Kell-e pénz a vállalkozás elindításához?

Írta: Haszon

Lássuk be: egy új cég elindítása sohasem a tervek szerint alakul. Segít-e a hirtelen problémák megoldásában, ha sok pénzzel indulunk neki? Egyáltalán mennyi az a minimális tőke, amellyel belevághatunk?


Nem  - ez a válaszom a címben feltett kérdésre. Kell néhány összetevő egy cég sikerre viteléhez, de a nagy halom pénz nincsen köztük. A szükséges pénzügyi háttér tulajdonképpen lassítja vagy akár meg is akadályozza azt, hogy a vállalkozás problémá területeit azonosítsuk és megoldást találjunk. Sok esetben jobb nagyon kevés pénzzel elindulni, mivel a kihívásokra választ adva elengedhetetlenül fontos képességekre teszünk szert – hamarabb feltűnnek a hibák, gyorsabban alkalmazkodunk, így egészségesebb lesz a cégünk.

Magam is indítottam be olyan vállalkozást, amely tönkremenet, és ez hasznos tapasztalat volt. Iskolás koromban például karácsonyfákat ültettünk Nik Powell barátommal, de az éhes nyulak felfalták a veteményt. Szerencsénk volt, mert ha nagyobb tőkével kezdtük volna el, nagyobbat is veszítettünk volna.

Pénzzel tehát eddig jutunk. Ha az első cégeden dolgozol, a nagy kezdőtőke csak eltakarja a problémákat, amelyek ettől még nem szűnnek meg.

Én ebből az első bukásból tanultam  meg, hogy még a legtutibbnak tűnő ötlettel is lukra futhatunk. És fokozatosan, további hibáimból okulva jutottam el kulcsfontosságú elvemhez: csak olyan vállalkozásba szabad belevágni, amely javít az emberek életén és amelyet szenvedélyesen csinálunk. Különlegeset kell alkotni. Ha rosszul állnak a dolgok, akkor sem szabad feladni. Légy látható – állj ki és add el a termékedet. Sok jó ötlet tűnik el a süllyesztőben, csak mert a potenciális vevők nem hallanak róla.

Egy jó példa, milyen messzire el lehet jutni kevés pénzzel, a Tenner (Egy tízes) vetélkedő, amelyet egy civil szervezet rendez meg. Brit iskolások kapnak 10 fontot (kb. 3 ezer forintot) és ebből kell valami vállalkozásfélét működtetniük egy hónapig. Használták zenészek és művészek promóciójára vagy lovak etetésére és gondozására.

Ezekre a srácokra gondolva örülök, hogy munkatársaimmal segítek pénzügyi támogatást találni más vállalkozóknak. Az állam és két Virgin-cég összefogásában északkeleten kisösszegű hitelprogramot indítottunk el, amely alacsony kamatokkal segíti az induló cégeket. Máris egy csomó remek embert és ötletet találtunk: kisállatboltot, tánciskolát, digitális animációs stúdiót.

A StartUp Loans program nem csak pénzt ad, hanem tanácsot és mentorálást – olyanoktól, akik már sokat láttak. Az üzleti életet csak a gyakorlatból lehet megtanulni, nem a business schoolokban – úgy ráadásul olcsóbb is.

A legnagyszerűbb dolog, hogy a pénz nem az egyetlen valuta a kezdő cégek esetében: a belső hajtóerő, az elkötelezettség, a szenvedély és a kemény munka mind ingyen van és többet ér, mint egy rakás pénz.

© 2013 Richard Branson   (Distributed by The New York Times Syndicate)

 




Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12