Hogyan nyerheti el a szabadságot?

Írta: Haszon - Készült: 2012. december 13.

Miközben sok vállalkozó úgy érzi, hogy a munka rabságában sínylődik, valójában fel lehet úgy építeni egy céget, hogy megérezzük a szabadság szelét. És megadhatjuk alkalmazottainknak is. Igen, még a válságban is. Egy igazán szabad ember, Richard Branson megmutatja, hogyan.


Mindig magamnak dolgoztam, senki más szabályai szerint nem játszottam, és nem is tervezem. Ez a hozzáállás jellemezte a Virgint is az első naptól kezdve: elhatároztam, hogy az alkalmazottaimnak is ugyanazt a szabadságot adom meg, amely nekem is jár. Ma a Virgin-csoport tucatnyi cégből, amelyet olyan ügyvezetők irányítanak, akik saját belátásuk szerint viszik a boltot. Ez a szemlélet szembe megy az általános üzleti látásmóddal, de úgy alakult, hogy ez lett sikerünk kulcsa.

Tavaly mobil üzletágat indítottunk Chilében és Lengyelországban. Ez nehéz dolognak tűnik, de van egy bevált módszerünk. Ottani embereink felmérték a piac szükségleteit és elvárásait, majd e szerint alakították a helyi cégeket. Nem volt nyomás felülről, hogyan adják vagy gyártsák termékeiket, és egyáltalán nem szóltunk bele a napi üzletmenetbe. Amikor felvették az új alkalmazottakat, részletesen elmagyarázták nekik, miről szól a Virgin és miben különbözik más cégektől.

Tudván, hogy az új vállalatok Virgin-módra fognak működni, megadhatjuk a munkatársaknak a szabadságot ahhoz, hogy a piacnak megfelelően dolgozzanak – csak rajtuk múlik. Mindkét cég igen sikeresen indult el.

Egy másik terület, ahol az alkalmazottak maguk dönthetnek, a rövidtávú nyereség. Erre kevésbé koncentrálunk, mint más cégek. Tudjuk, hogy fontos, de nem ez a legfőbb hajtóerőnk. Embereink vállalhatnak némi kockázatot tudván, hogy nem csak a profit alapján ítélik meg a munkáját. Olyan tényezők is számítanak, mint a brand ismertségének növelése, elégedett és lojális fogyasztók megszerzése, a nagyobb közösségre tett pozitív hatás. Mivel minden alkalmazott a felső vezetőkhöz hasonló szabadságot élvez, olyan projektekbe vághatunk bele, amilyenekbe mások nem, példa erre a Virign Galactic vagy  a Virgin Oceanic – idegenforgalmi cégek az óceán mélyére és az űrbe szervezett túrákkal.

Ez az elv úgy is sikerre vezet, hogy az embereink szenvedélyeiket tudják követni. Így jött létre a Virgin Live, amely világkörüli turnékat szervez. Bár a Virgin ismert név a zeneiparban, ez új terület nekünk. Ám lelkes kis csapatunk nagy multikat győzött le és elnyerte a jogot a Rolling Stones 50 éves szülinapi turnéjának rendezésére.

A londoni koncert előtt elkaptam Mick Jaggert egy szóra és néhány fotóra. Viccesen azt kérdezte, én is eltűnök-e most, mert a promóterek általában így tesznek. Nem volt szándékomban. „Az első sorban leszek” – mondtam neki. Családommal ott álltunk a színpad közeli ülőhelyeken – remek show volt. Nem értem, hogy ezt miért hagyná ki bárki? De Mick kérdése rávilágított, miért nyertük el a szerződést: embereink szeretik, amit csinálnak és bedobják magukat, ezért többet érnek, mint amennyit bárki is elvárna.

Persze az alkalmazottak szabadon engedése nem való mindenkinek – a Virgin híres arról, hogy figyelmen kívül hagyja az üzleti élet bevett szokásait. Feladataink változnak az évek során – hol bankot veszünk, hol egészségügyi céget indítunk – de a siker képlete változatlan: „Ne csak játszd a játékot – hanem változtasd meg örökre!”

2012 Richard Branson   Distributed by The New York Times Syndicate
Árfolyamok

EUR: 322.2CHF: 287.94USD: 287.94
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12