Van képed hozzá?

Írta: Haszon - Készült: 2012. november 22.

A kemény, szigorú cégvezetésnek megvannak az előnyei, de hosszú távon van egy veszélye is: a hibák miatt aggódó alkalmazottak nem mernek kockáztatni, ezért biztonsági játékot játszanak. Hogyan lehet ennek elejét venni? A módszer olyan könnyű, hogy eszedbe sem jutna.


Amikor találkozunk valakivel, elsőre mosolygunk. Ha jó hírt hallunk, szintén. Ha bajban vagyunk, onnan tudjuk, hogy helyreállnak a dolgok, hogy újra tudunk mosolyogni.

A mosoly nem old meg minden problémát, de bármilyen helyzeten képes egy kicsit javítani. Amikor leégett a házunk az éjszaka közepén, egy humoros eset előzménye volt csupán: tök pucéran belerohantam egy kaktuszba , miközben egy közeli vendégházból a főépület felé tartottam. A következő lépés: elkezdtük tervezni a még jobb házat az előző hamvain.

Ha kemény befektetővel tárgyalsz vagy a vevőnek panasza van, a mosoly tanúskodik arról, hogy figyelünk rá és segíteni akarunk. A mosoly ragadós, így a te vigyorod jobbá teheti valaki másnak a napját is.

A kemény, szigorú cégvezetésnek megvannak az előnyei, de hosszú távon van egy veszélye is: a hibák miatt aggódó alkalmazottak nem mernek kockáztatni, ezért biztonsági játékot játszanak. Ha viszont mosolygunk, akkor az alkalmazottak nyitottabbak, kommunikatívabbak és ötletesebbek lesznek.

A nyitottság kultúrája nagy hatással van a munkatársak és a fogyasztók lelkesedésére. Különösen ott, ahol a merevség és a tartózkodás a megszokott. Oroszországban például nagyon komor az üzleti atmoszféra. De az idők változnak, így az olyan vállalkozók, mint Oleg Tinkov, aki prémium sört árul, most pedig hitelkártyás céget gründol, olyan szolgáltatást nyújt, ahol a mosoly és a barátságos üdvözlés minden vevő által elvárható.

Ha belépve egy üzletbe az eladó mosolyog és megkérdezi, hogy vagyunk, valószínűbb, hogy körülnézünk , kérdezünk és esetleg vásárolunk. Ha egy Virgin repülőre szállsz, a legénység mosolygásától lesz jobb kedved. Amikor elveszítettük a Virgin Trains vasúti franchise jogait, 170 ezer ember írt internetes petíciót a brit kormánynak azért, mert nem akarták elveszíteni segítőkész, vidám embereinket.

Már írtam arról, hogy barátságos hozzáállásunk miatt lett a kiadónké a Rolling Stones lemezeinek joga. Sokan viccelődtünk együtt, így Mick Jagger és a banda többi tagja inkább közéjük valónak tartott, mint az öltönyös könyvelőket más cégeknél. 5 évtizeddel később még mindig együtt dolgozunk – éppen az 50 éves ünnepi turnén. Ez mind a mosolynak köszönhető. (Sokan úgy ismernek, mint a mosolygós, szakállas palit. Lehetne rosszabb is, nem?)

Ha vállalkozásod számára keresed a következő nagy befektetőt, mert nincs sok pénzed, először állj a tükör elé.  A mosoly nem kerül semmibe, de a hasznát azonnal érezheted.

 

© 2012 Richard Branson

Distributed by The New York Times Syndicate
Árfolyamok

EUR: 322.2CHF: 287.94USD: 287.94
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12