dinamikával kell számolni.”

Annak idején még én is béreltem a lakásom, már szinte el is felejtettem, hogy milyen olcsón lehetett akkor bérelni (akkor persze nem így gondoltam). Kevesen gondolták, hogy ilyen mértékű díjnövekedés előtt áll ez a piac (is).

A fentiek annak tükrében is érdekesek, hogy a Világgazdaság múlt szerdai (10/16) számában arról írnak, hogy erősen megcsappant a kereslet a III. kerületben a panellakások piacán. A cikk írója szerint az olyan lakásokat, melyekért még májusban is sorban álltak volna, ma már csak nézegetik a vásárolni szándékozók, lasszóval kell fogni a komoly érdeklődőket.

A szerző pozitívumként jegyzi meg, hogy ma már újra találni 25 millió forintos hirdetési árakat kétszobás panelekre, mert ezekre nemrég 30-32 millió forint alatt nem volt ajánlat.

Emlékeim szerint, a Napi cikkének idején (2015-ben) ezek a lakások 15 millió forint körül áron már nehezen voltak eladhatók, nagyon extrának (és/vagy extra helyen) kellett lennie annak a lakásnak, hogy ennyit „merjenek” kérni érte. (Összehasonlításképpen: asztalszomszéd munkatársam 2015 januárjában vett 11 millió forintért egy 55 nm-es, két erkélyes panelt, igaz, a IX. kerületben, lelakottan.)

A cikkben megszólaltatott szakértő szerint idén akár 10 százalékos árcsökkenés is jöhet a szóban forgó környék ingatlanpiacán, de az már tény, hogy a jól árazott ingatlanok is jóval lassabban kelnek el, mint korábban. Ha elfogadjuk a kapcsolatot a lakásárak és a bérleti díjak között, akkor ez jót jelent a bérlőknek.

Az alacsony kamatok hatása nemcsak nálunk okoz lakásbérleti problémákat. Berlinben több száz lakást államosítanak vásárlással vissza, és napirenden van a lakásbérleti árak adminisztratív eszközökkel történő korlátozása is, de még az USA-ban is hasonló folyamatok zajlanak. A Marketwatch arról írt a napokban, hogy Kalifornia kormányzója aláírta a bérleti díjak ellenőrzéséről szóló törvényt, amely szerint 2030-ig évente legfeljebb infláció + 5%-kal növelhetik a bérleti díjakat a bérbeadók. A törvény visszamenőleges hatállyal alkalmazandó március 15-től (az azóta történt emelésekre is) és azt is megtiltja, hogy a tulajdonosok különösebb ok nélkül lakoltassanak ki bérlőket.

Mindezek után lehangoló azt olvasni, hogy Nagy Márton, az MNB alelnöke szerint még jó ideig velünk maradhatnak az alacsony kamatlábak.

 

The post Jó hírek a lakásbérlőknek? appeared first on alapblog.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12