Hagyom őket dolgozni

Írta: Haszon

 


Az, hogy a Virgin sikeresen képes növekedni és egyre szélesebb a tevékenységi köre, annak köszönhető, hogy megtanultam kiadni a feladatokat és hagyni dolgozni a munkatársaimat.

 

 Kérdés: Az Ön cégcsoportja több száz tagból áll – hogyan követi őket és hogyan méri a megkövetelt teljesítményt? Robert Cheng, Tajvan

 

A rövid válaszom az, hogy remek ügyvezetőkre támaszkodom és persze azokra a remek emberekre, akik a Virginnek dolgoznak. Ám e csapat felépítése hosszú folyamat volt, tehát lássuk, hogyan jutottunk el idáig.

Az, hogy a Virgin sikeresen képes növekedni és egyre szélesebb a tevékenységi köre, annak köszönhető, hogy megtanultam kiadni a feladatokat és hagyni dolgozni a munkatársaimat. Ez persze nem hangzik túl jól egy cégét most indító vállalkozónak. Ön éppen most próbálja saját lelkesedésével motiválni a csapatát. A legtöbb esetben az alapító érkezik legelsőként és ő távozik utoljára. Néha ez az egyetlen módja annak, hogy az első kemény éveket túléljük minimális számú alkalmazottal.

A trükk az, hogy az előléptetéseket már kezdettől fogva meg kell tennünk. Nem csak arról van szó, hogy új posztokra nevezünk ki embereket, hanem arról is, hogy az alkalmazottaknak új felelősségi területeket adunk jelenlegi munkájukon belül, tulajdonképpen mini-előléptetésekkel. Napi munkájukon keresztül alkalmazottai alaposan megismerik a vállalatot és az iparágat. Ha megkapják a lehetőséget, ők viszik majd tovább a cégét.

Tehát amikor az emberei előhozakodnak jó ötleteikkel, nem elég kérdezni, jegyzeteket készíteni és intézkedni: ha megtehetjük, kérjük fel őket saját projektjük vezetésére, vállaljanak felelősséget érte, hiszen őket hajtja majd a szenvedély. Ebből tapasztalatokat szerezve pedig felvérteződnek, többet is vállalnak, mi pedig megint hátrébb léphetünk.

Ebbe az igazságba véletlenül botlottam bele. Barátaimmal gyerekként indítottuk el a Student magazint és a Virgin Records-ot, így nem tudtunk sokat a céges hierarchiáról. Ha valaki közölünk új feladatot vállalt magára, egyszerűen belevágott.

Néhány év múlva, amikor alkalmazottaink száma majdnem elérte a százat, aggódni kezdtem, hogy lomhává válunk. Így elfeleztem a céget, és csináltam egy újat. A Virgin Records-on belüli tehetségek közül választottuk ki az új vezetőket. Amikor megint elértük a száz embert, megismételtem ezt a kis trükköt, és így tovább. Ettől maradtak vállalkozásaink éhesek és rugalmasak, ráadásul nagyszerű vezetőket fedeztünk fel – olyan embereket, akiket másképpen nem is vettünk volna észre, és más cégeknél futottak volna be karriert. A csapatunk így mindig motivált maradt.

A Virginnél gyakran előléptetünk olyanokat, akik energikusak és elkötelezettek, pedig nincs túl sok tapasztalatuk – olyanokat, akik más cégeknél esélytelenek lennének, mert még nem bizonyítottak. Ezek az emberek nagyon ritkán okoznak csalódást. Annyira feldobja őket a kinevezés és annyira imádják a munkájukat, hogy sikert aratnak. Annyit kell tennünk, hogy támogatjuk őket céljaik elérésében.

Az elmúlt 40 évben a legsikeresebb cégvezetőink közül sokat a szervezeten belülről választottunk ki.

Visszanézve azt hiszem, a döntésem, hogy a Virgin Records irodája helyett egy nyugat-londoni lakóhajóról fogok dolgozni, kifizetődőnek bizonyult. Ez akkoriban volt, amikor kettévágtam a Virgint. Addig minden napi ügyben benne voltam, de ahogy beléptünk a zeneiparba, egy kissé visszavonultam és hagytam a menedzsereimet dolgozni. Akkor jöttem rá, hogy a legjobb vállalkozók azok, akik megtalálják a náluk is jobbakat.

A kivonulás lehetővé teszi, hogy a nagyobb összefüggésekre koncentráljak – oda, ahol a gondok vannak vagy ott legyek, ahol megkötés előtt áll egy üzlet. Így irányítom sokszínű vállalatcsoportomat: egyetlen Virgin-cég napi üzletmenetébe sem szólok bele, hacsak nem szükséges.

Amikor a csapat megvan, és az induló fázis véget ért, teszteljük, hogyan boldogul a cég nélkülünk. Minden kiderül: hol vannak a problémás területek és ami még fontosabb, mennyire sikerült delegálni a feladatokat.

Tehát vegyük fel a lehető legjobbakat és tartsuk magunknál őket! Bátorítsuk őket ötleteik megvalósítására, és adjuk a kezükbe a siker eszközeit: előléptetést, segítséget, sőt, egy új céget! Ha ez sikerül, több idő marad foglalkozni testünkkel, szellemünkkel, családokkal, barátokkal, gyerekekkel. Alapvetően így lesz időnk megcsinálni magát a nagy durranást.

  

© 2011 Richard Branson Distributed by The New York Times Syndicate

 
Árfolyamok

EUR: 359.95CHF: 340.43USD: 331.2
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12