Kellenek a nők az üzlethez!

Írta: Haszon - Készült: 2012. szeptember 20.

A múltkor ment a tévében a 12 dühös ember című régi film, amely egy bírósági tárgyalás esküdtszékének működését mutatta be. Arra gondoltam, milyen gáz lenne ma, ha 12 fehér férfi döntene bárki sorsáról.Akkor miért is megy ilyen lassan a nők bevonása a cégvezetésbe?


A fejlett országokban az ötvenes évek óta jelentősen nőtt a női munkaerő aránya. Ennek ellenére a férfiak jóval többen vannak vezető pozícióban. Az EU adatai szerint az igazgatóságok átlagosan 14 százaléka nő. Olaszországban ez az arány 6 százalék, Németországban 16 százalék. Az EU szorgalmazza a női kvótát, vagyis hogy büntessék meg azon cégeket, amelyek vezetőségében 40 százaléknál alacsonyabb a nők aránya.

Nem vagyok nagy híve annak, hogy a kormányzat beavatkozzon a versenyszféra ügyeibe, de e kérdésben ezt szükségesnek látom. Vannak gyakorlati okok is.

A háztartások vásárlásainál 70 százalékban a nők döntenek egy kutatás szerint. Ez nem csak a közértre vonatkozik, hanem az autóra vagy a nyaralásra is. Ha tehát a cég fele nőkből áll, és a vásárlási döntések 70 százalékát nők hozzák, milyen racionális ok van a hölgyek kihagyására a céges döntéshozatalból?

A Virginnél sok nő került vezető pozícióba az évek során. A Virgin Money és Virgin Holiday vezére nő, akárcsak a Virgin  Atlantic második embere.

Ha esélyt akarunk adni a hölgyeknek a cégen belül, gondoljuk végig, milyen karrierlehetőségek állnak előttük és milyen akadályokat kell leküzdeniük. Kérdezzük meg őket tapasztalataikról!

A nők sok előítélettel találkoznak a tekintetben, hogy milyen munkára képesek ők és a férfiak, de ezeket nem szabad elfogadni. A női alkalmazottaknak ajánljunk rugalmas munkakörnyezetet, dolgozzuk ki a gyes-re vonatkozó céges irányelveket – amely a férfiakat is érintheti.

Az igazságtalanságok orvoslása az üzletnek is jót tesz. A Credit Suisse kutatása szerint azok a cégek, amelyekben férfiuralom volt, lassabban tértek magukhoz a 2008-as válságból, mint azok, amelyekben kiegyensúlyozott volt a nemek aránya.

Nézzen végig tehát a menedzsmenten: ha 12 dühös férfit lát, ideje új forgatókönyvet írni!

 

 

© 2012 Richard Branson   Distributed by The New York Times Syndicate
Árfolyamok

EUR: 322.2CHF: 287.94USD: 287.94
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12